Tragikomédia magasfokon, oda a veretlenség: 5-4

Bajnokként hagyott hátra magáról csúfos képet a Barça | Fegyelmezett, lelkes és okos Levante

Az FC Barcelona 5-4 arányban kikapott a Levante otthonában a Liga 37. fordulójában, amivel eldőlt, hogy továbbra sem fejez be egyetlen egy csapat sem veretlenül egy bajnoki idényt a húszcsapatos rendszer bevezetése óta. A félidőre 2-1-es hazai vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok, ám a második játékrész elején tíz perc alatt három gólt szerzett a Levante, és ugyan a Barcelona visszaküzdötte magát a brazil Coutinho és Luis Suárez góljaival, ez a kiegyensúlyozatlanság nem fér bele, ha a bajnok veretlen is akar maradni. Történelmi lehetőség előtt álltak, de valami hiányzott. 

Hiába volt cél a veretlenség, Leo Messi el sem utazott Valenciába, Piquét pedig pihentette Ernesto Valverde vezetőedző, így Yerry Mina és Vermaelen alkották a védelem tengelyét. Alapvetően nem kezdett rosszul a Barcelona, Coutinho révén ígéretes helyzete is akadt, ám ami utána jött, az maga volt a horror. Több edzői döntést sem lehet teljességgel megérteni, de a játékosok felelőssége sem felejthető el, így még edzői stáb nélkül sem lehet futballozni. A hab a tortán, hogy a jövő hét közepén dél-afrikai barátságos meccset játszik a csapat, és lehetséges, hogy Messi amiatt pihent a Levante ellen, noha a veretlen bajnoki szezon történelmi lehetőség ugye.

A Levante váltogatva letámadott, illetve visszahúzódott, és várta a saját térfelén a Barcelonát, ez a taktika pedig működött is. 1-0, Boateng a kilencedik percben előnyhöz juttatta a hazaiakat, miután Yerry Mina előbb középre szabadított fel, majd Morales a sebességkülönbségét kihasználva megkerülte, és előkészítette a találatot a társának. Ugyan ekkor még nem omlott össze a Barça, de reakciót nem mutatott, pontatlanság és ötlettelenség jellemezte a játékát, a hazaiak pedig vérszagot fogva szűkítették a területeket, és lendültek át gyorsan ellentámadásba. Utóbbi különösen jól ment, Vermaelen mellett például többször is elment Boateng, a belga meg is kapta a sárga lapját a félidő derekán. Egy kontratámadás során a volt újpesti Bardhi ugyan még a kapufát találta el, de a 31. percben növelte előnyét a Levante. 2-0, a Vermaelen sérülése miatt éppen emberhátrányban levő katalán védelem ismét erőteljesen lyukas volt, Boateng simán ki tudott lépni, eltolta a labdát er Stegen mellett, és a kapuba gurított.

Ezek után némileg váratlanul átvette az irányítást a Barcelona, és szépíteni is tudott. 2-1, Coutinho nagyjából 15 méterről leadott lövésénél volt tehetetlen a hazai kapus. A hátralévő percekben is veszélyeztetett a Barcelona, ám az utolsó passzok nem sikerültek, így a félidőre maradt az egygólos hazai előny. Ami ezután következett, az egy horror, egy thriller és egy tragikomédia keveréke volt, ahol a rendező személye ismeretlen, de le a kalappal előtte. A Levanta 10 percen belül négy góllal húzott el a Barcelonától, és a bajnokságot megnyerő, eddig veretlen csapat 5-1-es vesztésre állt a 15. helyezett Levante ellen… Tudjuk Cruyff óta, hogy egy zsák pénz még nem szerzett gólt, és nem is becsüljük le a Levantét, de a sztárigazolás Coutinhóval és Dembélével felálló Barcelonát leckéztette a spanyol kiscsapat, melyben a volt újpesti Bardhi volt az egyik legveszélyesebb. A Barcelonának 2003 óta nem lőttek öt gólt az ellenfelek…

Ki se jött a második félidőre a csapat, már eltolódott a védelem, és Bardhi szenzációsan kilőtte a hosszú sarkot. Percekkel utána Boateng mesterhármast szerzett, miután senki nem volt a helyén, majd a gólok sorát az 56. percben Bardhi zárta, aki duplázni tudott ezzel a Barcelona ellen. Egészen elképesztő pillanatok voltak ezek, ahol a bajnokcsapatból semmi sem látszott. Mint ahogyan az 5-1-et sem lehetett várni, úgy a vendégek újbóli szépítését sem. 5-2, Dembélé lövése még lepattant, Coutinho azonban gyorsabban reagált mindenkinél, és a hálóba küldte a labdát. A Barcelona próbálkozott, érezte, hogy ez roppant kínos, Valverde is cserélt a második gól után, lehozta Iniestát és Dembélét, a pályára Denis Suárez, valamint Alcácer léptek. Valamelyest meg is lett az eredmény, a vendégek beszorították a hazaiakat, akik már nem voltak annyira magabiztosak, illetve megszületett a harmadik barcelonai találat is. 5-3, Coutinho lába lendült ismét lövésre, a középről és nagyjából 17 méterről leadott rúgás pedig a hálóban landolt. Nem telt el két perc, és tizenegyeshez jutott a Barcelona. 5-4, Busquetset buktatták egy szöglet után, a jogosan megítélt büntetőt Luis Suárez értékesítette magabiztosan. 20 perc alatt hat gól…

A hátralévő szűk félórában mindent megpróbált a Barcelona, az uruguayi egy közeli fejessel egyenlíthetett is volna, illetve a Levante kis híján öngólt szerzett, ám azt is meg kell említeni, hogy Busquets eladott labdája után Rochina nem talált az üres kapuba nagyjából 15 méterről, pedig ter Stegen is csak lábbal csúszott a labda felé, hogy blokkolni tudja azt. Az eredmény végül már nem változott, a hajrában mindkét Suárez és Piqué is kaptak lapot sportszerűtlen magatartásért, a vendégek elkezdték a játékvezetőre fogni a vereséget, holott a hibát csakis önmagában kell keresnie a gárdának.

A duplázás értékéből ez ugyan nem von le semmit, de a veretlen szezon lehetősége így elúszott, és főként az lehet fájdalmas, ahogy ez elúszott. Nagyon közel jártak, de ez a rekord éppen azért történelmi, mert nagyon sokszor kell tökéletes döntést hozni azért, hogy elérd. Az utolsó előtti lépcsőfoknál e téren most elbukott mind a klub, mind a csapat, mind a játékosok…

Levante – FC Barcelona: 5-4 ( 2-1 )
Valencia, Estadi Ciutat de Valencia
25.304 néző
Vezette: Melero López

Levante: Oier, Postigo, Rober, Cóke, Luna, Campana, Sasa Lukic, Bardhi, Morales (Rochina, 84′), Roger (Jefferson, 68′), Boateng (Pazzini, 76′).

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo, Yerry Mina, Vermaelen (Piqué, 30′), Alba, Busquets, Rakitic, Iniesta (Denis Suárez, 59′), Dembélé (Alcácer, 59′), Luis Suárez, Coutinho.

Gólok: 1-0, 8′: Boateng, 2-0, 30′: Boateng, 2-1, 37′: Coutinho, 3-1, 45′: Enis Bardhi, 4-1, 48′: Boateng, 5-1, 55′: Enis Bardhi, 5-2, 58′: Coutinho, 5-3, 63′: Coutinho, 5-4, 70′: Luis Suárez.