Élesedik a Liga: 1-1

A gyenge második félidő és a játékvezető együtt sok volt

A Barcelona két pontot elveszített a Kanári-szigeteken a Las Palmas ellen, így a hétvégi, Barça – Atlético előtt 5 pontra csökkent a katalán csapat előnye a Ligában. Az első félidő alapján nem volt sok aggódni valója a Barcelonának, jobban játszott, vezetett is Messi szabadrúgásával, ám a második félidő elején egy kétes jogosságú büntetővel a Las Palmas egyenlített, és az akkor már gyengébben játszó Barça nem tudott újabb gólt szerezni. A játékvezetői tévedések is jelentős hatással voltak a végeredményre. Izgalmas lesz a Barça – Atlético.

Néhány poszton rotált Ernesto Valverde a Las Palmas ellen, de azért nem esett túlzásokba. Luis Suárez és Messi ezúttal is kezdhettek, ugyanakkor pihenőt kapott Iván Rakitic és Gerard Piqué. Kezdő lehetett így hosszú idő után Thomas Vermaelen, a középpályán Aleix Vidal és Paulinho. Az eltiltott Jordi Albát Digne pótolta. Irányítóként pedig Iniesta játszott, Coutinho padra került.

Lendületes játékot hozott az első félidő, mindkét csapat nagy tempót diktált, a Barcelona kifejezetten veszélyes is volt. A Barça játszott fölényben, dolgozott ki inkább helyzeteket, egyedül a befejezésekhez hiányzott egy kis szerencse vagy nagyobb pontosság. A Las Palmas csak időről időre tudott odaérni Ter Stegen kapujáig, de azt nem lehet mondani, hogy unatkoztak volna Umtitiék.

A Barcelonának meg kellett harcolnia keményen mezőnyben is, hogy Messiék meg tudjanak indulni, de a labdaszerzéseket általában sikerült eredményesen kihasználni. Így a vezető gólt megelőzően is Messi indult meg, került helyzetbe a tizenhatos előterében és harcolt ki szabadrúgást. Ezt ő maga végezte el 18 méterről, és óriási erővel ki is lőtte a hosszú felső sarkot. Bombagól, fontos gól.

A vezető találatot követően is inkább a Barcelona játszott fölényben, több veszély volt minden támadásában, de nem nyugodhatott meg, mert a Las Palmas akcióiban is volt veszély. Végül 0-1-el zárult az első félidő, melynek utolsó pillanataiban ki kellett volna állítani a hazaiak kapusát, aki miután versenyt futott Suárezzel egy indításért, kézzel ütötte el a játékszert. A kiállítás elmaradt.

Amennyire jól ment a játék az első félidőben, annyira rosszul sikerült a második félidő eleje a Barcelonának. A Las Palmas egy szögletet követően ugyanis kapott egy nagyon könnyű szívvel befújt tizenegyest – Digne vétlen, jelentéktelen kezezéséért – , amit Calleri be is vágott. 1-1!

A Barcelona ráadásul nem játszott jól a játékrész elején, ezért hamar cserélt is Ernesto Valverde, jött Coutinho Vidal helyére, kicsit később Rakitic is Paulinho helyett. Ezzel együtt a Barcelona nem érezte magát jól a pályán, szemben az első félidővel, és jóval nehezebben tudott odaérni a hazai kapuhoz. Ez persze a Las Palmas érdeme is volt, de a Barçában sem volt meg az a lendület, ami korábban. Utolsó csereként jött Dembélé is Iniesta helyett.

A katalán csapat ekkor már inkább csak igyekezett, semmint jól játszott. Nem működött jól a letámadása, így sokkal többet kellett dolgoznia azon, hogy sikerüljön visszaszereznie a labdát, a Las Palmas pedig jól tudta húzni az időt a játék tördelésével.

Végül maradt az 1-1, ami nyilvánvalóan nem egy álomszerű eredmény, különösen úgy, hogy Mateu Lahoz játékvezetői döntései is benne vannak ebben az eredményben. Tragédia ezzel még nem történt, az viszont igaz, hogy vasárnap hazai pályán le kell tudni győzni az Atlético Madridot.

Las Palmas – FC Barcelona: 1-1 (0-1)
Las Palmas de Gran Canaria, Estadio Gran Canaria
15.000 néző
Vezette: Mateu Lahoz

Las Palmas: Chichizola; D. Castellano (c) (Macedo, 75′), Gálvez, Ximo Navarro, Aguirregaray, Vicente Gómez (Aquilani, 70′), Halilovic, Tana, Etebo, Jairo (David García, 86′) és Calleri

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Umtiti, Vermaelen, Digne; Busquets. Paulinho (Rakitic, 63′), Iniesta (c) (Dembélé, 75′). Aleix Vidal (Coutinho, 57′), Luis Suárez és Messi

Gólok: Messi (21′), Calleri (48′ tizenegyesből).