Húsvéti feltámadás Sevillában: 2-2

Suárez és Messi voltak a megmentők | Tovább tart a veretlenség

Egy totálisan vesztesnek tűnő meccset hozott vissza döntetlenre a Barcelona a Sevilla otthonában, miután 0-2-ről egyenlített az utolsó percekben, de ez inkább volt köszönhető az ellenfél második félidei helyzet(nem)kihasználásának, mint a katalánok teljesítményének. A Barça játékából ugyanis teljesen hiányzott az összhang a mérkőzés nagy részében, a csapat védekezése egy idő után teljesen szétesett, támadásban a csak padon kezdő Messi nélkül nem volt átütőerő, a Sevilla így 88 percig kézben tartotta a meccset és legalább 3 kontrából is lezárhatta volna a meccset. De nem tette, a Barcelona pedig küzdött, reménykedett és feltámadt: Suárez és Messi révén másfél perc alatt szerzett két gólt, amivel megszerezte az egyik pontot és megmentette a szezonbeli veretlenségét…

A mérkőzés előtt azt jósoltuk, lesz azért rotáció az alapcsapathoz képest a szerdai Bajnokok Ligája találkozó előtt, Ernesto Valverde azonban a nem száz százalékos Messi és Busquets hiányában a többi kulcsjátékosa közül senkit nem pihentetett, ráadásul Iniesta és Coutinho is egyszerre kerültek a kezdőcsapatba. A BL-ben a Sevilla is érdekelt lesz jövő héten a Bayern München ellen, ennek ellenére ők sem tartalékoltak és az eltiltott Pablo Sarabiát leszámítva a legerősebb csapatát küldte pályára Vincenzo Montella.

Az izomfáradtsága miatt csak a padon kezdő Messi nélkül a Barcelona visszatért támadásban az idei szezonban keveset látott 4-3-3-as felálláshoz, ahol Coutinho és Dembélé lépett fel Suárez mellé, de az első 10 percet leszámítva nem igazán volt meg a kémia közöttük. Pedig csapat jól kezdett, a találkozó elején Suárez kétszer is vezetést szerezhetett volna, aztán viszont jobbára csak erőlködött a masszívan és zártan védekező Sevilla ellen, nem voltak bejátszható üres területek és alig volt valaki, aki valami vártatlant tudott volna húzni – Dembélé egyszer tudta csak lövésig cselezni magát, Coutinho pedig bár aktív volt és több jó megindulása is volt, egy lövésen kívül ő sem tudott sokat felmutatni.

A félidő második felére a Sevilla egyértelműen fölénybe került, egyre több és egyre veszélyesebb helyzeteket alakított ki, a Barcelona védelme többször is átjáróház volt, aminek a 37. percben meglett az eredménye: Correa gyönyörű labdakezelése, majd centerezése megtalálta a totál üresen álló Vázquezt, aki 6 méterről bepörgette ter Stegen mellett.

Nem állt jól a Barça, a szünet után azonban sikerült még ezen is rontani: a 49. percben elaludt a védelem, Escudero lövését még védte ter Stegen, Muriel viszont ismételt, a labda pedig Umtiti, ter Stegen és a kapufa érintésével be is ment. Innentől kezdve a csapat elkezdett rohanni, aminek úgy nézett ki, kiütéses vereség lesz a vége, mivel a Sevilla szétfutotta a Barcelonát, ötpercenként érkezett meg ter Stegen kapuja elé kontrából – az 55. percben például csak a csoda és a gólvonalról tisztázó Piqué mentette meg a csaptatot a 0-3-tól -, de kivétel nélkül rossz döntéseket hoztak a hazai játékosok a befejezéseknél.

Az eredmény miatt elkerülhetetlenné vált Messi beállása, ami után a Barcelonának bő egy félórája maradt arra, hogy legalább döntetlenre mentse a meccset és támadásban ugyan feljavult a csapat, de csak a Sevillán múlt, hogy egyáltalán volt még miért reménykedni. A világ egyik legnagyobb futballközhelye azonban ismét igaznak bizonyult: ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül elrontani, a Barçának pedig két és fél perc elég volt arra, hogy megérkezzen a meccsbe: a 87. percben Rakitic fejelt kapufát, a 88. percben Suárez bombázott közelről a kapuba egy szöglet után, majd érkezett Messi és a névjegyévé vált lövésével, a legurított labdából kilőtte a rövid sarkot.

A 2-2-es döntetlen egészen elképesztő eredmény volt a mérkőzés képe alapján. Coutinhóék próbálkoztak végig becsülettel, de semmi nem jött be nekik 88 percen keresztül. Az ismert mozdulatok és figurák csődöt mondtak, ahogy az általában biztos lábakon álló Piqué és Umiti is, mellettük Rakitic is csak árnyéka volt önmagának, Paulinho láthatatlan embert játszott, Dembélé semmit nem tudott hozzátenni a támadásokhoz, ennek ellenére mégis sikerült visszajönni a meccsbe. Ebben nyilván a beálló Messinek is nagy érdeme volt, akivel gördülékenyebbé vált a támadójáték, a pályán betöltött szerepe és fontossága pedig annak a fényében volt lenyűgöző, hogy látszott, nem teljesen egészséges, gyakorlatilag egy felesleges lépést, gyors mozdulatot nem tett. Akkor, amikor viszont kellett, megint ott volt és megint megmentette a csapatot… A veretlenségi sorozat pedig így tovább tart – a következő fordulóban már a rekordbeállításért fog játszani a Barça.

Sevilla FC – FC Barcelona 2-2 (1-0)
Ramon Sánchez Pizjuán
37.588 néző
Vezette: González González

Sevilla FC: Rico, Mercado (Layun 46’), Lenglet, Kjaer, Escudero, Banega, Nzonzi, Navas (Nolito 81’), Vázquez, Correa (Pizarro 72’), Muriel.

Barcelona: Ter Stegen, Sergi, Roberto, Piqué, Umtiti, Alba, Coutinho, Rakitic, Paulinho (Denis Suárez 77’), Iniesta (Alcácer 81’) Dembélé (Messi 58’), Suárez.

Gólok: Vázquez 37’, Muriel 49’, Suárez 88’, Messi 89’

Sárga lapok: Mercado 34’, Rico 44’.