Valverde: „Motivál-e a veretlen szezon? Igen, abszolút!”

Erős Madridot vár | Nem érdekli a sorfal | Iniesta, Semedo, Gomes

Ernesto Valverde vezetőedző is megtartotta a Madrid elleni mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóját, melyen a tréner egyértelmű célnak jelölte meg a veretlen bajnoki szezon abszolválását. Valverde nem akart megnyilvánulni komolyabban a sorfalt érintő kérdésben, kifejtette, hogy miért a legerősebb csapatával fog felállni a fővárosi gárda, valamint ejtett pár szót Iniesta állapotáról vagy éppen Semedo és André Gomes idényéről. 

Egy Klasszikus mindig is Klasszikus marad. Mennyire látja motiváltnak a csapatát a vasárnap esti találkozó előtt?

Ez mindig rangadó marad, és egy nagyon fontos meccs a szezonban. Szerencsére már bajnokok vagyunk, de azért így is tartogat izgalmakat az összecsapás. Mindkét szurkolótábor számára különleges ez a meccs. Mindkét együttes meg akarja nyerni majd a mérkőzést, ebben biztos vagyok. Mi nyertük meg az odavágót Madridban, ráadásul ők azzal a céllal jönnek ide, hogy elvegyék a veretlenségünket a Ligában.

A sorfal téma megkerülhetetlen. Zidane állítja, hogy ő hozta meg ezt a döntést.

Sokat beszéltünk már erről, de szerintem ez nem olyan fontos téma, mint amennyi jelentőséget tulajdonítanak neki.

Nyugodt a hangulat jelenleg?

Igen, mert már megnyertük a bajnokságot. Én amúgy azt szeretném, ha minden Clásico ilyen lenne, ennek ellenére megértem körülötte a felhajtást.

Nem gondolja, hogy Iniestának valami különleges módon kellene megköszönni az elmúlt éveket?

Nos, azt megértem, hogy ez egy nagyon fontos meccs. Ugyanakkor nem a szezon utolsó bajnoki fordulója, ráadásul az sem biztos, hogy ez lesz Iniesta utolsó fellépése a Barcelonában. Lényegtelen is egyébként, mert a közvélemény tiszteletét már kivívta. Mind a Barçában, mind a spanyol futballban korszakos játékosról van szó. Minden stadionban elismerik. Még nem tudjuk, melyik lesz az utolsó mérkőzése a gránátvörös-kék mezben.

Zidane úgy véli, hogy a Ligát nehezebb megnyerni, mint a Bajnokok Ligáját. Egy bajnoki cím nagyobb értékkel bír tehát?

Ez szubjektív természetesen. Az edzők számára a Liga mutatja meg, milyen is voltál egész évben. A végén a legjobb nyer. A BL-ben ellenben több tényező is szerepet játszik. Vasárnap egy olyan ellenfél ellen fogunk játszani, amelyik pontosan tudja, hogyan kell versenyezni. Vannak olyan elemek a BL-ben, amiket kontrollálnod kell. Szerencsére is szükséged van. A BL-ben mindig több favorit van. Mindenesetre az biztos, hogy mi értékeljük a döntős szereplésüket, mint ahogy bizonyára ők is a duplázásunkat.

Tekintve, hogy már bajnokok, a veretlen szezon motiválja a csapatot?

Szerintem igen, abszolút. Nagyon régen, még az Athletic volt képes erre a 30-as, 40-es években, azóta senki. Meglátjuk, hogy képesek vagyunk-e rá.

Zidane felforgatott csapattal fog kiállni?

Szerintem még bőven van idejük felkészülni a döntőre, de persze ez az ő dolguk.

Hogyan közölte vele Iniesta a döntését?

Egy-másfél hónapja mondta el nekem, de nyilvánvaló, hogy nem adtam tovább. Nagyon átgondolt döntés volt. Amikor az adott személy már becsomagolt a bőröndjébe, nem kezded el győzködni. Mindenki tudja, hol a helye, és Iniesta már nem egy tapasztalatlan fiatal. Azon voltam, hogy megértsem az indokait.

Játszani fog Iniesta?

„Reméljük, hogy igen. Pénteken részben már a csapattal edzett, most pedig mindenen részt fog venni (Valverde az utolsó edzés előtt nyilatkozott –a szerk.). Beszélek majd vele, és meglátjuk. Ha jó állapotban lesz, akkor játszani fog, de ő pontosan tudja, milyen szintű teljesítmény szükséges az ilyen meccseken.

A szezon elején mit fogadott volna el: duplázás vagy inkább BL?

Legközelebb ezt a szezon elején kérdezzétek meg… Azok az edzők, akik nem teljesítenek jól a Ligában, általában be sem fejezik a szezont. Ilyen volt például Berizzo esete. A bajnokság megmutatja, milyen szinten is vagy. A Bajnokok Ligájában akár egy véletlen, egy nem várt körülmény is a kiesésedet okozhatja, mint ahogy az velünk is megtörtént idén.

Hogyan értékeli Semedo és Gomes idényét?

Nelsonnak ez volt az első éve itt, egy más stílushoz kellett hozzászoknia, de gyorsaságot és erőt adott hátul. Andrénak voltak időszakai, amikor többet játszott, és voltak olyanok is, amikor kevesebbet.

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.