Kötelező győzelem vár a Barçára az Alavés ellen

Lesz rotáció | Coutinho akár kezdő is lehet, Gomes hiányozni fog

A hétközi Király-kupa továbbjutás után egy könnyebbnek tűnő bajnoki vár a Barcelonára vasárnap este 20:45-től, az ellenfél ugyanis a 17. helyen álló, bár kétségtelenül jó formában lévő Alavés lesz, akiket ősszel viszonylag simán már 2-0-ra sikerült legyőzni. A mérkőzésen Valverde jó eséllyel lehetőséget ad a keretből azoknak, akik idén kevesebbet játszottak és Coutinho is kezdő lehet, de hazai pályán kötelező a győzelem így is.

Ősszel a bajnokság második fordulójában futott össze egymással a két csapat, akkor egy formálódó Barcelona játszott egy nagyon szervezett, de csak a védekezésre koncentráló Alavésszel, ennek megfelelően csak a második félidőben sikerült eldönteni a meccset – a vége 2-0 lett, Messi duplázott, de egy tizenegyest elhibázott.

Azóta sok idő eltelt, a Barcelona egyre jobb lett és veretlen a bajnokságban, az Alavés viszont decemberre az utolsó helyig csúszott vissza a tabellán, hogy aztán a szezonbeli második edzőcseréjük hatására feltámadjanak poraikból. A 13. fordulóban 2 győzelem mellett 11 vereséggel, tökutolsóként álltak, miközben két edzőt fogyasztottak el: Luis Zubeldiát szeptemberben rúgták ki, az őt váltó Gianni de Biasit pedig decemberben.

A helyére érkező volt Barcelona játékos, Abelardo viszont csodát tett a csapattal, eddigi hét meccsén 4 győzelmet, 1 döntetlent és 2 vereséget ért el a bajnokságban, az elsőn ráadásul idegenben fordítottak 0-2-ről (az utolsó 20 percben!), ennek köszönhetően megindultak felfelé és reális esélyük lehet a bennmaradásra. Néhány nappal ezelőtt a kupában meglepték a Valenciát, 2-1-re nyertek hazai pályán, döntetlenre hozva a párharcot, ami után végül csak tizenegyesekkel estek ki. A jó eredmények egyik főszereplője Munir el Haddadi, aki az utolsó 11 meccsén 5 gólt is szerzett (kupa+bajnokság) és várhatóan nevelőcsapata ellen is megpróbál bizonyítani, ahogy tavaly a Valenciában is betalált a Barça ellen. Mellette egyébként ott van az ellenfél keretében a La Masia másik neveltje, Bojan Krkic is, aki eddig nem tett sokat hozzá az Alavés szezonjához, 10 meccsen játszott eddig a bajnokságban gól és gólpassz nélkül.

A Barcelonánál kiváló hangulat uralkodik, ami a 11 pontos bajnoki előny miatt érthető is, de az Espanyol elleni a Király-kupa továbbjutás és Coutinho és Mina érkezése is jó hatással volt a csapatra. A brazil játékos csütörtökön szép megmozdulásokkal mutatkozott be a Camp Nouban és most az Alavés ellen akár először a kezdőbe kerülhet – ahogy azt Valverde mester elmondta a meccs előtti sajtótájékoztatón. Aki biztosan nem játszik, az Vermaelen és Dembélé, akik továbbra is sérültek, illetve Denis és Deulofeu, akikre nem számít Valverde mostanában. André Gomes is kikerült a keretből, miután az esti edzést hasfájása miatt nem tudta befejezni.

Coutinhót ezek alapján mindenképpen a kezdőcsapatba várjuk Iniesta kárára, és szerintünk Paulinho is visszatér két meccs cseresors után. Egy-két meglepetést még várunk ezen kívül: bár Luis Suárez jó formában van, Paco Álcacernek ennél jobb alkalmat nem igazán tudunk találni arra, hogy sérülése után újra játsszon és Digne is régóta padozik – kettejük közül valaki szerintünk ott lesz a kezdő sípszónál. Semedo vs. Roberto játéka lehet még kérdés, itt utóbbira tippelünk. Az Alavésnél két alapember, a védő Rodrigo Ely és a középpályás Tomas Pina eltiltás miatt nem fog játszani, illetve lesz néhány sérültjük, úgyhogy biztosan nem a legerősebb összeállításban fognak játszani.

Kis statisztika még a találkozó elé: A két csapat egymás elleni meccsei a közelmúltból egyértelmű barcelonai fölényt mutatnak, az elmúlt 10 meccsből a bajnokságban és a kupában 8 Barça sikerrel zárult, még 2005-ből van egy 0-0, de hogy nem lehet félvállról venni a baszk kiscsapatot, azt az előző szezon őszén, a Camp Nouban játszott találkozó igazolja, ahol az Alavés megviccelte a Barcelonát és 2-1-re nyerni tudott idegenben. Utána visszaállt minden a régi kerékvágásba: egy 6-0-lal vágott vissza a Barcelona és tavasszal a Király-kupa döntőben is katalán siker született 3-1-re.

Vasárnap este persze nem várunk meglepetést, bármilyen összeállításban is küldi pályára a csapatot Valverde, az Alavés ellen győzni kell. A spanyol mester döntései eddig mindig nyerőnek bizonyultak, valószínűleg most is jó kézzel fog a keretből válogatni, ha pedig Coutinho játszani fog, az garancia lesz arra, hogy motivációból és bizonyítási vágyból nem lesz hiány.

FC Barcelona – Deportivo Alavés
Camp Nou, Barcelona
20:45
Vezeti: Ignacio Iglesias
TV: Paulaner Sörház | Sport 2

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: ter Stegen – Roberto, Piqué, Umtiti, Digne (Alba) – Paulinho, Rakitic, Busquets, Coutinho – Messi, Paco Álcacer (Suárez).

Alavés: Pacheco – Aguirregabiria, Ruano, Laguardia, Duarte – Gomez, Garcia, Torres, Pedraza – Guedetti, Munir.