Gólfesztivál és 4 gól az Espanyol ellen!

Parádés első félidőt játszott a Barça | Messi: 2 szabadrúgásgól

Amit az elmúlt hetekben hiányoltunk a Barcelonából, azt most az Espanyol ellen végre sikerült megvalósítani: magabiztos, közönségszórakoztató játékkal, kapott gól nélkül nyerni, ráadásul idegenben. A Barça az első félidőben játszott igazán jól, Dembélé és Suárez is betalált egy-egy zseniális góllal, Messi pedig két szabadrúgásgóllal  és egy gólpasszal jelezte, hogy Pelé gondolhat bármit, tényleg ő a legjobb. A vége így 4-0 lett, és mivel a Sevilla szerencsére botlott Valenciában, a Valverde-team három pont előnnyel áll a tabella élén. 

Amikor október végén a Real Madrid ellen 5-1-re nyert a Barça, azt gondoltuk mi is, hogy néhány kisiklást követően megtalálta csapatát Valverde és egy hosszabb győzelmi sorozat elébe nézünk majd, folytatva a Clasicón látott játékot és magabiztosságot. A november aztán nem a tervek szerint alakult, volt egy hárommeccses nyeretlen széria is benne és a hullámhegyből hamar hullámvölgybe sikerült gurulni. Az elmúlt hetek folyamatosan javuló formája aztán szombat este az Espanyol elleni idegenbeli meccsen tetőzött, miután az említett Real Madrid elleni mérkőzés óta talán most játszott a legjobban a csapat támadásban és védekezésben. Ugyanakkor reméljük azt is, ez még csak egy átmeneti tetőpont és ha a karácsonyi időszak meg is töri a lendületet, tavaszra, amikor minden eldől, meglesz az edzői stáb terve arra, hogy a legjobbkor járassa majd csúcsra a játékosokat.

Az Espanyol ellen ugyanis szinte minden stimmelt: támadásban sok helyzetet dolgoztak ki Suárezék, védekezésen pedig a szezont nézve kurióziumnak számító sorozatban második alkalommal sikerült kapott gól nélkül lehozni a meccset. Az MSD trió mindhárom tagja egyénileg is kiemelkedő volt, gólokat is szereztek mellé, de ami talán a legfontosabb, kezdik érezni egymást, az összhang egyre jobb közöttük, ami a jövőre nézve és főleg Dembélé miatt lesz nagyon fontos. Suáreznek bőven lett volna lehetősége a duplázásra, de több helyzetet is elpuskázott, hogy aztán egy olyan gólt szerezzen végül, amit talán a jelen csatárai közül csak ő tud: Dembélé passzával az alapvonalig cselezte magát, de még onnan is el tudta gurítani Diego López lába között a labdát. Francia társa újra remekül játszott, ráadásul újabb gyönyörű gólt szerzett, amivel a jogosnak tűnő kritikák után a pályán bizonyítja, hogy helye van a jelen Barcelonájában. Az aktuális helyzet viszont Coutinho számára nem teljesen ideális: Dembélé formája miatt az Espanyol ellen is csak padon kezdett, beállva aztán volt néhány jó megmozdulása és egy szép lövése is, de hosszú távon nem biztos, hogy garantált lesz a kezdőtagsága, a támadósorban legalábbis. A középpályán viszont Arthur, Vidal és Rakitic mellett szintén nem biztos a helye, főleg, hogy Valverde inkább őket részesíti előnyben, a következő időszak nagy kérdése így az lesz, hogy ki fog a padon ülni – forma alapján ugyanis most egyértelműen Coutinho lesz az.

A védelem teljesítménye mellett sem szabad persze szó nélkül elmenni, hiszen rendkívül jó volt látni, hogy a Villarreal ellen látott stabilitás megmaradt és Piquéék alig engedélyeztek helyzetet az Espanyol támadóinak – ha számszerűleg sok lövése is volt a hazaiaknak, igazából csak körbelövöldözték a kaput. A városi rivális egy alkalommal ugyan egy pontrúgás utáni íveléssel Duarte révén szerzett egy gólt, de szerencsére a videobíró közbeszólt és jogosan elvette a hazaik szépítő gólját. Ezen kívül nem nagyon volt dolga ter Stegennek, talán egy komolyabb védése volt csak. A védőnégyes minden tagja hozta az elvártat, de Lenglet kapcsán egy félmondat erejéig érdemes megállni: a francia hátvéd honfitársa, Umtiti sérülése(i) miatt folyamatosan lehetőséget kap Piqué mellett, ezt pedig maximálisan ki is használja, csendben, hiba nélkül teszi a dolgát, így egyelőre az sem lenne nagy meglepetés, ha Umtiti felépülése esetén is rendszeresen a kezdőcsapat tagja maradna…

A szombati mérkőzésen tehát az egész csapat átlag felettit játszott, de Messi még így is kiemelkedett közülük és sikerült újabb rekordot megdöntenie: a gólpassza mellett két gól szerzett, mindkettőt szabadrúgásból, erre pedig soha nem volt még képes a Ligában (az Európai Szuperkupában viszont igen), az elmúlt négy évben pedig egymaga több szabadrúgásgólt szerzett, mint az európai topcsapatok (nem a játékosaik!) közül bárki… Földönkívüli.

Idén még három találkozója marad a Barçának, kedden a Tottenham ellen zárja a BL csoportkört, jövő hétvégén a Leventéhez látogat, végül karácsony előtt a Celta Vigót látja vendégül a Camp Nouban.

RCD Espanyol – FC Barcelona: 0-4 (0-3) – a gólok videón erre ezen a linken! 
Barcelona, Estadi Cornellá el Prat
24.037 néző
Vezette: Del Cerro Grande

RCD Espanyol: Diego López – Javi López, David López, Duarte, Dídac Vila – Hernan Perez (Leo Baptistao 59′), Melendo (Sergio Garcia 63′),  Darder (Granero 74′), Marc Roca, Victor Sánchez – Borja Iglesias

FC Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic (Denis Suárez 82′), Vidal – Messi, Dembélé (Coutinho 68′), Luis Suárez (Munir 79′).

Gólok: Messi 17′, Dembélé 26′, Suárez 45′, Messi 65′.


Forrás: Whoscored.com