Bajnoki címet érő 3 pont a Camp Nouban: Barça-Atletico 2-0

Suárez és Messi döntöttek a hajrában

Sikerült megszereznie a három pontot a Barcelonának az Atletico elleni, bajnoki döntőnek is beillő bajnokin a 31. fordulóban, miután a hajrában Suárez és Messi góljaival 2-0-ra győzött. A Barça az első félidő közepétől emberelőnyben játszott Diego Costa érthetetlen kiállítása miatt, de a csapat türelmesen játszott egészen a hajráig, a kiválóan védő Oblakot ugyanis csak az utolsó percekben sikerült megtörnie a gránátvörös-kék támadóknak. A győzelem gyakorlatilag a bajnoki címet jelenti Valverde csapatának, mivel 7 fordulóval a bajnokság vége előtt egy 11 pontos előny leadásához soha nem látott összeomlás kellene – ez a csapat Messi vezetésével viszont biztos nem fog ezen a ponton már elbukni.

A mérkőzésnek komoly tétje volt mindkét csapat számára, az Atletico azért játszott, hogy megtartsa az esélyét a bajnoki címre, amihez nyernie kellett volna a Camp Nouban, a Barcelona pedig nyilván azt akarta elérni, hogy egy győzelemmel végleg leszakítsa magáról a második helyezett madridiakat. A kezdőcsapatok így a téthez illően a legerősebbek voltak mindkét oldalon, Roberto játszott újra Semedo helyett, Dembélé sérülése miatt pedig továbbra is Coutinho kapta meg a lehetőséget a balszélen. A madridiaknál a Barçával újra szóba hozott Griezmann mellett Costa kezdett elöl, Simeone pedig a szokásos, szinte áthatolhatatlan 4-4-2-jét rajzolta fel a pályára.

Az áthatolhatatlan jelző egyébként egyáltalán nem volt túlzás az Atletico védelmére és védekezésére, hiszen 30 meccsen eddig mindössze 19 gólt kapott, szemben a Barça 31-ével és ezen a mérkőzésen is az volt elsősorban a madridi elképzelés, hogy a stabil védekezésből kontrákkal fussák meg a barcelonai védelmet – még ha voltak percek, amikor a hazaiakat be is tudták szorítani rövid időre. Nagy meglepetés nem volt ebben, de Valverde nyilván készült erre és a Barcelona kellően agresszívan kezdte a meccset ahhoz, hogy ne nagyon engedjen gólszerzési lehetőséget a vendégeknek – egy nem túl veszélyes Griezmann lövésen kívül nem is kellett nagyon izgulnia ter Stegennek. A katalánok a megszokott, türelmes játékot játszották a betömörülő ellenféllel szemben, de még így is több ziccert kialakítottak: a 14. percben Alba rúgott kapufát Messi kiugratása után, a 27. percben pedig Coutinho lövését védte ziccerben Oblak.

Ekkor már egyértelmű volt a Barça fölénye, arról pedig Diego Costa tett, hogy ez ne is változzon a meccs végéig, miután a 28. percben – valószínűleg – reklamálásért egyből piros lappal leküldte őt Gil Manzano játékvezető. A Barcelona ezek után nyugodtan játszhatott tovább és igazából sietnie sem kellett, hiszen a döntetlen nem feltétlen lett volna rossz eredmény, az Atleticónak ellenben nem sok reménye maradt a győzelemre, a kiállítás után ugyanis kénytelenek voltak még visszább állni, az előre játékuk pedig szinte megszűnt.

A pálya ugyanakkor nem borult fel az emberelőny ellenére, a félidő végéig csak Messi és Coutinho veszélyeztettek egyszer-egyszer, a lehetőségek vége azonban mindkétszer Oblak volt. Ráadásul a második félidőben sem siettették túlzottan a játékot a hazaiak – valószínűleg a szünetben a türelem volt a kulcsszó -, és egészen a 62. percig kellett várni egy nagyobb barcelonai helyzetig: Messi egész pályás szólója végén Suárez lőtte Oblakba a labdát. Az Atletico szlovén kapusa gyakorlatilag egy emberként tartotta a csapatát, Messi és a 63. percben beállt Malcom lövését is bravúrral védte, így nagyon sokáig úgy tűnt, a Barcelona képtelen lesz bevenni a madridi falat.

A 85. perc aztán meghozta az áttörést: Suárez jó 20 méterről olyan tökéletes kiflit rajzolt a bal alsó sarokba, amit már Oblak sem tudott védeni. Az Atletico megpróbált volna egy utolsó rohamot indítani az egyenlítésért, de a középkezdés után elvesztették a labdát, Messi pedig büntetett, így gyakorlatilag 2 percben belül eldőlt a találkozó és valószínűleg a bajnokság sorsa is. A győzelemmel ugyanis 7 fordulóval a vége előtt 11 pontra nőtt a Barcelona előnye a madridiakkal szemben, ami ezen a szinten már behozhatatlan előnyt kell, hogy jelentsen – 30 forduló alatt 20 pontot vesztett a Barcelona összesen, nem kérdés, hogy innen már nem engedik ki a bajnoki címet a kezükből Messiék.

Ez pedig azt jelenti, hogy minden erőt lehet a Bajnokok Ligájára koncentrálni, kezdve a Manchester United elleni negyeddöntő első meccsével szerda este. Egy jó eredmény nem az ördögtől való Angliában sem, mivel a United nincs a legjobb formában, a legutóbbi 4 meccséből 3-at elveszített, így talán a legjobb pillanatban próbálhat előnyt kovácsolni a visszavágóra Valverde és csapata.

FC Barcelona – Atlético Madrid: 2-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
92.453 néző
Vezette: Gil Manzano

FC Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto (Semedo 84’), Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic, Arthur (Malcom 63’) – Messi, Suárez, Coutinho (Aleña 80’).

Atlético Madrid: Oblak – Arias (Correa 35’), Giménez, Godín, Filipe Luís (Morata 58’) – Saúl Níguez, Thomas, Rodri (Juanfran 88’), Koke – Griezmann, Costa.

Gólok: Suárez 85’, Messi 86’.

Sárga lapok: Thomas 27’, Godin 29’, Gimenez 29’, Saúl 71’, Piqué 74’, Lenglet 78’, Suárez 86’.

Piros lap: Diego Costa 28’

Statisztikák: whoscored.com 

Tudjuk, hogy mindig is szerettél volna egy egyedi Barçás zoknit… Mi is, úgyhogy csináltunk egy egész kollekciót, egy kis akcióval fűszerezve – sokat nem kell gondolkodnod rajta, mert ez instant get! 😉