Még közelebb a veretlen szezonhoz: 5-1

Sorfal és tisztelgés Iniesta előtt | Dembélé duplázott | Élet Luis Suárez nélkül

Az FC Barcelona együttese 5-1 arányban legyőzte a Villarreal csapatát a Liga 34. fordulójából bepótolt mérkőzésén a Camp Nouban szerda este. A katalánok kiválóan kezdték a találkozót, a félidőben három góllal is vezettek Coutinho, Paulinho és Messi góljai révén, ám a vendégek nem adták fel, és közel ugyan sosem érezhették magukat az egyenlítéshez, a szépítés összejött nekik, valamint voltak további lehetőségeik is. Ezzel együtt a Barça győzelme teljesen megérdemelt, ráadásul a végén  a benne levő potenciált egyre inkább megmutató Dembélé duplázni is tudott.

Szép jelenetekkel kezdődött a Liga 34. fordulójából bepótolt találkozó a Villarreal ellen, hiszen egyrészt a Sárga Tengeralattjáró sorfalat állt a Barçának, ezzel kifejezve gratulációját az idei bajnoki címért. Másrészt a katalán játékosok mezén a bevonuláskor anyák napja alkalmából az adott labdarúgó édesanyjának a neve szerepelt, így köszöntve az édesanyákat. Harmadrészt pedig Mario Gaspar, a vendégek jobbhátvédje átnyújtotta Andrés Iniestának a Villarreal által készített, egy tengeralattjárót ábrázoló modellt, mellyel a vendégek tisztelegni akartak a távozó Iniesta karrierje előtt.

Ernesto Valverde felforgatott csapata, és a 4-3-3-as szerkezethez való visszaállásnak köszönhetően a tavasz, de talán az idény egyik legjobb első félidejét produkálta a csapat a Villarreal ellen a Camp Nouban. Valverde pihentette Luis Suárezt, a helyére Messi lépett be, a két szélen pedig Coutinho és Dembélé támogatták az argentin. Az eredmény egy folyamatosan mozgásban lévő, kombinatív és kreatív támadójáték volt, aminek az értékét növeli, hogy a Villarreal három védelmi vonalat húzott fel 40 méteren belül. A ‘Sárga Tengerallatjáró’ ráadásul a hatodik legkevesebb gólt kapta eddig a meccsig a bajnokságban, vagyis idén kiválóan működik a védekezése, és ezt volt képes játszi könnyedséggel feltörni a Barcelona.

A védelemben egyébként Semedo, Digne és Vermaelen, a középpályán pedig Paulinho foglalta el a megüresedő helyeket, a katalán együttes pedig villámgyorsan meg is szerezte a vezetést. 1-0, Dembélé indult meg a felezővonal környékéről, az őt szerelni próbáló védőket kicselezte, a lövését pedig csak kitolni tudta Asenjo, a kipattanót pedig az érkező Coutinho bevágta a hálóba. A francia különösen az első 30 percben volt elemében, és ugyan a döntéshozatala még mindig nem tökéletes, a passzai és az, ahogyan rágyorsít a védőkre, élményszámba mennek. A Barça sokat mozgott, Coutinho különösen jól érezte magát a bal oldalon, így nem okozott különösebb meglepetést a következő hazai találat. 2-0, Iniesta adott egy zseniális ütempasszt a tizenhatoson belülre a francia Digne-nek, a szélső rögtön középre adott, ahol Paulinhónak már csak be kellett passzolnia a labdát az üres kapuba.

Ezek után egy kissé visszavett az intenzitásból a Barcelona, ezt pedig a Villarreal fokozatosan kezdte egyre jobban kihasználni, ami jelzi, hogy az első 20 perc teljesítménye igazán magas színvonalú volt. A vendégek részéről Fornals előtt adódott egy-két lehetőség, ám a csatár elkapkodta azokat, Messi viszont a túloldalon már nem volt ilyen kegyes. 3-0, Messi és Iniesta játszottak össze közvetlenül a félidő előtt, a távozó spanyol pedig átvétel nélkül egy olyan labdát varázsolt Messi elé a tizenhatoson belülre, amely párját ritkítja, az argentin pedig csak fokozta a látványt, miután átvétel nélkül a hosszúba helyezett. Szemet gyönyörködtető gólt szerzett tehát a Barça a 45. percben, és ez az eredmény nem is változott már a félidőig.

