Aleñá megédesített egy íztelen sikert: 2-0

Piqué szerezte meg a vezetést | Stabilabbak voltak, de továbbra is bőven van hova fejlődni

Az FC Barcelona együttese 2-0 arányban legyőzte a Villarreal CF csapatát a Liga 14. fordulójában a Camp Nouban két saját nevelés, név szerint Gerard Piqué és Carles Aleñá találatával. A találkozó nem hozott kimondottan szórakoztató futballt, ráadásul mindezt a kiesés elől menekülő Sárga Tengeralattjáró ellen produkálta a Barcelona, ám a katalán gárda valamennyivel stabilabb volt azért az elmúlt meccsekhez képest, így összességében megérdemelten nyert. Dembélé ezúttal kiválóan játszott, Aleñá pedig a második bajnoki meccsén megszerezte az első gólját a gránátvörös-kék mezben. 

A kezdőcsapaton nem változtatott a PSV Eindhoven elleni mérkőzéshez képest Ernesto Valverde vezetőedző, és vélhetően úgy spekulált, hogy a kulcsjátékosok a következő héten úgyis pihenőt kapnak majd a Leonesa elleni kupavisszavágón. Ennek következtében – és Suárez hiányában – Coutinho, illetve Dembélé voltak Messi társai, a középpályán pedig Vidal kapott szerepet a sérülését maga mögött hagyó Rakitic és Busquets mellett.

A meccs összképét tekintve kijelenthető, hogy a Villarreal ellen sem tudott robbanásszerű fejlődést produkálni az együttes az elmúlt hetekhez, valamint hónapokhoz képest. A Sárga Tengeralattjáró ugyan nem tudott helyzeteket kidolgozni futószalagon, ám azt sem lehet leírni, hogy a katalán együttes megfojtotta volna a vendégek támadójátékát. Az igazság valahol a kettő között van: Gerard Moreno például a 13. percben csaknem kihasználta Lenglet könnyelműségét, ám a nagyjából öt méterről leadott lövése a kapufán csattant, ezen felül pedig több alkalommal is ígéretes támadásokat vezethettek a vendégek. Tehették ezt főként azért, mert a hazaiak csapatrészei között bőven adódott terület. Ezzel szemben viszont az is tény, hogy az első félidőben ezen kívül nagy helyzete nem volt a Villarrealnak, és inkább a Barcelona állt közelebb a gólhoz, ami tehát azt eredményezte, hogy a Barça dolgozott ki több helyzetet, viszont a játékából hiányzott a magabiztosság és a folytonosság.

A legközelebb a gólhoz Alba beadásai után a chilei Vidal állt, valamint Dembélé lövését rúgták ki a gólvonalról a vendégek, amikor már Asenjo mellett is elhaladt a labda. A francia egyébként nagyon jól mozgott, a virtuóz játéka mellett pedig ezúttal a döntéshozatala is az elvárható szinten volt. Ennek ellenére a vezetést Piqué révén szerezte meg a csapat. 1-0, a 36. percben Dembélé adta be a labdát egy kifejelt szöglet után, amire a saját nevelésű bekk érkezett a legjobban, a fejesébe Asenjo már csak beleérni tudott. A hátvédnek ez volt a 26. bajnoki a gólja a pályafutása során, ezzel ott van a legjobbak között a klubtörténelemben.

A félidőig már nem változott az eredmény, így egygólos hazai előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok. Valverde nem eszközölt semmilyen változtatást a szünetben, a Villarreal sem cserélt, és a játék képe sem különösebben változott. A Barcelona tett egy lépést az egyensúly megtalálása felé, vagyis a Villarreal továbbra sem volt veszélyes ter Stegen kapujára, azonban a katalánok támadójátéka finoman szólva hagyott némi kívánni valót maga után, ha pedig el is jutott a csapat ígéretes beadásokig vagy helyzetekig, akkor pedig az utolsó előtti vagy az utolsó döntésekbe csúszott hiba. Azt is írhatnánk, hogy most túlságosan a védekezésre koncentrált a Barça, ami nyilvánvalóan így nem igaz, de annyi mindenképpen lehet benne, hogy még keresi azt a bizonyos egyensúlyt a gárda.

 

 

Helyzetek híján a második félidő két legemlékezetesebb jelenete sokáig egy sérüléshez, valamint Piqué és Gerard Moreno konfliktusához kötődött. Ami az előbbit illeti, Jordi Alba a 63. percben földön maradt, mintha szédült volna, ám 1-2 perc ápolás után visszatérhetett a pályára. Ha Alba nem tudta volna folytatni, akkor vagy Mirandához kellett volna nyúlnia Valverdének vagy egy szükségmegoldást kellett volna prezentálnia. Látva a tréner óvatosságát a saját nevelésekkel, egyáltalán nem biztos, hogy a 18 éves szélső kapott volna lehetőséget. A másik pedig Piqué és Moreno konfliktusa, melynek a megítélését másokra hagynánk, egy biztos: mindkét játékos tudta, meddig mehet el, a játékvezető pedig nem avatkozott közbe.

A mérkőzést aztán az időközben csereként beálló saját nevelésű Carles Aleñá döntötte el a 87. percben. 2-0, Messi ugratta ki egy remek passzal a Vidal helyére az utolsó 20 percre beálló középpályást, aki kilépett a védők közül, majd higgadtan átemelte a játékszert Asenjo felett. A kapus megint csak beleérni tudott a labdába, de hárítani nem volt képes.

Aleñá gólja pedig talán kicsit szimbolizálja is a már említett Valverde – Masia viszonyt: a tréner foglalkozik a fiatalokkal, felhívja őket az első csapat edzéseire, de talán túl óvatos, amikor a tétmeccsekről van szó. Nyilvánvalóan ezek a játékosok fognak hibázni, de ahogy azt Aleñá példája is mutatja: mindeközben hasznosak is lehetnek majd akár az első keretnek is. Most például a meccset zárta le a Barcelona Aleñá által még azelőtt, hogy a Villarreal megindíthatta volna az utolsó perces hajrát az egyenlítés érdekében.

A játékvezető végül még négy percet húzott rá, ám különösebb esemény már nem történt, így a Barcelona begyűjtötte a három pontot, és ideiglenesen átvette a vezetést a Sevillától, mely 20:45-kor kezd az Alavés otthonában. A katalánok nem nyújtottak extra produkciót, nem fejlődtek óriásit az elmúlt hetekhez képest, ám mindenképpen stabilabbak voltak a korábbiakhoz viszonyítva. Az, hogy ez ténylegesen egy lépés előre vagy inkább csak annak volt köszönhető, hogy az idei Villarreal csak árnyéka a korábbi önmagának, majd a következő hetek és hónapok alapján fog kiderülni.

Folytatás szerda este a Király Kupában a Leonesa elleni visszavágón, szintén hazai pályán.

FC Barcelona – Villarreal CF: 2-0 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
73.003 néző
Vezette: José Munuera

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Arturo Vidal (Aleñá, 70′), Dembélé, Messi, Coutinho (Malcom, 80′).

Villarreal CF: Asenjo; Mario Gaspar, Álvaro, Víctor Ruiz, Pedraza; Trigueros (Bacca, 67′), Cáseres; Samu, Fornals, Cazorla, Gerard Moreno (Ekambi, 78′).

Gólok: 1-0, Piqué (36′); 2-0, Aleñá (87′).