Ha az Atlético veszít, már Vitoriában bajnokok lehetnek

Rakitic kivételével az összes kulcsember a fedélzeten az Alavés ellen

Az FC Barcelona együttese – egy fő feltétel teljesülése esetén – megteheti az utolsó lépést az idei bajnoki cím megszerzése felé a Deportivo Alavés otthonában a Liga 34. fordulójában. A kedd este 21 óra 30 perckor rendezendő összecsapás még akkor is komoly próbatétel lesz a bajnokság megnyerésének a küszöbén álló Barça számára, ha tudjuk, hogy az Alavés az elmúlt öt bajnoki találkozójából egyetlen egyet sem tudott megnyerni. 

Amennyiben az Atlético Madrid szerda este kikap a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helyért küzdő Valencia ellen a Wanda Metropolitano stadionban, úgy a Barcelona egy esetleges Alavés elleni sikerrel már ebben a fordulóban eldöntheti a bajnoki cím sorsát. Ebben az esetben ugyanis 12 pontosra nőne a katalán gárda előnye négy mérkőzéssel a Liga vége előtt, és lévén, hogy az egymás elleni eredmény a Barcelonának kedvez, már ünnepelhetne is Valverde edző csapata.

 

 

Ennyit a kontextusról, ám maga a mérkőzés nem lesz egyszerű – még az Alavés utóbbi eredményeinek tükrében sem. A korábbi barcelonai játékos, Abelardo Fernández által irányított csapat az elmúlt öt mérkőzésén képtelen volt nyerni, három vereség mellett (Atlético, Sevilla, Espanyol) két döntetlen fűződik a nevéhez (Leganés, Valladolid), és ugyan a madridi és a sevillai gárda ellen ki lehet kapni, a másik három meccs elveszítése egy, a nemzetközi kupaszereplésért harcoló csapat esetében már inkább negatívumként értékelhető. Ennek ellenére kár lenne tagadni, hogy Abelardo kiváló munkát végez Vitoriában, hiszen a kinevezése után (2017 decembere) előbb megmentette a csapatot a kieséstől, majd az idei szezonban már az említett nemzetközi szereplés a tét. Ami a spanyol tréner sorsát illeti, a jó eredmények ellenére sem biztos a maradása, mert a madridi ‘AS’ értesülései alapján nem fogadja el a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát. Abelardo a hírek szerint nem elégedett az Alavés ambícióival, és egy olyan klubnál dolgozna, mely a pályán akar sikereket elérni, nem pedig a tárgyalóasztal mellett. Hogy ez mennyire lesz a fejekben, az jó kérdés, mindenesetre nem nevezhető optimális felkészülésnek a Barcelona elleni összecsapás előtt.

A katalánoknál hasonlóan nagy a tét, hiszen a Barça a bajnokságért játszik, ám Ernesto Valverde együttese teljesen nyugodtan és kiváló formában várhatja a találkozót. A Barcelona kvalifikálta magát három évnyi szünet után a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, a Király Kupa fináléjában már rég ott van, a Ligát pedig az Atlético elleni sikerrel karnyújtásnyira húzta magához. Mi több, komoly sérültje sincs a gárdának, ami az alapembereket illeti, csupán Samuel Umtiti kiújuló térdproblémái sorolhatóak ide, ám Clement Lenglet kifogástalanul pótolja világbajnok honfitársát, így e téren nincs oka panaszkodni Valverdének. Umtiti egyébként a kihagyott edzés óta már többször is a csapattal dolgozott, így bekerült az Alaves elleni keretbe is.

A Barcelona kezdőcsapatát illetően vannak kérdőjelek, ugyanis hiába nyerheti meg a Ligát a csapat, és akarja bebiztosítani minél előbb a bajnoki címet Valverde szakvezető, hamarosan jön a Liverpool elleni BL-párharc, amin szintén frissnek kell lennie a gárdának. Éppen ezért a szakvezető a meccset felvezető sajtótájékoztatóján előrevetítette, hogy lehetnek változások a csapatban. Ami az utazó keretet illeti, a kulcsemberek közül csupán a horvát Ivan Rakitic marad Barcelonában, mindenki más ott lesz a fedélzeten. Ennek következtében várhatóan egy erős, de egy-két kevesebbet látott arcot felvonultató csapatot lehet majd várni az Alavés ellen. A védelemben Umtiti számíthat játékpercekre, valamint Alba pihenőre, a középpályán ismét lehetőséget kaphat a kezdetektől fogva Arturo Vidal, illetve Carles Alena is számolhat játéklehetőséggel, míg a támadósorban Coutinho vagy Dembélé pályáznak nagy eséllyel Messi és Suárez mellé. Habár az uruguayi támadóra elméletben szintén ráférne egy pihenés a sorozatterhelés közepette, korántsem biztos, hogy a csatár pihentetését Valverde a kedd esti, idegenbeli meccsen lépi majd meg.

Habár a szurkolók többsége a BL-elődöntőt várja, a Ligában nem kisebb dologról van szó, mint a 11 éven belül begyűjtött nyolcadik (!) bajnoki elsőségről. Vitoriában tehát a Barça megerősítheti és „hivatalossá teheti” az elmúlt évtizedben tapasztalható dominanciáját a Ligában.

Deportivo Alavés – FC Barcelona
Vitoria, Mendizorroza
21:30

Vezeti: Cordero Vega

Alavés: Pacheco – Martín Ag., Rodrigo Ely, Maripán, Marín – Rolan, Manu García, Pina, Jony – Callerí, Wakaso.

FC Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti (Lenglet), Alba (Semedo) – Busquets, Vidal, Arthur (Alena) – Messi, Luis Suárez, Coutinho (Dembélé).

*AKCIÓS termék: -40%! Olyan Barcás dekorációt keresel a szobádba, ami eredeti és sosem veszíti el az aktualitását? Ezzel a poszterrel megtaláltad. Rendeld meg kedvezménnyel!