Kontracsapatként is működött a Barça: 0-2 az Eibar ellen

Fordított szereposztással győzelem lett a vége | Folytatódik a veretlenség

Alaposan próbára tette az Eibar a Barcelonát a bajnokság 24. fordulójában, mivel Valverde várakozásainak megfelelően nyílt sisakkal, a lehető legmagasabbra tolt védelemmel, letámadással játszottak és emellett az egész meccset végigtámadták a győzelem reményében, még 10 emberrel is. A hazaiak ezzel a stílussal a meccs végét leszámítva folyamatos védekezésre kényszerítették a Barçát, de a csapat és ter Stegen végig biztos lábakon állt és egy kontrából az első félidőben sikerült megszerezni a vezetést Suárez révén, a másodikban pedig emberelőnyben Jordi Alba eldöntötte a meccset. 

Nem nagyon tartalékolt Ernesto Valverde az Eibar ellen, hiába jön három nap múlva a Chelsea meccs: ha nem is a legerősebb, de biztosan a legösszeszokottabb kezdő tizenegy lépett pályára az Ipurua Municipal stadionban. Piqué a sérülése után visszatért, Paulinho is kezdő volt a középpályán, Coutinho és a már egészséges Dembélé viszont csak a padon voltak a kezdő sípszó idején.

Az erős kezdőcsapat abból a szempontból teljesen érthető volt, hogy az Eibar egészen brutális sorozatot produkált a közelmúltban. Miután az első 11 meccsükön 8 pontot sikerült összegereblyézniük (2GY-2D-7V, 6-25-ös gólkülönbség, 17. hely), a 12. fordulóban a Betis elleni 5-0-s győzelem alkalmával valami beindult José Luis Mendilibar csapatánál. Az Eibar azóta csak egy vereséget szenvedett el (0-1 az Atletico ellen otthon), ezen kívül viszont 3 döntetlenjük mellett 8 győzelmet szereztek, közte a Valenciát 2-1-re, a Sevillát 5-1-re verték otthon, így mostanáig egészen a hetedik helyig lőtték ki magukat.

Így támad le az Eibar – az összes játékosuk a Barça térfelén

Ezeket az előjeleket pedig Valverde is komolyan vette, és jól tette, mert beigazolódott, amiről a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján beszélt. Az Eibar ugyanis letámadott, nem hagyta kibontakozni a Barcelonát, Messiék a félpályát is alig lépték át a meccs elején, és teljesen felvállalta a nyílt sisakos küzdelmet. Két veszélyes hazai helyzet után már Ter Stegennek is védenie kellett az első tíz percben, de Suárez is megszerezhette volna a vezetést, ha kicsit jobb ütemben tolja meg a labdát Dmitrovic mellett. A mérőzés eleje viszont egyértelműen az hazaiaké volt, nagyon agilisen és tudatosan futballoztak, 15 perc elteltével ráadásul 60-40 százalékban a náluk volt a labda, 3 szögletük és 4 kapura lövésük is volt.

A gól előtti szituáció: üres területek a hazai védelem mögött, Suárez ki is használta

A nagy hévnek és a támadó felfogásnak viszont megvolt az a hátránya, amit szépen lassan a Barcelona is felismert: óriási üres területek maradtak a magasan védekező Eibar védősor mögött, ahova „csak” be kellett valakinek futnia, hogy gólhelyzet legyen. Néhány elhalt kísérletet követően aztán egy hibátlan Messi átadás jutott el a beinduló Suárezig, aki ezúttal jól húzta el a kapus mellett és gurított a hálóba, 0-1!

A játék képe az eredménynek köszönhetően nem is kellett, hogy változzon a félidő végéig, a Barcelona berendezkedhetett a számára szokatlan, de kényelmes helyzetbe: stabil védekezésből néhány húzással hamar létszámfölénybe kerülhettek a letámadó Eibar játékosok mögött. Ugyanakkor veszélyes is volt ez a játék, mert minden saját térfélen eladott labdát azonnal megbüntethetett volna az Eibar, de ajtó-ablak helyzetig nem tudott eljutni, bár Orellana közvetlen a gól után lőtt egy felső lécet. Egy kapufát lőtt Messi is, miután Suárez újabb kiugratása után a tőle visszakapott labdával tévesztett célt kicsivel, így a félidőre maradt a 0-1.

Az Eibar játékfelfogása, így a játék képe sem változott a második játékrészre, a baszkok nyomtak és támadtak, a Barcelona pedig inkább kontrázott, bár időről időre tudta lassítani a játékot. Az Eibar agresszív játékának viszont rendre meglett az eredménye: vagy kikényszerítettek egy rossz barcelonai passzot, amiből egyből visszatámadhattak, vagy saját szándékból jutottak el helyzetig és lövésig. Az 56. percben az addigi legnagyobb lehetőség adódott előttük, egy szép kombináció végén Inui lőtt tiszta helyzetből mellé. Ettől függetlenül nem lehetett azt mondani, hogy a Barcelona jól állta a sarat, hiszen úgy állt bekapott gól nélkül, hogy ter Stegennek nem kellett bravúrt bemutatni.

A meccs fordulópontját a 66. perc hozta el: Busquetsnek lenyomott egy pofont Diop, aztán az emiatt reklamáló, de már sárga lappal rendelkező Orellana a labda elbokszolásáért megkapta a második lapját, amivel kiszállt a meccsből. Néhány perccel később Hernández Hernández játékvezető aztán a a hazaiak túlpörgő edzőjét is a lelátóra küldte, így minden adott volt ahhoz, hogy egy újabb góllal eldöntse a meccset a Barcelona. A lelkesedés persze vitte tovább az Eibart és próbáltak ugyanúgy támadni, mint 11 emberrel, ráadásul már minden mindegy alapon, de idővel a Barcelona kontrollja alá került a mérkőzés és tényleg csak az volt a kérdés, jön-e a második gól, amivel lezárják a meccset. A 80. percben Messi még nem tudta átemelni a kapust, öt perccel később Vidal Dmitrovicba lőtte a ziccert, végül viszont Jordi Alba elhozta a megváltást, aki a 88. percben egy kipattanót lőtt a hálóba, 0-2 – minden eldőlt.

A győzelemmel a csapat megőrizte veretlenségét és a Bajnokok Ligájára is jól hangolt. Kedden a Chelsea ellen aligha ez lesz a mérkőzés képe, de mindenképpen jó jel, hogy idén bármilyen meccshelyzetbe kerül a gárda, van rá megoldásuk.

SD Eibar – FC Barcelona 0-2 (0-1)
Eibar, Ipurua
6.760 néző

Vezette: Hernández Hernández

Eibar: Dmitrovic – Rubén Pena, Ramis, Arbilla, José Ángel – Diop (Escalante 74′), Dani García, Orellana, Inui, Jordán (Charles 83′) – Kike García.

FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto (Semedo 90′), Piqué, Umtiti, Alba – Paulinho (Vidal 74′), Busquets, Rakitic, Iniesta (Coutinho 63′) – Messi, Luis Suárez.

Gólok: Luis Suárez 16′, Jordi Alba 88′.

Sárga lapok: Orellana 58′, 66′, Diop 65′.

Kiállítva: Orellana 66′.

Kapura lövések: 12-9
Kaput eltaláló lövések: 3-6
Labdabirtoklás: 47%-53%
Passzok: 464-545
Sikeres passzok: 361-447 (78%-82%)
Szögletek: 6-0
Szerelések: 21-23
Sikeres cselek: 10-10