Kellemes ízű döntetlen: 0-0

Puig és Todibo mutatták a jövőt | A meccs kontroll alatt, kimaradtak a helyzetek

Az FC Barcelona 0-0-s döntetlent játszott a Liga 32. fordulójában az Huesca ellen az El Alcoraz stadionban szombat délután. A katalánok ebben az összeállításban még nem léptek pályára idén, így természetesen néhol döcögött a játék, viszont alapvetően az irányításuk alatt tartották az összecsapást, és ha jobbak az utolsó döntések, úgy könnyedén nyerhettek volna. Puig, Todibo és Vidal kiemelkedtek, de a kollektív teljesítmény is rendben volt. 

Ahogy azt a kerethirdetés sejtetni engedte, Ernesto Valverde a kulcsembereket pihentetni akarta a Manchester United elleni visszavágóra a Bajnokok Ligájában, amit kedden este rendeznek majd meg a Camp Nouban. A kezdőcsapaton is teljességgel ezt a szempontot lehetett felfedezni: első bajnoki mérkőzésén kezdhetett a francia Todibo, illetve a B keretből felhívott Wague és Riqui Puig is. Valverde a háromvédős szerkezetet választotta ezúttal, a bal oldalon Malcom feladata volt, hogy visszazárjon labda nélkül.

Összességében a csapat teljesítményét nézve nem lehet elégedetlen Valverde szakvezető. A Barcelona a találkozó nagyobbik felében jól nézett ki mind támadásban, mind védekezésben, kontrollálta a meccset, és ugyan voltak olyan időszakok, amikor nem volt bent a gól a játékában, a helyzetek alapján így is könnyedén megnyerhette volna a találkozót. Itt Dembélé ziccerére, Malcom kapufájára vagy éppen azokra a helyzetekre kell gondolni, amikor ígéretes szituációban az utolsó döntések nem voltak megfelelőek.

Közös volt mindkét félidőben, hogy a Barcelona egyik játékrészben sem tudta huzamosabb ideig nyomás alatt tartani az ellenfele kapuját, mert a támadó zónákban gyakran hiányzott a sebesség, az összeszokottság és a passzpontosság. Dembélé élvezte a kötetlenebb pozícióját, a cselei élményszámba mentek és jó pár alkalommal hasznosak is voltak, ám sajnos ugyanennyiszer el is adta a játékszert: a francia 40 passzból 33 alkalommal passzolt pontosan, ami 83%-os rátát jelent. A gall csatár ugye sérülésből tért vissza, ez magyarázhatja a hatékonyságot, de ettől függetlenül a gyorsasága és a kiszámíthatatlansága az MU ellen nagyon jól fog jönni a védekezésből támadásba való átmenetkor.

Az Huesca nem igazán tudott veszélyt jelenteni ter Stegen kapujára, amit kiválóan jelez, hogy a 90 perc alatt hatszor próbálkozott kapura lövéssel, és csak egy ízben tudta eltalálni a kaput. Ez főként a kollektív szervezettségnek volt köszönhető, illetve számos kiváló egyéni teljesítménynek. A francia Todibo például hatalmas érettségről tett tanúbizonyságot, amikor egy hosszú sérülés után, egy teljesen más játékstílusban kellett a kiesés elől menekül Huesca ellen bizonyítania. A  ‘Whoscored’ értékelése alapján a védők közül ő nyújtotta a legjobb teljesítményt: 96%-os passzráta, két megnyert fejpárbaj, valamint az összes szerelési kísérlete (8) sikeres volt. A gall mellett ki lehet még emelni a chilei Vidalt, akinek a szokásos agilitása mellett ezúttal kulcspillanatokban alig volt eladott labdája.

A második játékrész elején Malcom lövése a kapufán csattant, a kipattanót Alena küldte kapura, ám egy védő szögletre tudott menteni, ezek után pedig már nyilvánvaló gólhelyzetet nem igazán tudott kialakítani a Barcelona. A veszély továbbra is ott volt a játékában, ám a már említett utolsó döntések hiányoztak. Időközben a még nem 100%-os állapotban levő Dembélét a brazil Coutinho, míg Riqui Puigot a spanyol Jordi Alba váltotta, ám ők érezhetően takaréklángon futballoztak. Apropó Riqui Puig: a saját nevelésű, 19 esztendős futballista szenzációs bemutatkozáson van túl. A Dembélének adott passza és az egy-egy szólója élményszámba mentek, ám a legfontosabb: az első érintése nagyon is a helyén van, a pályán úgy lát, ahogy azt a stílus megköveteli, a hozzáállása pedig kifogástalan. 92%-os passzpontossággal és a már említett egy kulcspasszal zárta a meccset, amikor lecserélte őt Valverde.

A Barcelona természetesen mindig nyerni akar, így ebből a szempontból némileg bosszús lehet Valverde. Ugyanakkor az együttes taktikája működött, a katalánok irányították a találkozót, a jó kollektív teljesítményen túl pedig számos játékos megmutatta, hogy a jövőben érdemes lehet vele számolni. Todibo, Vidal és Puig teljesítményét már kiemeltük, de Wague sem vallott szégyent, sőt, a pálya mindkét szegletében komolyan értékelhető produkciót rakott le az asztalra.

Egy meccsel kevesebb van hátra a Ligában, és ugyan a pontelőny ezáltal kilenc pontra csökkenhet, a Manchester United elleni BL-párharc egyértelműen prioritást élvez a jelenlegi körülmények közepette.

Huesca – FC Barcelona: 0-0 ( 0-0 )
Huesca, El Alcoraz

7.601 néző
Vezette: Sánchez Martinez

Huesca: Santamaría, Miramón, Etxeita, Pulido, Javi Galán, Rivera, Ávila (Gallar, 88′), Juanpi (Melero, 60′), Moi, Ferreiro (Cucho, 72′), Enric Gallego.

FC Barcelona: ter Stegen, Todibo, Murillo, Umtiti, Wague, Alena (Arthur, 80′), Vidal, Riqui Puig (Jordi Alba, 67′), Malcom, Dembélé (Coutinho, 67′), Boateng.