A VAR megmentette a csapatot: egygólos siker Valladolidban

Tavaly ez a meccs csak 1 pontot jelentett volna

Komoly ellenállásba ütközött a Barcelona a Valladolid pályáján a bajnokság 2. fordulójában, a hazai csapat ugyanis lelkesen, agilisen futballozott és mindent megtett legalább a döntetlenért, ám Valverde csapatát ezúttal kisegítette a videóbíró, miután a meccs utolsó percében les miatt érvénytelenítette a hazaiak gólját. A katalánok játéka sem támadásban, sem védekezésben nem volt kiemelkedő, de az adódó lehetőségek közül Dembélé egyet kihasznált, így a három pontot sikerült megszerezni. Az mindenképpen pozitívum volt, hogy újra menet közben taktikát váltva sikerült megágyazni a gólnak, de arra nehéz magyarázatot találni, miért kellett visszaállni előnyben és teret engedni a Valladolidnak – tavaly emiatt ez a meccs biztos döntetlen lett volna, most szerencsére megmaradt mindhárom pont. 

A meccs előtt kihirdetett kezdőcsapat egyértelműen arra utalt, hogy Ernesto Valverde nem ezen a meccsen kezd el rotálni, hiszen az előző héthez képest bekerült Coutinho is a kezdőbe, így talán a legtámadóbb felfogású tizenegy lépett pályára a Valladolid otthonában. A kezdőben ismét ott volt Sergi Roberto, ezúttal jobbhátvédként, a csapat pedig klasszikus 4-3-3-as felállásban kezdte a mérkőzést, Coutinho a középpályán irányított, gyakorlatilag Iniesta helyén, Dembélé pedig baloldali támadóként riogatta a hazai védőket. Az első nagy Barcelona helyzet is a francia szélső egyéni akciója után született, miután beűzte védőjét az alapvonalnál, nullszögből azonban csak kapu fölé lőtt.


Nem, ter Stegen és Suárez sem vakondokat keres – ilyen állapotban volt a Valladolid pályája…

A katalánok játéka nem sokban különbözött az elmúlt héten látottaktól, a szokásos mezőnyfölény megvolt, a letámadások is működtek, de hiányzott az átütőerő a támadásokból, a passzok sem voltak olyan pontosak, mint amire szükség lett volna, így a helyzetek sem érkeztek. Köszönhető ez annak is, hogy a Valladolid jól állt a lábán hátul, sőt, folyamatosan veszélyes kontrákat is vezetett, a hazaiak gyakorlatilag egy emberként, gondolkozás nélkül rohantak előre a megszerzett labdákkal, de talán pont a kapkodás miatt nem sikerült jól befejezniük a támadásaikat. A félidő második felére aztán rövid időn belül több nagyobb helyzete lett a Barcelonának, de Dembélé és Suárez is rossz megoldást választottak ziccerben, Coutinho távoli lövését az ex-barcás Masip védte bravúrral, többször pedig a Valladolid védői mentettek az utolsó pillanatban – az áttörés az Alavés elleni meccshez hasonlóan a második félidőre maradt ezúttal is.

Ez az áttörés aztán a döcögős folytatás ellenére végül az 57. percben érkezett meg: Suárez keresztlabdáját talán még a Valladolid védői sem gondolták, hogy megjátssza valaki, a felfutó Sergi Roberto azonban éppen az alapvonal felett tökéletesen fejelt vissza Dembélé elé, aki kapásból az ötös sarkáról a kilőtt a hosszú sarkot, 0-1! A francia támadó egyébként valószínűleg Valverde döntése miatt jött át a jobboldalra a szünet után, ez a taktikai húzás pedig az első fordulóban is bejött, akkor és most is egy kisebb változtatás után rúgott gólt a Barcelona, amiben Coutinho lett a balszélső, Messi pedig középre jött vissza egy 4-2-3-1-szerű felállásban. Az is kérdés persze, hogy miért megy jobban Dembélének a jobb oldalon, illetve ha Coutinhóval egyszerre játszanak, akkor miért nem egyből ezzel a felállással játszik a csapat, de valószínűleg az első fordulók még részben a kísérletezés jegyében fognak telni és még Valverde sem találta ki, melyik lesz az ideális összeállítás és hadrend idén.

A miértre egyébként az egyik válasz éppen az lehet, amit a Valladolid meg is próbált kihasználni: a Barcelona védekezése jóval sebezhetőbb ebben a felállásban, Coutinho és Dembélé védőmunkája sem világklasszis, így a széleken több helyzetet is ki lehet alakítani a csapat ellen. A hazaiak próbálkoztak, emiatt Valverde is reagált erre, Vidal érkezett Dembélé helyére a 76. percben, de a Valladolid továbbra is támadásban maradt a visszaálló vendégek ellen, a 77. percben pedig csak ter Stegenen múlt, hogy nem egyenlítettek: az Umtiti és Alba között tisztán maradó Keko fejesét védte bravúrral a német kapus.

A Barcelona látszólag megelégedett az egygólos vezetéssel, Messiék a mérkőzés hajrájára teljesen visszaálltak, tartották a labdát és maximum kontrákból próbálkoztak támadást vezetni. Egy ilyenből Suárez egy lesgólt szerzett, Malcom ziccerét pedig Masip védte a 89. percben, tehát le lehetett és le is kellett volna zárni a meccset, a Valladolid támadásaiban ugyanis folyamatosan benne volt a veszély és a gól. A hosszabbítás perceiben ennek megfelelően érkezett is a slusszpoén: egy jobboldali beadást Keko a kapuba fejelt, amit a játékvezető valószínűleg meg is adott volna, az idén bevezetett videóbíró (VAR) azonban végül les miatt érvénytelenítette a gólt…

A Barcelona így végül elhozta a 3 pontot az Estadio José Zorrillából, de a meccsel aligha lesz elégedett Valverde. A pálya minősége valóban kritikán aluli volt, ami biztos hatással volt a megszokott játékra, de Barcelona ezzel együtt is simán több gólt szerezhetett volna, de nem voltak elég pontosak a kulcspillanatokban, a vezetést jelentő gól utáni visszaállás pedig teljesen érthetetlen volt – a Valladolid addig is veszélyeztetett, utána viszont már csak az volt a kérdés, a lelkesedésük révén be tudnak-e préselni egy gólt ter Stegen kapujába. Ez végül sikerült, de szerencsére idén már a La Ligában is használják a VAR rendszert, így a csapat megmenekült és nem vesztett pontot – a javulás viszont elengedhetetlen lesz a jövőre nézve.

Real Valladolid – FC Barcelona 0-1 (0-0)
Valladolid, Estadio José Zorrilla
22.651 néző
Vezette: De Burgos Bengoetxea

Valladolid: Masip – Moyano, Kiko Olivas, Calero, Nacho – Borja (Keko 64’), Alcaraz, Toni Villa (Verde 87’), Plano, Tuhami – Enes Ünal (Duje Cop 70’).

Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic, Coutinho (Malcom 84’) – Messi, Luis Suárez (Munir 91′), Dembélé (Vidal 76’).

Gól: Dembélé 57’.

Sárga lapok: Enes Ünal 49’, Piqué 60’.

A mérkőzés összefoglalója videón itt: https://www.eurobarca.hu/hirek/labdarugas/primera-divison/20180826-valladolid-barcelona-0-1/

***

Keresel egy olyan Barçás ereklyét, ami garantáltan egyedi? Akkor az Eurobarça Shop a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is, melyen a klub himnusza is szerepel!