A második játékrészről már nem mondható el az, amit az első félidőről, annak is inkább az első fél órájáról írtunk, ugyanis a Barcelona eleinte nem kapcsolt vissza a magasabb fokozatba, a Villarreal pedig labdabiztosan és ügyesen szövögette a támadásait, ott folytatva, ahol a szünet előtt abbahagyta. Ennek viszonylag hamar meg is lett az eredménye, noha a szerencse is kellett hozzá. 3-1, ismét Fornals próbálkozhatott lövéssel, ám a labda a társ Sansonét találta el, akiről pedig a kapuba jutott, becsapva ezzel a már elvetődő és így tehetetlen Cillessent. A Villarreal szépítő gólja már érett a fentiek fényében, és noha a mérkőzést igazán dominálni azért sosem tudta a Sárga Tengeralattjáró, a folytatásban is ki tudott dolgozni néhány ígéretes lehetőséget, és például Bacca középről leadott lövése egészen kevéssel kerülte csak el a hazaiak kapuját.

Valverde mindeközben elkezdett cserélni, hogy a hétvégi Klasszikuson komoly terhelést kapó kulcsjátékosok között egyenlően ossza el a terhelést, így jött Rakitic és Luis Suárez Busquets és Iniesta helyett, valamint az utolsó 10 percre beállt a kolumbiai Yerry Mina is, ő Piquét váltotta. Annak ellenére, hogy a Barcelona érezhetően visszavett, a mérkőzés kontrollját azért sohasem engedte ki a kezéből, ráadásul a cserék is jó teljesítményt nyújtottak, különösen Rakitic beállása adott stabilitást és plusz energiákat az együttesnek. A horvát már a Klasszikuson is kiváló teljesítményt nyújtott, ezt pedig most megkoronázta. 4-1, a horvát előbb saját magát indította, majd befelé cselezett, a középre adását pedig már csak be kellett gurítania a szinte üres kapuba a középen érkező Dembélének. Mi több, a francia duplázni tudott, miután a hosszabbításban már egy szépségdíjas gólt szerzett. 5-1, egy kontratámadás során Dembélé kicselezte a védőket, és a kifutó Asenjo felett pazar mozdulattal a hálóba emelt. Ha a gall támadót elkerülik a sérülések, óriási értéke lehet a Barcelonának a jövőben.

Összességében a Barça teljesen megérdemelten nyert 4-1 arányban is egy egyébként nem is olyan rossz teljesítményt nyújtó Villarreal ellen, a sikerrel pedig továbbra is veretlen, és már csak két mérkőzésre – Levante és Sociedad – van attól a katalán csapat, hogy történelmi tettet végrehajtva veretlenül legyen bajnok az idei szezonban. Ez a tett a húszcsapatos rendszerben még egyetlen egy klubnak sem sikerült.

FC Barcelona – Villarreal CF: 5-1 ( 3-0 )
Barcelona, Camp Nou
54.743 néző
Vezette: 
Sánchez Martínez

FC Barcelona: Cillessen, Semedo, Piqué (Yerry Mina, 79′), Vermaelen, Digne, Busquets (Rakitic, 65′), Paulinho, Iniesta (Luis Suárez, 61′), Dembélé, Messi, Coutinho.

Villarreal: Asenjo, Mario Gaspar, Álvaro, Victor Ruiz, J. Costa, Castillejo, Rodri, Trigueros (Javi Fuego, 57′), Cheryshev (Sansone, 46′), Bacca (Ünal, 70′), Fornals.

Gólok: 1-0, Coutinho (11′), 2-0, Paulinho (16′), 3-0, Messi (45′), 3-1, Sansone (54′), 4-1, Dembélé (87′), 5-1, Dembélé (93′).

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.