Valverde: „Vissza kell nyernünk a szurkolóink bizalmát”

Erős Valenciára számít | Csalódott, de túl kell lépni

Az FC Barcelona vezetőedzője, Ernesto Valverde péntek délután válaszolt az újságírók kérdéseire a szombat délután hazai pályán rendezendő, Valencia elleni bajnoki mérkőzés előtt. A sajtóeseményen természetesen elkerülhetetlenül a Bajnokok Ligájában elszenvedett, Roma elleni vereségről és kiesésről is szó volt, hiszen háromgólos előnyről nem minden nap esik ki a katalán gárda.

Mire számít a Valencia elleni meccsen szombaton?

„Ugyanolyan Valenciát várok, mint mindig, hiszen mióta játszottak ellenünk, mindent csináltak, de nem vesztettek, nagyszerű formát futnak. Egy egyszerű 4-4-2-t játszanak, amely könnyen felismerhető, és ez jól illik hozzájuk. Nagyszerű szezont futnak. Ezúttal nem vettek részt az európai kupasorozatokban, de jövőre ott lesznek.”

Kimondhatjuk, hogy ez egy kényes pillanat a Barça számára?

„Nekem tetszik a csapat, annak ellenére, hogy a szezon egyik legnehezebb időszakában vagyunk, valószínűleg a második legnehezebb időszak ez augusztus óta, de azóta stabilak voltunk, és jó focit játszottunk. Csalódás volt, ami a héten történt, különösen a szurkolóinknak. De folytatnunk kell a munkát. Trófeákért játszhatunk. Kedden vesztettünk, de nem tehetünk semmit most ezzel kapcsolatban. Vissza kell nyernünk a szurkolóink bizalmát, és össze kell szednünk magunkat, hogy a szurkolóinkat ismét magunk mellé állítsuk.”

Lelkileg hogy érzi magát? Gondolja, hogy hitet vesztett?

„Jól vagyok. Nem ez karrierem legrosszabb pillanata, biztosíthatom Önöket. De ez egy rossz pillanat, nem tagadom. És itt mindannyian ugyanazokat a célokat szeretnénk elérni. Ha győzünk, boldogok vagyunk, és ha veszítünk, akkor még egységesebbnek kell lennünk.”

Hogy van Messi?

„A szokásosnál kicsit csendesebb volt, de nincs különösebb oka.

A Roma elleni vereség negatív következményekkel járhat a szezon végére nézve?

„Augusztusban olyan volt, mintha az egész világ összeomlott volna, de mindannyian összeszedtük magunkat, és előreléptünk. A dolgok hajlamosak a fejedben maradni, ez csak természetes, de ezek olyan dolgok, amikkel képtelenek vagyunk változtatni.”

Úgy érzi, hogy a kritikák kereszttüzében áll jelenleg?

„Nem tudom. Azt hiszem, hogy igen, de amikor elfogadod a Barça munkáját, ez így működik. Át kell vészelnünk a vihart. Tudtam, hogy ilyen lesz. Minden edzővel megtörténik ez, és most éppen én következem.”

Holnap Zaza lesz a veszélyes ember?

„Ez egy jó hét volt az olasz labdarúgás számára, és megvannak az előnyei. Zaza egy nagyszerű játékos, erős, és rajta kell tartanunk a szemünket.”

Van-e kockázata annak, hogy Messi elveszítheti a motivációját?

„Leo szemei előtt még rengeteg cél lebeg mind a Barçában, mind a válogatottjában. Messi négy alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját eddig a pályafutása során. Nem tudom, hogy attól, hogy ismét megnyerné azt, jobb játékossá válna-e…”