Az Alavés elleni bizonyítvány

Többnyire átlagos teljesítmények

Kedd este az Alavés elleni 2-0-s sikerrel a Barcelona egy győzelemre került a bajnoki címtől, a mérkőzés pedig elsősorban Aleñá remek játékáról és góljáról fog emlékezetes maradni. Rajta kívül Vidal, Roberto és Piqué voltak a meccs kulcsemberei, lefelé pedig Dembélé lógott ki leginkább a csapatból, illetve magához képest Messi is nagyon pontatlan volt, bár amire csereként beállt, a mérkőzés már eldőlt. A játékosok kifejtett értékelése következik az Alavés elleni meccs után.

Ter Stegen 7

A német hálóőrnek nem volt túl sok dolga a mérkőzés során, amit kellett azt viszont szokásához híven magabiztosan hozta.


Sergi Roberto 7.5

Roberto 85%-ban passzolt pontosan, volt egy komolyabb szerelése, emellett jól mozgott a támadásokkal is, de elsősorban a második félidőben. Balhátvédként az első félidőben messze nem volt képes hozni azt, amit a túloldalon, úgyhogy megváltás volt számára, hogy visszamehetett a megszokott helyére. Az első gól előtt ő adta a gólpasszt, bár Suárez átlépése legalább ennyire fontos volt Aleñá befejezése előtt.

Umtiti 7

Umtitin kicsit látszik a játékhiány, volt több csúnyán előrevágott labdája és nem is árad belőle az a fajta magabiztosság, mint térdproblémái előtt. A kötelezőt azért hozta, 2 sikeres fejpárbajt is megnyert, bár egy szerelése sem volt. A jelenlegi állás szerint nem ő lesz az, aki a hátralévő néhány komoly meccsen a BL-ben és a kupadöntőn játszani fog kezdőként Piqué mellett, mert Lenglet minden szempontból jobb választás lesz a végjátékra: játékban és jó formában is van.

Piqué 8

Ez az idény Piqué egyik legjobbja, rég láthattuk már mérkőzésről mérkőzésre ilyen szinten játszani. 2 sikeres fejpárbaj és 1 sikeres szerelés tartozik a nevéhez, ami nem kimagasló, de a magabiztossága tényleg páratlan jelenleg.

Semedo 7

98%-os passzpontosság jellemezte, pedig nem passzolt keveset (41), ezzel a legpontosabb játékos volt az egész meccsen. Most kevésbé volt hatékony a támadásoknál, ezért is a visszafogottabb pontszám a neve mellett.

Aleñá 8.5

A mérkőzés legjobbja Aleñá lett, aki kreatívan és bátran játszotta be a középpályát, sokat kérte a labdát és 92%-ban meg is találta a megfelelő embert. Óriási dicséretet érdemel, mert magához képest tényleg kimagaslóan játszott, a góljánál pedig nagyon higgadt maradt. A mai meccs alapján nem kérdés, hogy de Jong érkezésével is helyet kell majd szorítani neki a következő évi keretben, mert bőven van benne potenciál.

Busquets 7

Nem nyújtott extrát, csak a szokásosat hozta, 3 fejpárbajt nyert és 3 szerelést hajtott végre, ezzel a csapat legjobbjai között volt. A csapatot jól mozgatta, de kicsivel kevesebbet volt játékban, mint szokott lenni (69 passza volt a meccsen – Aleñának 92, Vidalnak 95 volt mellette), talán kicsit el is tűnt néha, de ezek most egyáltalán nem jelentettek problémát.

Vidal 7

Vidal 8 (!) fejpárbajt nyert és 5 (!) sikeres szerelése volt a mérkőzésen, előbbivel messze a legjobb volt a két csapat játékosai közül, 3-3-mal jött mögötte Busquets és Bastón. A passz mutatói átlagosak voltak, de volt egy komoly passza saját térfélen az ellenfélnek, amiből gól lehetett volna – talán ez a fajta könnyelműség az, amit le kéne vetkőznie a jövőre nézve, mert védekezésben már nem először hoz párját ritkító számokat.

Coutinho 7

Javuló tendenciát mutat és egyértelműen látszik rajta, hogy akar, de a lépés valahogy nem jön ki neki. Egysíkú a játéka, fizikailag nem bírja a 90 percet és ugyan azokkal a mozdulatokkal operál rendszerint. Lefele nem lógott ki most a csapathoz képest, de ennél továbbra is több kell tőle.

Suárez 7

Suárez biztos lábbal értékesített egy büntetőt, ezen kívül most nem akadt el rajta annyi támadásunk, mint az már többször előfordult idén. Átlagosnak mondható volt a tegnapi teljesítménye, 5 kapura lövéssel zárta a 90 percet, amiből 2 kaput is talált, de nem volt elég pontos az akciógólhoz egyik esetben sem.

Dembélé 6

Dembelé viszont visszafogottabb teljesítményt nyújtott mind magához, mind pedig a csapathoz képest. 82%-ban passzolt csak emberhez, cselei, megindulásai lassúak, körülményesek és kiszámíthatóak voltak. Lövése sem volt az egész mérkőzésen.

Messi 6

Csereként állt be, 30 percet kapott Valverdétől, hogy ne essen ki a ritmusból a fontosabb mérkőzések előtt (és hogy meccsben maradjon az arany cipőért folytatott versenyben.) Nem volt túl jó meccse, a passzai sokszor pontatlanok voltak (a leggyengébb mutatója neki volt a meccsen a csapatból), rengetegszer adta el a labdát és mindössze egy komolyabb helyzete volt, az a bizonyos kapufa. Nála ez egy gyengébb nap volt, de természetesen magához képest – persze hozzá kell tenni azt is, hogy maradt már túl sok kérdés, mikor beállt, így a (de)koncentráltsága ennek is köszönhető volt.

Alba és Arthur játékát a játékperceik alapján nem értékeltük.

***

t