Új edző és új stílus, de még mindig Messi dönt: 1-0

Setién napok alatt visszahozta a dominanciát | Riqui Puig debütált a Ligában hazai pályán

Az FC Barcelona együttese begyűjtötte mind a három megszerezhető pontot Quique Setién debütálása alkalmával a Liga 20. játéknapján a Granada ellen, miután 1-0-ra legyőzte a vendégeket a Camp Nouban az argentin Leo Messi góljával. A katalánok 1005 átadást kíséreltek meg a meccs alatt, ezekből 921 sikeres is volt, aminek köszönhetően egyértelműen hazai dominanciát láthatott a nagyérdemű, noha a helyzetkialakítás fogaskereke még bőven csikorgott és akadozott. 

A kezdőcsapatot illetően Frenkie de Jong és Luis Suárez sérülés miatt hiányoztak, Arthur Melo pedig csak most épült fel a krónikus sérüléséből, így a középpályán Arturo Vidal és Iván Rakitic játszhattak Busquets előtt, míg a támadósorban Ansu Fati lehetett Messi és Griezmann társa. Riqui Puig tehát az elején még nem lehetett a pályán, ám a beállása után bizonyította: játékperceket érdemel, méghozzá az első csapatban. Megjegyzendő még továbbá, hogy a védelemben Umtiti kapott lehetőséget a honfitárs Lenglet-val szemben, ám ebből egyelőre hosszú távú következtetéseket nem lehet levonni.

Ami magát a mérkőzést illeti, a találkozó képe láttán kétség sem férhet hozzá, hogy ismét az a futballstílus veszi át a főszerepet a klubnál, ami oly naggyá tette az egyesületet korábban, hiszen a Barcelona egyértelműen dominálta a mérkőzést, mélyen letámadott az ellenfél térfelén, és igyekezett a pálya minden egyes szegletében háromszögeket kialakítani a folyékony labdajáratás biztosítása érdekében. Ennek köszönhetően a Granada előtt nem is adódott klasszikus értelemben vett nyilvánvaló gólhelyzet, annyira stabil lábakon állt Setién együttese a helyezkedésnek köszönhetően.

Ugyanakkor a másik oldalon kiemelendő, hogy a katalánok támadójátékában még korántsem volt annyi veszély, mint amit egyébként elvárnak tőle a szurkolók. Mindössze három komoly kapura lövést jegyezhettünk fel az első félidőben, Ansu Fati és Vidal próbálkozása mellett Messi lövése kerülte el kevéssel a kaput, de a Granada kapuja előtt nem tudott állandóan veszélyt kialakítani a Barça. Ezen mindenképpen dolgozni kell még a szakmai stábnak, de az idő rövidségét tekintve – Setién kedden edzette először a gárdát – így is szemmel látható a különbség a korábbi játékhoz képest.

A második félidőben taktikailag nem is változtatott a csapat új trénere, ezáltal a játék képe sem változott egyetlen egy kivétellel – egy könnyű labdavesztés után Eteki lábában ott volt a vendégek vezető találata, ám a lövése a jobb oldali kapufáról visszajött a mezőnybe, így ezt nagy szerencsével ugyan, de megúszta a Barcelona. Ezt eltekintve viszont a Barça dominált különösebb veszély nélkül, ami végül megváltozott a kiállítással – Germánt küldte le a játékvezető második sárga kártyával a pályáról – és Riqui Puig 71. percben megtörtént beállásával.

Valverde azt mondta korábban, hogy Puig előbb-utóbb az első csapatban fog játszani, ám azt még nem tudja, hogy mikor. A Granada elleni meccs után még egyértelműbbé vált az, ami eddig is az volt: már „tegnap” is ott kellett volna lennie…

A saját nevelésű játékos törékeny testalkattal bír, így lesznek szituációk, amikor hátrány lesz – a további 103 helyzetben viszont nettó emberelőny és egy óriási kincs. A beállása után a labdát nem lehetett elvenni tőle, egy-két pontatlan passzon túl mindig a jó helyzetben levő társakat találta meg, a labdát mindig oda vezette, ahol emberfölényes szituációt tudott kialakítani a társakkal, labdavesztés után pedig azonnal visszatámadt, aminek a jelentőségét a gól tökéletesen összefoglalja. 1-0, Puig szerzi vissza a játékszert az oldalvonal környékén, továbbítja azt Busquetsnek, majd a labdavesztés után nyilvánvalóan még rendezetlen Granada-védelem nem is tudja lekövetni az egyérintős játékot, amit Messi, Griezmann és Vidal ki is használtak, az argentin pedig végül a kapu jobb oldalába helyezett. Világos, miért ennyire fontos elem ez a Barça klasszikus játékában: minél közelebb szerzed meg a labdát az ellenfél kapujához, annál kevesebb erőfeszítést kell tenned, hogy eljuss a kapuig a labda elvesztése után még rendeződni képtelen ellenfélen keresztül.

A hátralévő időben volt még egy-két helyzete a csapatnak, főként Griezmann előtt adódtak ígéretes lehetőségek, ám a francia ezúttal – hiába akart – nem volt hatékony. A végeredmény viszont maradt az 1-0, azaz Setién mester győzelemmel és nagyon biztató játékkal kezdett a csapat kispadján. A fenti pozitív szavak nem azt jelentik, hogy nem akad még javítani való, illetve azt sem jelentik, hogy a Guardiola-éra legszebb napjait láthatjuk majd a következő hónapokban. Ehhez például Setiénnek megoldásokat kell találnia azokra a játékszituációkra, amikor a keret idősebb tagjai már nem bírják azt az intenzív, sok futással járó játékot, ami szükséges az olyan teljesítményhez, mint amilyen a Granada elleni volt.

A szórakoztató, magas intenzitással bíró, Cruyff-i alapokra helyezett futball ellenben visszatért a Camp Nouba, Riqui Puig debütált a Ligában hazai pályán, Messi pedig még mindig ereje teljében van. Ennyi bőven elég az optimizmusra – a többit meg majd meglátjuk.

FC Barcelona – Granada CF: 1-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou

65.444 néző
Vezette: Valentín Pizarro Gómez

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Sergio, Rakitic (Riqui Puig 71′), Arturo Vidal (Arthur 83′); Ansu Fati (Carles Pérez 79′), Leo Messi, Griezmann.

Granada: Rui Silva; Víctor Díaz, Duarte, German, Foulquier; Eteki (Martínez 72′), Gonalons, Vadillo (Puertas 65′), Azeez (Herrera 56′), Machis, Carlos Fernández.

Gól: 1-0, Leo Messi (75′).

Egyedi ajándékok a legfanatikusabb szurkolóknak – nézd meg őket, gyorsan fogynak!