Derült égből villámcsapás: 2-1

Coutinho góljával vezettek a katalánok, aztán a Leganés egy perc alatt fordított

Az FC Barcelona együttese 2-1 arányban kikapott a Butarque stadionban a Leganés ellen a Liga 6. fordulójában, így nagy meglepetésre a forduló előtt még nyeretlen fővárosiak ellen szenvedte el az első idei vereségét tétmeccsen. A katalánok egy pillanat erejéig sem brillíroztak, de 52 percen keresztül legalább irányították a meccset, és a vezetést is megszerezték. Aztán a Leganés kegyetlenül kihasznált két vendég hibát egy percen belül El Zhar és Rodríguez révén, ezt az előnyt pedig már nem is engedte ki a kezéből Mauricio Pellegrino csapata. A Barça négy napon belül 5 pontot hullajtott el a Girona és a Leganés ellen.

Ernesto Valverde vezetőedzőt a tavalyi idényben jogosan lehetett kritizálni azért, amiért nem forgatta kellően a csapatát, ám a Leganés elleni kezdőcsapatra rápillantva erősödhet mindenkiben az érzés, hogy ez inkább a tavalyi keret szűkösségének, mintsem a tréner hozzáállásának volt köszönhető. A tabella utolsó helyét elfoglaló fővárosi gárda ellen ugyanis a védelem bal oldalán Vermaelen kezdett, a támadósorban pedig Munir kapott helyet, így Jordi Alba és Luis Suárez is pihenőt kaptak. A többi poszton a várt nevek szerepeltek, visszatért az a Coutinho is, aki a jó szezonkezdete ellenére eddig többször is csak a cserepadon találta magát a mérkőzések elején.

Ami az összecsapás kezdését és a találkozó első félidejét illeti, a Barcelona kontrollálta a játékot, és az utolsó 10 perc kivételével az történt, amit a katalánok akartak. Ugyan ez a dominancia helyzetek garmadájában nem mutatkozott meg, de Messiék kialakították a lehetőségeket a többgólos előny megszerzésére. A Leganés becsülettel küzdött, Pellegrino csapata a zárt védekezést választotta, melyből gyors ellentámadásokkal kívánt operálni, ám a kontrajátékot a Barcelona a fegyelmezett és gyors visszazárásának többnyire elfojtotta, így ter Stegen kapusnak alig akadt komoly védeni valója.

A vezetést a 12. percben szerezte meg a vendég gárda Messi és Coutinho remek egyéni megoldásai révén. 0-1, egy emberfölényes szituáción rágta át magát Messi, levett több védőt is, majd a középen üresen álló Coutinho elé tálalt, aki ugyan rosszul vette át a játékszert, ám ezt korrigálta egy kiváló lövéssel, amibe Cuéllar kapus csak beleérni tudott, azaz a labda a hálóban kötött ki. Ezek után kiemelendő még Messi kapufája, valamint az argentinnek volt még egy lövése, amit remekül előkészítettek a társak, ám a középről, 18 méterről leadott löket gyenge volt, illetve nem is helyezte azt jól a klasszis, így Cuéllar könnyedén fogta azt. Mint már feljebb írtuk, a Barça irányított, a Leganés többnyire az odaadó mentalitásával tűnt ki, és a hazaiak csak a félidő utolsó perceiben voltak képesek kizökkenteni a Barcelonát a kényelmi zónájából, ám komoly helyzetekig ekkor sem igazán jutottak el, aminek következtében az öltözőbe egygólos vendég vezetéssel vonulhattak a csapatok.

 

 

A játék képe hasonlóan alakult a második félidő első perceiben, ám a Leganés aztán villámgyorsan megfordította az eredményt. 1-1, Sergi Robertót hagyták ott a szélen, a beadásra pedig érkezett El Zhar, és a kapuba fejelt. Ter Stegen tehetetlen volt, a gyors visszarendeződés hiányzott főként, illetve az elveszített párharcok is hozzájárultak a találathoz. A Barcelona még fel sem eszmélt, hogy a hazai gárda a semmiből szerzett egy gólt, már a vezetést is megszerezte Pellegrino együttese. 2-1, egy előrevágott labdára En-Nesyri csapott le, Piqué valahogy elvette tőle a játékszert, ám a katalán hátvéd érthetetlen módon nem kivágta azt, hanem oldalra rúgta, ráadásul gyengén, az ott érkező Óscar Rodríguez pedig átvétel nélkül a kapuba továbbította a labdát. Felfoghatatlan egy percet produkált a katalán együttes az 52. és az 53. minutum között, és engedte ki a kezéből a meccset úgy, ahogy azt csak szökő évente szokta egy futballcsapat.

Hiába cserélt villámgyorsan Valverde, és küldte be Luis Suárezt rögtön a pályára, a Barcelona igazán sosem tért magához a Butarque stadionban ezen az estén. A tréner is érzékelte ezt, és beküldte a 71. percben Jordi Albát, valamint a sérülésből éppen visszatérő brazil Malcomot is, ez sem segített azonban a gárdán. Igazi nagy lehetőséget egyet dolgozott még ki a csapat, amikor Coutinho tizenhatoson belüli lövését fogta előbb nagy bravúrral Cuéllar, majd a kipattanót Rakitic akrobatikus mozdulattal küldte volna a léc alá, ám a hazaiak portása ekkor már önkívületi állapotban védett, és ezt a közelről leadott lövést is semlegesítette. Az utolsó percekben már nagyon kitámadott Valverde csapata, és ekkor a Leganés több ízben is eldönthette volna a találkozót, ám vagy ter Stegen állt a harmadik hazai találat útjában, vagy rossz döntéseket hoztak a hazai labdarúgók. Az eredmény már nem változott, így a Barcelona 2-1 arányban kikapott a Leganés ellen a Butarque stadionban, azaz elszenvedte az első vereségét az idei bajnoki szezonban, és négy napon belül 5 pontot hullajtott el.

Érdekes mérkőzésen kapott ki a katalán csapat az összecsapás előtt a tabella utolsó helyét elfoglaló Leganés együttesétől. Az első hazai találatig semmi sem utalt arra, hogy itt a hazai gárda ünnepe fog következni, és ugyan a Barcelona nem szaggatta az istrángot, de irányította a játékot. Aztán következett az egy perces lefagyás, utána pedig nem sikerült újraindítani a rendszert sem a cserékkel edzői részről, sem a pályán nyújtott teljesítménnyel a játékosok részéről.

Lesz mit elemeznie tehát a szakmai stábnak, Valverdének és a játékosoknak az elkövetkezendő napokban, arra pedig, hogy sikerült-e levonni a megfelelő konklúziókat, az Athletic Bilbao elleni, hétvégi bajnoki meccs fog részlegesen vagy teljes mértékben választ adni.

Leganés – FC Barcelona: 2-1 ( 0-1 )
Madrid, Butarque
12.334 néző
Vezette: 
Undiano Mallenco

Leganés: Cuéllar, Juanfran, Bustinza, Tarín, Silva, Rubén Pérez, Carnero, Óscar Rodríguez (Gumbau, 74′), El Zhar (Nyom, 85′), Vesga (Sabín, 82′), En-Nesyri.

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Vermaelen (Jordi Alba, 71′), Busquets, Rakitic, Coutinho, Messi, Munir (Luis Suárez, 56′), Dembélé (Malcom, 71′).

Gólok: 0-1, Coutinho (12′); 1-1, El Zhar (52′); 1-2, Óscar Rodríguez (53′).