Újra fordítottak az Anoetában: Sociedad-Barça 1-2!

Gyenge első félidő | Három perc alatt sikerült felállni

Sikerült megismételnie a tavalyi forgatókönyvet a Barcelonának a Real Sociedad otthonában és újra hátrányból tudott felállni és győzni egy olyan pályán, ahol ez csak ritkán szokott sikerülni. A Barça nem játszott jól, az első félidőben szinte veszélytelen volt, később pedig könnyen többgólos hátrányba is kerülhetett volna, de a Sociedad nem élt a lehetőségeivel – avagy ter Stegen megmentette a társakat, majd néhány perc alatt, két szöglet utáni lepattanóból megfordította a meccset Suárez és Dembélé góljaival. A csapat továbbra is száz százalékos és az is biztos: a három pont a mutatott játék ellenére nagyon fontos lesz majd a bajnokság végére.

A beharangozott és várva várt rotációt a negyedik fordulóban kezdte el Ernesto Valverde, miután az első 3 fordulóban kivétel nélkül a legerősebb csapatát küldte a pályára, az új igazolásoknak csak percek jutottak eddig. A spanyol mester viszont ezzel is visszafogott volt, új arc ezúttal sem volt a kezdőben, viszont Rafinha és Semedo bekerült a csapatba, Sergi Roberto pedig a középpályán kapott szerepet, de nem Busquets helyett, őt ugyanis Rakitic pótolta a védelem előtt. Mivel Alba, Piqué és Messi sem játszott hétközben a válogatottban, ők természetesen ott voltak a pályán, de erre szükség is volt, mert a Sociedad ellen az elmúlt 8 látogatás alkalmával csak 1-szer sikerült nyerni az Anoetában – éppen tavaly, az emlékezetes 0-2-ről való fordítás alkalmával.

A Sociedadból nagyon sokan hiányoztak sérülés miatt (Januzaj, Llorente, Wilian José vagy az ex-barcás Sandro), ennek ellenére a Barcelona nem esett neki ellenfelének, az első 10 perc csendben telt és helyzet nélkül zajlott a találkozó. A Barça mezőnyfölényben próbált üres területeket találni, míg a Sociedad a labdaszerzésekből próbát hol gyorsan visszatámadni, hol megbecsülni a labdát. Érdekes volt látni a Busquetset helyettesítő Rakitic szerepét, aki nagyon sokszor az utolsó ember volt a támadásépítéseknél Piqué és Umtiti közé visszalépve és onnan próbálta irányítani a csapatot. De hiába volt a mezőnyfölény, a 12. percben a mérkőzés első kapura lövése máris gólt hozott: Roberto szabálytalankodott a barcelonai térfél közepén (miután eladta a labdát), majd a beívelt szabadrúgást sem ő, sem Semedo nem tudta elfejelni, a szabad labdát pedig Elustondo köszönte szépen és bebombázta a rövidbe, 1-0!

A Barça meccstaktikáját a látottak alapján nem nagyon befolyásolta a bekapott gól, ugyanabban a sebességben (lassan) és ugyanolyan eredményességgel (zéró) épültek a támadások. Egyértelmű volt, hogy a türelem kulcsszó lehetett a meccs előtti eligazításon, a játékosok ennek megfelelően nem kapkodtak, de ez azt is jelentette, hogy a Barça gyakorlatilag helyzet nélkül hozta le a félidőt, leszámítva egy-egy veszélyesebbnek tűnő szöglet utáni lehetőséget: egyszer Piqué estében kotorta a labdát kapura, egyszer-egyszer pedig Rakitic és Umtiti fejelt fölé.

Valverde első félidei elképzelése a gól ellenére is egyértelmű kudarc volt: a Sergi Roberto – Semedo páros egyszerre játszatása már sokadik alkalommal bizonyosodik be, hogy nem működik, a konzervatív középpálya pedig az egyébként sokszor hasznos Rafinhával most nagyon kevés volt arra, hogy helyzeteket alakítson ki, főleg úgy, hogy Rakitic nagyon mélyen helyezkedett, így alig volt hatással a támadásokra. Változtatni kellett, a folytatásra érkezett is Semedo helyett Coutinho, majd jött Busquets is Rafinha helyett, így gyakorlatilag megint az alapcsapat játszott és próbálhatta meg újra lejátszani a tavalyi fordításról szóló forgatókönyvet.

A fordítás aztán meglepően hamar sikerült a Barcelonának, de a Sociedad csak saját magát okolhatja, hogy ez így alakult, és amiatt is, hogy helyette nem vezetett akár több góllal is. A 60. perc környékén ugyanis 3 ordító ziccert hagytak ki Oyarzabalék – kettőnél ter Stegen védett nagyot – egy-egy kontra végén, majd két szögletet sem tudtak kivédekezni Rulli bizonytalankodása miatt, amikből a Barça mindkétszer büntetett. Előbb Suárez passzolta az ötösről a kapuba az elé pattanó labdát, kiegyenlítve a meccset, majd a következő szögletnél Rulli futott alá a labdának, amit Dembélé vágott a hálóba néhány emberen keresztül. A Sociedad védekezése pillanatok alatt összeesett ezután, megnyíltak a területek a Barcelona előtt, Coutinho pedig növelhette is volna az előnyt egy szokásos csavarással, de ezt Rulli kiszedte a felső sarokból.

A hajrára a szokásos kérdés maradt hátra: le tudja-e zárni a Barcelona a meccset, vagy a végén megint tűzijáték lesz, de mivel Messiék egyre jobban visszavettek a támadásokból, nem volt kérdés, hogy érkezni fognak Sociedad helyzetek. Ebből végül szerencsére csak egy komoly adódott, de annál a Juanmi fejesnél nagyon kellett imádkozni, hogy a kapu mellé hulljon a labda.

A Barcelona így újra fordított és nyert az Real Sociedad pályáján, ezzel pedig továbbra is 100%-os teljesítménnyel vezeti a tabellát. A győzelem ténye és hogy sikerült újra fordítani, biztosan jót tesz a csapat önbizalmának, ahogy az is látszik, hogy van tartalék a nehéz időkre nézve a csapatban és ez mindenképpen örömteli. Ugyanakkor azt is muszáj látni, hogy ez a meccs biztosan nem lett volna meg a Sociedad „helyzetnemkihasználása” nélkül, és szép dolog pontrúgásokból hozni a meccset, de ez nem a Barcelona sajátja és egy biztosabban védekező csapat ellen ez aligha sikerült volna, miután akcióból szinte veszélytelenek voltak Messiék. Persze az is igaz, az ilyen nehéz győzelmekkel lehet bajnokságot megnyerni…

Real Sociedad – FC Barcelona: 1-2 (1-0)
San Sebastian, Anoeta
Vezette: Del Cerro Grande
26.756 néző

Real Sociedad: Rulli – Zaldúa, Elustondo, Moreno, Theo Hernandez – Illarramendi (Merino 82’), Zubeldia, Pardo (Sangalli 82’) – Zurutuza (Bautista 73’)– Oyarzabal, Juanmi.

FC Barcelona: Ter Stegen – Semedo (Coutinho 46’), Piqué, Umtiti, Alba – Sergi Roberto, Rakitic, Rafinha (Busquets 57’) – Messi, Dembélé (Vidal 77’), Suárez.

Gólok: Elustondo 12’, Suárez 63’, Dembélé 66’.

Sárga lapok: Illaramendi 43’, Umtiti 87’.