Kilenc pontból az első három kell: Barcelona-Sociedad előzetes

Egy hét alatt le lehet zárni a Ligát

A BL továbbjutás után szombat este újra a Ligában lép pályára a Barcelona és fogadja a Real Sociedadot a Camp Nouban azzal a céllal, hogy egy győzelemmel még közelebb kerüljön a bajnoki címhez matematikailag is. A csapatból nincs nagy hiányzó, de egy kis rotáció elképzelhető, mivel 8 nap alatt 3 bajnokit is játszanak Messiék.

A Manchester United elleni továbbjutás kedden a szezon legfontosabb mérkőzése volt, amin remekül vizsgázott a csapat, a 3-0-s győzelem után viszont most újra a bajnokságban kell helyt állni, ráadásul a versenynaptár továbbra is sűrű lesz. Szombaton a 33. fordulóban a 10. helyen álló Sociedad érkezik a Camp Nouba, kedden az Alavéshez látogat a csapat, jövő hétvégén pedig a Levantét kell fogadni. Ez 8 nap alatt három meccset jelent, de három győzelem azt is jelentené, hogy a Barça matematikailag is bajnok lenne gyakorlatilag egy hét alatt, pont még a Liverpool elleni BL elődöntő előtt.


A hátralévő meccsek – a pontelőny mellett talán még könnyebb meccsek is várnak a Barçára

Valverde a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is azt hangsúlyozta, hogy szeretné minél előbb lezárni a bajnokságot, ehhez pedig kezdésnek azt a Sociedadot kéne legyőzni, akik számára nagyon nincs már nagyon tétje a Ligának, de nem is emiatt tűnik megugorhatónak a feladat. A baszk csapat az európai kupahelyektől és a kiesés esélytől is messze van, ráadásul 18 éve nem nyert a Camp Nouban és az elmúlt 71 barcelonai meccsén 61-szer kikapott. A vendégek emellett nincsenek túl jó formában sem, a legutóbbi 8 bajnokijukból csak egyet nyertek meg és a kulcsjátékosaik közül Illaramendi és Zurutuza is hiányozni fog – az előjelek tehát mindenképpen jók.


Néhány statisztika a vendégek hivatalos honlapjáról a mérkőzés felvezetéseként – a legutóbbi 3 meccs, az összmérleg és a bíró Sociedad meccsei

A Barcelona ellenben 20 meccse veretlen a bajnokságban és semmi nem utal arra, hogy ez a sorozat megszakadna szombaton, hiszen Valverde minden fontos játékosa hadra fogható. A spanyol mester nyilatkozata alapján nehéz kitalálni, hogyan sakkozik majd a rotációval, mennyire nyúl bele a csapatba, de ha tippelnünk kellene, a keddi BL találkozóhoz képest néhány helyen biztos lesz változás a kezdőben. A szokásos Semedo-Sergi Robero váltóban most a portugál jobbhátvédnek kell jönnie a sorban, Umtiti viszont hiába került a keretbe, a héten nem végzett teljes értékű edzésmunkát, így ha rendben is van, inkább keddre tippelnénk a játékát az Alavés ellen. A középpályán Vidal, a támadósorban pedig Dembélé játékára van esély, de nagy fennforgásra ezen túl nem számítunk a kezdőben, mert a cél egyértelmű: minél előbb lezárni a bajnokságot, hogy a BL-re lehessen koncentrálni. A Liverpool ugyanis nagyon kemény falat lesz, de azt az előnyt mindenképpen ki kéne használni, hogy az angolok a Premier League-ben a bajnoki címért még harcban állva biztosan nem pihenhetnek túl sokat a meccsek között…

FC Barcelona – Real Sociedad
La Liga, 33. forduló
Camp Nou, Barcelona
Vezeti: Pablo González
TV: Spíler 2 | Paulaner Sörház

A Barcelona mérkőzésre készülő kerete: ter Stegen, Semedo, Piqué, Rakitic, Busquets, Coutinho, Arthur, Suárez, Messi, Dembélé, Cillessen, Malcom, Lenglet, Jordi Alba, Sergi Roberto, Aleñá, Vidal, Umtiti.

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Vidal (Rakitic), Busquets, Arthur (Aleña) – Messi, Suárez, Coutinho (Dembélé)

Real Sociedad: Rulli – Zaldúa, Diego Llorente, Elustondo, Muñoz – Zubeldía, Merino, Barrenetxea, Sangalli, Oyarzabal – Juanmi.

***