Ultrahatékony helyzetkihasználás a régi Suárezzel: 5-1!

Nem volt ennyi a két csapat között | Ellentétes félidők | Luis Suárez a régi formájában

Az FC Barcelona nagy győzelmet könyvelt el az ősi rivális Real Madrid felett, miután 5-1 arányban legyőzte a fővárosi csapatot a Camp Nouban vasárnap délután a Liga 10. fordulójában. A két ellentétes félidőt hozó találkozón a Barça elhúzott két góllal, ám a Madrid visszajött a meccsbe, és helyzetei voltak az egyenlítésre, ám a katalánok voltak hatékonyak ezen az estén, és végül simán nyertek. Luis Suárez a régi formájában tündökölt, az ő „visszatérése” örömteli hír Valverde edző számára. 

Igazán egyedit keresel a Barçás ruhatáradba? Kijöttünk az új cuccokkal, nézz körül és válassz!

Nem igazán voltak meglepetések egyik csapat kezdőjében sem, hiszen Ernesto Valverde vezetőedző  ugyanazt a kezdőcsapatot küldte fel a pályára, ami az Internazionaléval is megküzdött, míg a Madridban a sérült Dani Carvajalt a honfitárs Nacho pótolta, míg a támadósor bal oldalát Isco foglalta el.

A találkozó első félidejében a Real Madrid enerváltnak tűnt, nagy területeket adott a Barcelonának, kialakított helyzete pedig nem is volt. Ter Stegennek csupán egy-két távoli kísérletnél kellett résen lennie, de egyik sem késztette komoly erőbedobásra a német hálóőrt. Eközben a Barcelona stabilan állt a lábán, igyekezett letámadni, és noha a presszingje nem volt mindig hatékony, egy-két alkalommal jó pozícióban szerzett labdát a katalán gárda.

A vezetést a 11. percben szerezte meg a Barça egy kiválóan felépített támadás végén. 1-0, Rakitic ugratta ki parádésan Jordi Albát, a spanyol szélső bevezette nagyjából egészen az ötösig a labdát, majd kiválóan készített vissza Coutinhónak, aki szinte az üres kapuba helyezett. A csapat nem alakította ki futószalagon a helyzeteket, de dominálta a meccset, és sokszor egy-egy rossz döntésen múlt, hogy nem alakult ki komolyabb lehetőség. A 30. percben viszont már minden a helyén volt, ami a támadásvezetést illeti. 2-0, újabb beadás a baloldalról, Suárez megelőzte Varane-t, aki buktatta őt. Elsőre nem fújta be Sánchez Martínez játékvezető a jogos tizenegyest, de a videóbíró észrevétele alapján újranézte az esetet, és megváltoztatta a döntését, a büntetőt pedig maga a sértett váltotta gólra. Courtois ugyan érezte az irányt, de a dél-amerikai támadó, aki a gyenge szezonkezdet után ismét jó teljesítményt nyújtott, kiválóan lőtte ki a jobb alsó sarkot.

A félidőben tehát kétgólos hazai előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok, ám a második játékrész már teljesen más játékot hozott. A félidőben a vélhetően kisebb sérüléssel bajlódó Varane-t lecserélték, Lucas Vázquez szállt be a védelem jobb oldalára, Nacho pedig ment a védelem tengelyébe. Az apró termetű Vázquez remekül segítette többször is a támadásokat a második játékrész folyamán, míg Casemiro rendre harmadik középső védőként segített be a középhátvédeknek, ezzel pedig sokáig nem tudott mit kezdeni a Barcelona. A Madrid gyorsabban, határozottabban és tetszetősen futballozott, ráadásul rendre megtalálta a Barça csapatrészei között a támadóit, így Isco, Benzema vagy éppen Bale többször is a védelemre vezethette rá a labdát. Hamar meg is lett a változás eredménye. 2-1, szép támadás végén Lucas Vázquez adott be, a labda Marcelóhoz került, aki a hálóba továbbított.

 

 

A katalán csapat egy-egy ellentámadással tudott reagálni a Madrid jó kezdésére a második félidőben, ám továbbra sem tudta semlegesíteni a vendégek támadásait, melyek nagyon veszélyesek voltak, Modric lábában például ott volt az egyenlítő gól, ám a horvát lövése a kapufáról kifelé pattant. További jel volt, hogy a meccs teljesen megváltozott, amikor Benzema fejelt kapu fölé óriási helyzetben a 68. percben. Valverde próbált változtatni, Semedo érkezett Rafinha helyére, Sergi Roberto pedig feljebb lépett a jobb szélen, és ez annyiban be is vált, hogy a magasabb pozíciókban elhelyezkedő saját nevelésű játékos adta a gólpasszt a harmadik és a negyedik találatnál is. 3-1, a Madrid nyomott, ám egy ellentámadással meglépett a Barcelona, Sergi Roberto beadását pedig Luis Suárez kiváló mozdulattal, ütemtelenül a kapuba fejelte.

A Madrid – vélhetően a gyenge formájának is köszönhetően – azt már nem tudta elviselni, hogy a második félidőben nyújtott remek teljesítménye nem gyümölcsözött, és a végére szétesett, amit a Barça teljesen kihasznált. 4-1, Sergio Ramostól pattant el a labda a levételnél, Sergi Roberto azonnal kiugratta Suárezt, az uruguay-i pedig Courtois felett a hálóba pöckölte a labdát. Ekkor már beszállt a csapatba Dembélé is, valamint érkezett Arturo Vidal is, és ők hozták össze az ötödik találatot. 5-1, a francia, aki ezúttal jól szállt be a meccsbe és nem veszített labdákat könnyelműen, meghúzta a bal szélen, a beadását pedig Arturo Vidal senkitől sem zavartatva a kapuba fejelte.

A végeredmény tehát 5-1, ami történelmi eredménynek tűnik, ám akik látták a mérkőzést, azok pontosan tudják, hogy nem volt ennyi a két együttes között. Sőt, a második félidőben a Real Madrid bőven tett annyit, hogy kiegyenlítsen, és akár a győzelemért küzdjön tovább. A fővárosi csapat azonban elszalasztotta ezt a lehetőséget, kihagyta a helyzeteit, a Barça ellenben könyörtelen volt, és átvészelve a gyengébb periódusát padlóra küldte a madridi riválisát, ahol az edzőkérdés egészen biztosan az elnökség legfontosabb témája lesz a következő órákban, napokban.

A Barça tehát megerősödve jött ki a Klasszikusból, és az ősi rivális nagy arányú legyőzése mindig egy olyan siker, amire építeni lehet. Ennek ellenére a második félidő elejét a szakmai stábnak ki kell elemeznie. Folytatás a Király Kupában a Cultural Leonesa ellen szerda este.

FC Barcelona – Real Madrid: 5-1 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
Vezette: 
Sánchez Martínez
93.265 néző

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Arthur Melo (Vidal, 86′), Rafinha (Semedo, 69′), Luis Suárez, Coutinho (Dembélé, 74′).

Real Madrid: Courtois, Nacho, Varane (Lucas Vázquez, 46′), Sergio Ramos, Marcelo (Mariano, 81′), Casemiro, Kroos, Modric, Bale (Asensio, 77′), Benzema, Isco.

Gólok: 1-0, Coutinho (11′); 2-0, Luis Suárez (30′ – tizenegyesből); 2-1, Marcelo (50′); 3-1, Luis Suárez (75′); 4-1, Luis Suárez (83′); 5-1, Vidal (86′).