Amikor játszik a csapat: Barça-Eibar 3-0

Suárez dupla, Messi 400. bajnoki gól

Magabiztos, háromgólos győzelmet aratott a Barcelona vasárnap este az Eibar ellen, Suárez duplázott, Messi pedig 400. gólját lőtte a bajnokságban. A csapat jó értelemben véve kétarcú volt a mérkőzésen: az első félidőben mezőnyfölényben irányított, stabilan védekezett és kivárásra játszott, az első támadásából pedig gólt szerzett, míg a második játékrészben 25 perc alatt több látványos támadással szerzett még 2 gólt és eldöntötte a meccset. Coutinho újra játszott és remek teljesítménnyel válaszolt az utóbbi hetek mellőzésére.

Ahogy arra számítani lehetett több játékos hétközi pihentetése után, Valverde gyakorlatilag az alapcsapatot dobta újra pályára a Camp Nouban, egy kivétellel: Coutinho december 2-a után először kapott lehetőséget a kezdőben, hogy válaszoljon az elmúlt időszak kritikáira és feljebb pumpálja kicsit az eltűnőben lévő önbizalmát. Ez pedagógiai szempontból nem volt rossz ötlet és Coutinhónak is sikerült felnőnie a feladathoz, hiszen sokat volt játékban, voltak látványos megoldásai és gólpasszt is sikerült adnia.

Az elmúlt hetek folyamatosan arról szóltak, hogy a Barcelona sokszor csak nyögvenyelősen tud helyzeteket kialakítani, elsősorban az ellenfelek agresszív letámadása miatt – az Eibartól hasonlót várt mindenki, nekik volt a forduló előtt a legtöbb szerzett labdájuk az ellenfelek térfelén, ennek ellenére a szorongatásuk nem volt fojtogató, legalábbis most egy kicsit könnyebben ki tudott jönni a Barça a letámadásból. Ebből azonban nem alakultak ki igazán helyzetek, a katalánok türelmesen játszottak és megelégedtek azzal, hogy irányítják a meccset, de az Eibar is eredménytelenül próbálkozott, bár a lelkesedésükre nem lehetett panasz.

A barcelonai védelmet mindenképpen dicséret illeti az első félidő alapján, hiszen egy veszélyesebb, végül kapu mellé szálló Enrich fejest engedélyeztek csak a vendégeknek, elöl pedig ugyan nem sok minden történt, két kapura tartó lövés a Barça részéről elég sovány, de ebből egyet sikerült kihasználnia a csapatnak – ráadásul milyen góllal! Egy gyönyörű, Coutinho-Suárez egyérintős támadás végén az uruguayi lőtte ki gyönyörűen a hosszú sarkot, 1-0!

Az első félidő nem volt túl izgalmas, de a másodikra egy másik Barcelona jött ki, amelyik már elkezdett látványosan játszani. A csapat sokkal direktebb, gólra törőbb stílust vett fel, így nem is sokat váratott magára a második találat: Suárez szerzett labdát a félpályán Messi rossz passza után, majd Coutinho közreműködése után ő készített le az argentin elé, aki kilőtte a hosszú sarkot, 2-0, Messi 400. találata volt a bajnokságban. A gól után tényleg beindult a barcelonai henger és megérkeztek az újabb helyzetek a meglepetésre teljesen széteső Eibar védelem asszisztálása mellett. Suárez ziccerben fejelt a kapusba, Coutinho esernyőzött, Messi is rontott egy ziccert, majd az 59. percben Suárez duplázott: egy gyors Sergi Roberto bedobás után gyakorlatilag az egyetlen lehetséges helyen lőtte be a rövid saroknál a labdát Riesgo mellett, 3-0!

A meccs ezzel gyakorlatilag eldőlt, az Eibar nem tudott veszélyes lenni, hiába volt végül kétszer több (!) lövésük – a legtöbb fölé-mellé ment, vagy a védők blokkolták, ter Stegennek mindössze egyszer kellett védenie, a 74. percben. Barcelonai oldalon a hajrára beállt Dembélé és Vidal, később pedig Semedo is, a csapat pedig ekkor már teljesen felszabadultan játszott, mentek a sarkalások és több ígéretes kontrát is sikerült elrontani, igaz, sok jelentősége már nem volt.

A Barcelona a végére már talán túl könnyelmű is volt néha, de meccset végül magabiztosan nyerte, az elmúlt néhány forduló legjobb játékával. Az első 45 percben a stabil türelemjátéké és a helyzetkihasználásé volt a főszerep, a másodikban pedig sikerült kiszolgálni a közönséget is, hiszen a látványos játékra egy ideje már sokan ki lehetettek éhezve. Coutinho csapatba állítása telitalálat volt, a brazilnak több szép labdakihozatala és csele is volt, gólpasszt adott, így most ő üzent Valverdének a játékával, hogy megérdemli a több játékpercet. Rajta kívül mindenki jól játszott, Suárez főleg, aki góljai mellett mezőnyben is remek teljesítményt nyújtott, a látottak alapján pedig bízunk benne, hogy a mai eredmény és játék egy hosszú, felívelő forma elejét jelenti a mindent eldöntő tavaszi menetelés előkészítéseként.

A győzelemmel a Barça továbbra is a tabella elején parkol és tartja 5 pontos előnyét a fordulóban szintén győztes Atleticóval szemben. Folytatás a kupában a Levante elleni visszavágóval hét közben csütörtökön, majd újra egy hazai bajnoki következik egy hét múlva vasárnap a Leganes ellen.

FC Barcelona – Eibar 3-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
71.039 néző
Vezette: Gil Manzano

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto (Semedo 83’), Piqué, Lenglet, Alba – Busquets (Vidal 66’), Rakitic, Arthur (Dembélé 72’) – Messi, Suárez Coutinho.

Eibar: Riesgo – Pena, Arbilla, Bigas, Cote – Orellana, Diop, Jordán, Cucurella (De Blasis 641) – Escalante (Kike Garcia 77’), Enrich (Cardona 83’).

Gólok: Suárez 19′, 59′, Messi 53′.

 

***

Te vagy a legnagyobb Messi rajongó? Ne hagyd ki ezeket az egyedi darabokat, ezeket máshol garantáltan nem találod meg!