Dembélé elkezdte, Messi befejezte: 3-1 a Leganes ellen

A francia támadó zseniális volt, majd megsérült...

Hozta a kötelezőt a Barcelona a bajnokság 20. fordulójában, 3-1-re legyőzte a Camp Nouban a Leganest, ám a sikert beárnyékolja Dembélé sérülése, aki a csapat legjobbjaként idő előtt kellett, hogy elhagyja a pályát a második félidő elején. A Barçából messze kiemelkedett a francia a mérkőzésen, minden veszélyes akció vele indult vagy végződött, a vezető gólt is ő szerezte – az önbizalma egyértelműen a helyére került az elmúlt hetekben, így óriási veszteség lehet, ha újra hosszabb távra kiesik. Betalált még Suárez, és csereként beállva Messi is, Coutinho viszont újra árnyéka volt az igazi önmagának.

Januárban már hagyomány, hogy a Barcelona három naponta játssza a meccseit, ez idén sincsen másképp: ebben a hónapban 8-szor (!) kell pályára lépnie a csapatnak, így teljesen egyértelmű, hogy Valverdének a forgatnia kell a játékosait, hogy a februárban beinduló Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára jó erőben érkezzenek meg. Tavaly év végéig a rotáció hiánya miatt jogosan érhette kritika az edzőt, gyakorlatilag 12-13 játékos között dőlt el a kezdőtagság karácsonyig, de az elmúlt bajnoki, a hétközi kupameccs és a ma esti kezdőcsapat alapján úgy tűnik, megpróbálja az arany középutat Valverde és néhány kulcsjátékos pihentetése mellett a kispad is szerepet kap a következő hetekben – ha csak sérülés nem szól közbe. A Leganes ellen Messi, Rakitic, Lenglet is kimenőt kapott, ami az eddigi játékperceiket nézve teljesen jó döntésnek tűnt, így bekerülhetett újra Coutinho, Aleñá és decemberi sérüléséből felépülve Vermaelen.

A madridi kiscsapat szeptemberben meglepetésre nyerni tudott hazai pályán, így volt miért visszavágni, Messi nélkül azonban a Barcelona játéka nem volt túl gördülékeny a mérkőzés elején, a Leganes által felhúzott kettős védelmi falon nem igazán sikerült keresztül vinni a labdát, sok volt a pontatlan passz, lövés pedig elvétve érkezett Cuéllar kapujára. A Barcelona támadói közül Suárez többet foglalkozott az ellenféllel és a bíróval, mint a játékkal, Coutinho pedig ezúttal is görcsös és pontatlan volt, szerencsére viszont a Leganes alig nézett el ter Stegen kapujára, így hátul nem volt miért aggódni.

A félidőre ezzel együtt előnnyel mentek a katalánok, ez pedig elsősorban Dembélének volt köszönhető, aki gyakorlatilag megállíthatatlan volt. Nyolc (!) sikeres csele volt 45 perc alatt (végül rekordszámú 11-gyel zárt), akkor és úgy verte meg a Leganes védőit, ahogy és amikor akarta, hihetetlen látványos szólói voltak, végre nem öncélúan; volt két kulcspassza, az egyiknél Coutinhóval lövetett volna gólt, ha a brazil nem töri el a labdát, a 32. percben pedig Albával eljátszotta a klasszikus „Alba-Messi” kényszerítős játékot: Dembélé kitette balra a felfutó Albának, aki visszapasszolta neki, a francia támadó pedig jobbal, kapásból a kapuba tette a vezető találatot, 1-0!

A folytatásra egy ideig nem sok minden változott, a csapat dominált, Dembélé száguldozott, aztán pillanatok leforgása alatt a kényelmes helyzetre érkezett egy szép hidegzuhany. Az 54. percben először sikerült igazán jó kontrát vezetnie a Leganesnek, a lesvonalról En-Nesyri lépett ki a jobbszélen, Alba nem tudott menteni, centerezett, Braithwaile pedig mindenkit megelőzve passzolt közelről a kapuba, 1-1! A döntetlen még hagyján volt, de történt egy sokkal rosszabb esemény is barcelonai szemszögből: a láthatóan hatalmas önbizalommal játszó Dembélé, aki a csapat legjobbja volt addig, elcsúszott egy rossz mozdulat következtében és térdét és a bokáját fájlalva cserét kért… Ha a sérülés súlyos lesz, akkor borzasztó rosszkor érkezik, a csapat és Dembélé szempontjából is.

Az időközben beálló Messi aztán új lendületet hozott a katalánok játékába, így végül nem sokat volt a csapat hátrányban: a 71. percben az ő távoli lövése utáni kipattanóból sikerült visszavenni a vezetést, igaz, Suárez a kapussal együtt rúgta be a labdát a kapuba, ami inkább tűnt szabálytalannak, mint nem, a játékvezető mindenesetre megadta a gólt. Az incidens nem múlt el nyomtalanul, benne volt a levegőben, hogy Suárezen megtorolják a leganesiek az esetet, a játék így egyre kevésbé a futballról szólt innen már. A vendégek cserékkel ugyan próbáltak frissíteni, de újabb eredményes kontrát nem tudtak végig vinni, a Barça jól lassította a játékot, majd a hosszabbításban még egyszer beköszönt egy újabb klasszikus Alba-Messi játékot követően, immár az argentinnal a főszerepben, kialakítva 3-1-es végeredményt.

A kötelező győzelem ezzel meglett, de Dembélé sérülése miatt nem lehet a csapat öröme felhőtlen, ahogy Coutinho is sokadik alkalommal okozott csalódást játékával. A Barcelona mindenesetre továbbra is az élen, de az előny a riválisok győzelmei miatt nem nőtt, folytatás pedig szerdán a kupában, egy eggyel nehezebb ellenfél, a Sevilla ellen.

Frissítés: Dembélé sérülése talán nem súlyos, hétfőn vizsgálják részletesebben.

FC Barcelona – Leganes: 3-1 (1-0) – videón a gólok itt! 
Barcelona, Camp Nou
50.670 néző
Vezette: De Burgos Bengoetxea

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Vermaelen, Alba – Aleñá (Messi 64’), Busquets, Arthur (Rakitic 64’) – Coutinho, Luis Suárez és Dembélé (Malcom 69’).

Leganés: Cuéllar – Nyom, Tarín, Siovas, Nyom, Omeruo, J. Silva – Vesga (Eraso 87’), Recio, O. Rodríguez (El Zhar 87’) – Braithwaile (Michael Santos 78’), En-Nesyri.

Gólok: Dembélé 32’, Braithwaile 54’, Suárez 71′, Messi 91′.

Sárga lapok: Braithwaile 8’, Busquets 12’, Tarín 22’, Omeru 30’, Aleñá 54′, Sergi Roberto 60’.

Statisztikák: Whoscrored.com

***