A Girona – Barça kerülhet az Egyesült Államokba

Nem kötelező ott játszani, önkéntes elhatározáson alapszik | További engedélyek szükségesek

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a La Liga a nemzetközi terjeszkedési stratégiájának a keretében az Egyesült Államokba vinne bajnoki mérkőzéseket. Mostanra kiderült, hogy az egyik kiszemelt találkozó, melyet a tengerentúlon rendezhetnek meg, a Girona – Barça összecsapás lehet. Mindeközben Javier Tebas, a La Liga elnöke további részleteket árult el a folyamatról, és hangsúlyozta, hogy a klubok mondják ki a végső szót az ügyben. 

A konkrét időpont a Girona – Barcelona összecsapásra természetesen még nincs meghatározva, ám a sorsolás alapján ezt a találkozót a 21. fordulóban rendezik majd meg a január 26-27-i hétvégén. Ha minden a régi lenne, úgy a Girona otthonában mérkőznének meg egymással a felek, ám a Liga nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően megnyílt az út tengerentúli bajnoki meccsek lebonyolítására. Az egyik találkozó, mely eséllyel bír arra, hogy az Egyesült Államokban játsszák le, pedig pontosan a Girona – Barça találkozó.

A Girona egy hivatalos közleményen keresztül jelezte a csütörtöki nap folyamán, hogy teljes mértékben a tengerentúli találkozó pártján áll, támogatja az elképzelést, és azon dolgozik a Ligával, valamint az FC Barcelonával karöltve, hogy az elképzelés megvalósuljon. Az egyik kardinális kérdés a bérletesek kártérítése, ám a közlemény szerint a Girona már felvette a kapcsolatot a bérleteseivel, akik áldásukat adták a tengerentúli meccsre, és úgy nyilatkoztak, hogy örömmel tartanának a csapattal az Egyesült Államokba. A kommüniké úgy zárul, hogy amint hivatalos lesz az Egyesült Államokbeli bajnoki meccs, azonnal értesítik a bérleteseket, és megkezdik az operatív teendők elvégzését.

A tervek szerint például a bérletesek utaztatását a La Liga amerikai partnercége, a Relevant fizetné teljes mértékben, erről Javier Tebas Liga-elnök ejtett néhány szót az alább részletezett nyilatkozatában, amint az Onda Cero rádiócsatornának adott a sportvezető.

A Barcelona elnöksége támogatja, a játékosok nem

A katalán egyesület elnöksége egybehangzó sajtóértesülések szerint támogatja a tengerentúli mérkőzés ötletét, és ezt erősítette meg Josep Vives, az elnökség szóvivője egy nemrég adott nyilatkozatában. Azt ugyanakkor Vives is megjegyezte, hogy a labdarúgókkal való egyezség előfeltétele annak, hogy egy bajnoki meccset Spanyolországon kívül rendezzenek meg. A labdarúgók ugyanakkor ellenzik az ötletet, azt pedig különösképpen sérelmezik, hogy kihagyták őket a teljes egyeztetési folyamatból.

Amint azt alább Tebas elmondja, hamarosan sor kerül a Liga és a játékosokat képviselő szervezet közötti találkozóra, egészen pontosan hétfőn fognak leülni egymással a felek.

Tebas: „Nem kötelező egyetlen egy bajnoki meccset sem az USA-ban lejátszani”

Mindeközben sok kérdőjel merül fel az egész folyamat kapcsán, melyeket Javier Tebas, a Liga elnöke igyekezett tisztázni az ‘Onda Cero’ rádiócsatornának nyilatkozva.

„Ez a terjeszkedési megállapodás nem egy-egy meccsre szól, sokkal széleskörűbb. Már három éve dolgozunk az Egyesült Államokban, kihirdettünk egy pályázatot, ahol megnéztük, milyen cégekkel tudnánk együttműködni. Fontos hangsúlyozni, hogy nem kötelező egyetlen egy bajnoki meccset sem az USA-ban lejátszani. A felek csupán megteszik a maximális erőfeszítéseket, de a tengerentúli bajnoki meccsek teljes mértékben önkéntes alapon nyugszanak, a klubok fognak dönteni. Ezt a megállapodást részleteiben ismertettük a klubokkal a júliusban megtartott bizottsági ülésen, melyen 15 klub és jómagam voltam jelen. Az egyezséget meg is szavazták az érintettek. Ez többről szól, mint egy-egy találkozóról: szponzoráció, stratégia… Nem kötelező sem a La Liga, sem a klubok számára, hogy az Egyesült Államokba menjenek” – így Tebas, aki végül elárulta azt is, mi kell ahhoz a következő hetekben, hogy a Girona – Barcelona meccset tényleg az Egyesült Államokban játsszák majd le a felek 2019 januárjában.

„Először a bérletesek ügyét kell megoldani, aztán rátérhetünk a játékosokkal való megállapodásra is. Velük egyébként már beszéltünk. Az amerikai szövetségekhez már úgy akarjuk beadni a kérelmet, hogy a fenti ügyeket már tisztáztuk. Hétfőn tárgyalni fogok David Aganzóval (a Spanyol Labdarúgók Szövetségének elnöke – a szerk.), és elmagyarázom majd neki, hogy ennek az egésznek van egy ügymenete. Mint mondtam, ezután nyújtjuk majd be az engedélyeztetési kérelmeket. Utóbbiak szerintem inkább formális, semmint tartalmi ügyek lesznek.”