Iniesta győzelemmel búcsúzott: 1-0

Stabil Sociedad, kiegyensúlyozott meccs | A legendát a 81. percben cserélték le, tapsviharral búcsúztatták

Az FC Barcelona együttese 1-0-ra legyőzte a Real Sociedad csapatát a bajnokság záró fordulójában a Camp Nouban az idén nyáron a klubtól távozó Andrés Iniesta búcsúmeccsén. A találkozó többségében kiegyenlített játékot hozott, ám Messi beállásával több helyzetet tudott kidolgozni a hazai csapat, és végül nyert megérdemelten, igaz a győztes gólt még az argentin becserélése előtt szerezte Coutinho egy szenzációs egyéni megoldás révén. Andrés Iniesta várható lecserélésére a 81. percben került sor, ekkor vett egymástól végső búcsút a klublegenda és a Camp Nou. 

Azon kevés meccsek egyike volt a Real Sociedad elleni, melyen nem a két csapat volt a főszereplő. Ráadásul Coutinho hiába lőtt egy újabb bombagólt, a találkozó nem erről a szépségdíjas találatról marad emlékezetes. A középpontban ugyanis az idény nyáron a katalán klubtól 22 év után távozó Andrés Iniesta állt. A mérkőzés előtt a Camp Nou egy fantasztikus élőképpel búcsúzott Iniestától, akinek ugyan nem volt különösebben jó meccse, de azért így is kiosztott pár finom átadást. Ez azonban lényegtelen volt, hiszen ez a meccs mindenképpen róla szólt. A távozó legendáról.

A baszk gárda egyébként a Levante és a Villarreal után szintén sorfalat állt a bajnoknak a meccs előtt, ám az összecsapás alatt már nem volt ilyen tiszteletteljes a vendég csapat, és okosan játszva, a területet szűkítve, valamint gyors ritmusváltásokkal operálva tudott nehézségeket okozni a Barçának. Természetesen a katalánok már nem voltak olyan élesek, mintha tétje lett volna a találkozónak, és ezt a faktort is figyelembe kell venni a meccs értékelésekor. Messi nem kezdett, egyébként a várható kezdőcsapatot küldte pályára Valverde mester, melyben lehetőséget kapott a kolumbiai Yerry Mina is.

Az első és a második játékrészben közös volt, hogy komoly helyzeteket nem dolgoztak ki zsákszámra a csapatok. Azt nem lehet leírni, hogy ígéretes lehetőségekből hiány lett volna, de a tét nélküliség érződött a kapu előtti döntések meghozatalakor. Szembeötlő különbséget – mint oly sokszor máskor is – Messi pályára lépése hozott, ettől fogva a Barça egyértelműen fölénybe került, addig egy kiegyenlítettebb meccset láthatott a közönség. Az argentin kiváló formában és állapotban szállt be a meccsbe, villámgyors és friss volt, ami kellemes hír lehet a világbajnokságra készülő argentinok számára.

A találkozó egyetlen gólját a brazil Coutinho szerezte az 57. percben egy szenzációs egyéni akció után. 1-0, a brazil már számos hasonló gólt lőtt az elmúlt hónapokban, ez már lassan a védjegyévé válik, amint bal oldalról befelé húzva nagy erővel kilövi a kapu hosszú oldalát. Messi egyébként a brazilt váltotta, előtte pedig a francia Dembélé sérülés miatt kért cserét, a helyére Denis Suárez állt be az 54. percben. A gall támadó még az első félidő végén lépett volna ki ígéretes helyzetben, ám a vendégektől Navas nagyon alattomos módon buktatta, a szerelés közben pedig Dembélé bokája csúnyán aláfordult.

A vezetés megszerzése és főként Messi pályára lépése után a Barcelona közelebb állt további gólok megszerzéséhez, ám a helyzetek kimaradtak, a legenda pedig a 81. percben játszotta az utolsó másodperceit is a gránátvörös-kék mezben. Ekkor cserélte őt le Valverde vezetőedző, ezáltal megadva a lehetőséget, hogy a Camp Nou megtapsolhassa a kedvencét. Iniesta az elmúlt 16 évben megannyi örömöt okozott a katalán szurkolóknak, a Camp Nou tapsviharából pedig ez érződött is. A hátralévő percekben egy meghatódott és a sírással küszködő Iniesta ült a kispadon, és nézte végig, ahogy végül a Barcelona behúzza a szezon utolsó bajnokiját a Sociedad ellen.

A katalánok tehát győzelemmel zárták az idei bajnokságot, ám amint azt írtuk már többször is feljebb, a fókusz ezúttal a távozó Iniestán volt. A legenda távozott, és az ember azt gondolná, hogy egy ilyen pályafutás szép befejezéséhez egy bombagól vagy egy-egy szemet gyönyörködtető labdalevétel illett volna. Iniesta nagysága azonban épp abban rejlett mindig is, hogy a legegyszerűbb dolgokat volt képes megcsinálni többször egymás után – csakúgy, mint a Sociedad ellen. Az évek során így segítette a Barcelonát is megannyi trófeához – nem feltűnő megoldásokkal, hanem a világklasszis, minőségi teljesítményével.

FC Barcelona – Real Sociedad: 1-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
84.168 néző
Vezette: Munuera Montero

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Yerry Mina, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Andrés Iniesta (Alcácer, 81′), Dembélé (Denis Suárez, 54′), Luis Suárez, Coutinho (Messi, 67′).

Real Sociedad: Moyá, Elustondo (Odriozola, 71′), Llorente, R. Navas, De La Bella, Illarramendi, Zurutuza, Januzaj (Canales, 63′), Juanmi, Oyarzabal, Willian José.

Gól: 1-0, Coutinho (57′).

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.