Továbbra is veretlenek, igazságos iksz: 2-2

Mindkét csapatban lehet hiányérzet | Vitatott ítéletek garmadája, feszült meccs

Döntetlen született a Klasszikuson vasárnap este, miután 2-2-re végzett egymással az FC Barcelona és a Real Madrid a Camp Nouban a Liga 36. fordulójában rendezett mérkőzésen. A vezetést mindkétszer a katalánok szerezték meg Suárez és Messi révén, ám a második félidőt Sergi Roberto kiállítása révén emberelőnyben végigjátszó madridiak mindkét alkalommal egalizálni tudtak előbb C. Ronaldo, majd Bale góljaival. Összességében igazságos a döntetlen, mert mindkét kapu előtt adódtak még a két-két gólon túl is bőven helyzetek, valamint mindkét együttes jogosan reklamálhat egy-egy ítéletet a játékvezetőnél. 

Egyik kezdőcsapat láttán sem érhette meglepetés a közvéleményt, miután mind Ernesto Valverde, mind Zinedine Zidane a lehető legerősebb összeállításban küldték pályára a csapataikat. A katalánoknál Iniesta felépült, és pályára léphetett, míg a fővárosi gárdánál a sérült Iscót és Carvajalt pedig Bale, valamint Nacho pótolták.

A meccset kiválóan kezdte a Barcelona, a harmadik percben Messi zseniális passzát Suárez lőtte kapura, ám Varane az utolsó pillanatban ekkor még menteni tudott, a 10. percben viszont már nem volt kiút. 1-0, ter Stegentől végigjátszott akció után Sergi Roberto pazar beadását Luis Suárez vágta a hálóba. Gyönyörű akció, ám ezzel együtt már ekkor is feltűnő volt az, hogy a Barcelona védelme és középpályája között hatalmas területek voltak, a két csapatrész túl távol került egymástól mind letámadásnál, mind a saját térfélen való védekezésben, ezekbe a lyukakba pedig Benzema gyönyörűen bemozogva adott passzopciót a társaknak. 1-1, elcsúszott a letámadás, Busquets nem ért oda egy passzra, Kroos felhozta a játékszert, lejátszotta magát a szélre C. Ronaldóval, majd a beadását az érkező portugálnak visszafejelték, aki közelről a kapuba passzolt. Szép madridi támadás, egyenlítés már öt percen belül.

A Barça továbbra sem javította ki a helyezkedési hibáit, és ugyan azt nem lehet leírni, hogy a Madrid dominálta az első félidőt, azt mindenképpen ki lehet jelenteni, hogy több helyzete is volt a vezetés megszerzésére. A portugál Cristiano Ronaldónak négy percen belül három nagy lehetősége is akadt: a 24. percben tisztán fejelhetett kapura, ám nem tudta azt a kapu felé továbbítani, a 27. percben egyedül léphetett ki, a szöget kiválóan záró ter Stegen azonban bravúrral védeni tudott, míg a 28. percben a hosszú sarkot megcélozva tévedett minimálisan. Ezek után a félidő hátralévő részében már a játékosok közötti konfliktusok voltak a főszerepben, először Jordi Alba és Modric akaszkodtak össze, ekkor még nem villantak a lapok. Utána következett Ramos és Suárez párharca, a madridi védő hagyományosan otthagyta a lábát a labdát elpasszoló uruguayinak, mire Suárez számon kérte ezt az utána ártatlanul néző madridi bekken. Mindketten jogosan kaptak sárga kártyát. Időközben Messi is odalépett Ramosnak, itt is jogos volt a sárga, ám Bale nagyon csúnya talpalásáért még csak lapot sem adott a játékvezető. A wales-i támadó tisztán rátalpalt Umtiti vádlijára, a piros kártya is teljességgel védhető lett volna játékvezetői szempontból. A feszültséggel teli perceket végül Sergi Roberto kiállítása zárta már a hosszabbításban, a 47. percben, miután a spanyol odaütött Marcelónak. A megítélt szabadrúgást C. Ronaldo a sorfalba lőtte, Hernández Hernández játékvezető pedig azonnal véget is vetett a félidőnek.

Érdekes módon a második félidőre jobban jött ki az emberhátrányba kerülő Barcelona, és ennek meg is lett az eredménye perceken belül. 2-1, Suárez futott el a bal oldalon, középre adása Messihez került, aki kicselezett egy védőt, majd a kapu jobb oldalába helyezett. Az összképhez hozzátartozik, hogy az uruguayi támadó egyébként a támadás elején Varane-nal szemben vélhetően szabálytalanságot követett el, ám azt nem fújta le a játékvezető. A szünetben egyébként cserélt mindkét tréner, Valverde edző Coutinhót cserélte le, míg a vendégeknél a bokafájdalmakra panaszkodó C. Ronaldót váltotta a spanyol Asensio.

Az 57. percben aztán történelmi pillanat jött el: Andrés Iniesta búcsúzott a Klasszikusok párharcától, miután a helyére Paulinho állt be. Amint az ismeretes, Iniesta sérüléssel bajlódott, vélhetően nem volt 100%-os állapotban, de a meccs is megkívánt egy friss embert a középpályára, pláne úgy, hogy Messi és Suárez egyidejű jelenlétével a pályán sokszor nyolc ember védekezett csak a saját térfélen az emberelőnyben levő Madrid ellen. Ezek után ismét Messi percei következtek, az argentin nagyon sok problémát okozott a fővárosi gárdának, szabadrúgást harcolt ki, a legnagyobb helyzetét azonban elhibázta, miután egyedül léphetett ki a kapura, ám a lövését ziccerben nagy bravúrral szögletre tolta Keylor Navas. Messi a meccs hátralévő részében is életveszély volt, ám a Madrid büntetett. 2-2, Asensio passzát követően Bale lőtte ki a kapu jobb oldalát, látványos egyenlítő találat.

Az utolsó negyedóra – a második félidőhöz hasonlóan – hektikusra sikeredett, a Barça és főként Messi előtt is adódtak óriási helyzetek, de a Madrid is reklamálhatott egy véleményes büntetőrúgást, miután Alba rúgott oda Marcelónak a tizenhatoson belül. A hosszabbítás elején Suárez helyére érkezett még Alcácer, a vendégeknél pedig Zidane mester a középpályát próbálta frissíteni Kovacic becserélésével, ám az eredmény már nem változott. Nagy iramú, lüktető, szenvedélyes mérkőzés, sok vitatott ítélettel, ám a helyzetek száma és a játék képe alapján a döntetlen igazságosnak tűnik.

A Barcelona ezzel továbbra is nyújtja a veretlenségi szériáját, mely már átível ezen a szezonon, valamint továbbra is veretlen idén a Ligában, és már csak három találkozóra van attól, hogy történelmi tettet végrehajtva veretlenül fejezzen be egy bajnoki idényt.

FC Barcelona – Real Madrid:  ( 1-1 )
Barcelona, Camp Nou

97.939 néző
Vezette: Hernández Hernández

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba, Coutinho (Semedo, 46′), Busquets, Rakitic, Iniesta (Paulinho, 57′), Messi, Suárez (Alcácer, 90′).

Real Madrid: Keylor Navas, Nacho (Lucas, 68′), Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos (Kovacic, 84′), Modric, Cristiano Ronaldo (Asensio, 46′), Benzema, Bale.

Gólok: 1-0, Luis Suárez (10′), 1-1, C. Ronaldo (15′), 2-1, Messi (52′), 2-2, Bale (73′).

Kiállítva: Sergi Roberto  (47′).

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.