A szezon képe egy meccsben: kétgólos vereség a Clásicón

Kimaradtak a barcelonai helyzetek

A történelem 180. bajnoki El Clásicóját a Real Madrid nyerte meg, miután az első félidőben sikeresen átvészelte a Barcelona helyzeteit, a másodikban pedig be tudta lőni azt a meccset eldöntő gólt Vinicius révén, amit Messiéknek nem sikerült. A Barcelona a félidőig egyértelműen fölényben volt, három óriási helyzete is volt, a fordulás után viszont nem volt válasza a kezdeményezőbbé és végül pontosabban célzó madridiak játékára. A mérkőzés gyakorlatilag a szezon tükörképe volt: kiváló játékok és időszakok mellett olykor teljes tanácstalanság látszódott a csapaton és szerencse sem idén fog a csapat mellé állni…

A szakadó esőben pályára lépő kezdőcsapatokban nagy meglepetés nem volt, egyedül Alba játéka volt újdonság, aki sérülése után egyből bekerült Junior Firpo helyére. Quique Setién az elmúlt meccsekhez hasonlóan két támadóval állt fel, Messi és Griezmann mögött pedig Vidalra hárult a szerep, hogy a középpályáról elsőként felérjen melléjük a támadásoknál.

A Barcelona célja egyértelmű volt ezzel a kezdővel: támadásépítéskor Messi visszalépéseivel túltölteni a középpályát, minél többet birtokolni a labdát emberfölényben és ezek végén, valamint labdaszerzések utáni kontrákból a Madrid kapuja elé érni; védekezésben pedig két 4-es védelmi vonalban falat építeni a Real támadói előtt.


Messi visszalépéseiből ezúttal is sok volt

A terv az első félidőben tökéletesen működött, mivel a gránátvörös-kék csapat egyértelmű fölényt alakított ki, ami nem csak mezőnyben, hanem a helyzeteket illetően is megmutatkozott – igaz ez még akkor is, ha a Real Madrid letámadása és kontrái a mérkőzés elején tudtak azért zavarokat okozni. Egyedül a gólok hiányoztak, miután három komoly helyzetet is kihagyott a csapat: az elsőt a 21. percben Griezmann tette, a tizenegyespont mellől bombázott fölé senkitől sem zavartatva. A 34. percben Arthur mindenkit meglepve indult meg egyedül a kapu felé egy kontrával és bár nem tartozik a leggyorsabbak közé a mezőnyben, pont azzal a Kroosszal futhatott versenyt, akit még ő is megvert, ám Courtois tökéletes ütemben lépett ki a kapujából és mentette szögletre a brazil lövését. A 38. percben Messit ugratta ki Busquets, ám a csapatkapitány lövését is védte a hazaiak kapusa, így maradt a gólnélküli döntetlen.

A folytatásra a Real Madrid első félidei letámadása és agresszivitása szintet lépett, és amíg 45 perc alatt csak egy felejthető Kroos lövést tudott feljegyezni, addig a fordulás után 15 perc alatt akár 3 gólt is szerezhetett volna. Kétszer Isco veszélyeztetett, előbb a csavarását védte óriási bravúrral ter Stegen, majd a fejesét Piqué állította meg a gólvonalon. A harmadik helyzet Benzemáé volt, aki kapásból, 5 méterről lőtt kapu fölé, ezekből pedig látszott, a Real mindenképpen gólt akar szerezni.

A Barcelonának mindenképpen ritmust kellett váltania, mivel teljesen átvette az irányítást a Madrid, Quique Setién így beküldte Vidal helyére Braithwaite-et, aki gyakorlatilag a második érintésére majdnem gólt szerzett, ám a kapu felé tartó labdáját tisztázták a madridi védők a gólvonal elől. A túloldalon viszont kis szerencsével megszerezte a vezetést a hazai csapat Vinicius révén: a Barcelona védekezése elcsúszott a jobboldalon, pont Braithwaite maradt le róla, a brazil támadó hosszú sarok felé lőtt labdája pedig a menteni igyekvő Piquéről a kapuba vágódott, 1-0.

Pár perccel később Messi válaszolhatott volna, de ziccerben az utolsó pillanatban tisztáztak előle, majd egy pontrúgás után Piqué is gólt fejelhetett volna, ami szintén kimaradt, de ezeken kívül egyáltalán nem tudott veszélyes lenni a csapat és játékban is egyre ötlettelenebb lett. A hajrára érkezett még Ansi Fati és Rakitic is, de a Barça ekkor már csak kapkodott, ráadásul mindenki Messitől várta újra a csodát, ami ezúttal nem jött – többek között azért sem, mert a Real Madrid a második félidő legnagyobb részében ki tudta őt venni a játékból. A hazaiak részéről Mariano Diaz tette fel a pontot az i-re, miután egy kiugrással a kapuig gyalogolva, éles szögből állította be a 2-0-s végeredményt.

A Barcelonának nem sikerült megnyernie zsinórban az ötödik idegenbeli Klasszikusát, ám ennél nagyobb baj, hogy a kezdeti fölényét nem sikerült gólra váltania. Ez döntőnek bizonyult, miután fokozatosan kicsúszott a kezéből az irányítás és a mérkőzés közben a madridiakkal ellentétben képtelen volt ritmust váltani és visszajönni a meccsbe, amikor már hátrányba került. Kár érte, mert sokkal több lehetett volna a meccsben, de ez a szezon most már erről szól: szép jelenetek, kidolgozott helyzetek egyszer, máskor pedig kapkodás és kilátástalanság – ezt most megkaptuk egy meccsbe sűrítve.

A Madrid a győzelmével újra lépéselőnybe került és egy ponttal a Barcelona elé került a tabellán.

Real Madrid CF – FC Barcelona 2-0 (0-0)
Santiago Bernabéu, Madrid
78.357 néző
Vezette: Mateu Lahoz

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Casemiro, Kroos, Valverde (Lucas Vazquez 86′) – Isco (Modric 79’), Vinicius és Benzema (Mariano 90′).

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Arthur (Rakitic 81’), De Jong, Vidal (Braithwaite 69’) – Messi és Griezmann (Ansu Fati 81’).

Gólok: Vinicius Júnior 71’, Mariano 91’.

Sárga lapok: Vinicius 11’, Jordi Alba 19’, Carvajal 19’, Messi 85’.

A whoscored.com statisztikái: 

***