Futball nélkül Torinóban: 0-0 a Juventus ellen

Továbbjutást és csoportelsőséget ért a döntetlen

Küzdelmet és taktikai csatát igen, kidolgozott helyzeteket és gólokat viszont nem hozott a torinói fellépése a Barcelonának a Bajnokok Ligájában, a Juventus elleni 0-0-s döntetlennel azonban a továbbjutást így is megszerezték Messiék. A Barcelona tudta, hogy egy döntetlennel meglesz a csoportelsőség, így nem is tett többet ennél a mérkőzésen, cserébe a Juventusnak sem engedett teret és lehetőséget a gólokra. Valverde ezúttal is elérte a célját, ezért nem kell elnézést kérnie, az eredmények mellett azonban szokni kell még azt, hogy a csapat célfutballal, a támadás helyett a védekezésre helyezve a hangsúlyt hozza már sorozatban a meccseit…

Ernesto Valverde a kiszivárgott hírek szerint előre megbeszélte Lionel Messivel, hogy rápihenhet a Valencia elleni hétvégi bajnoki rangadóra, és a Juve ellen csak akkor áll be a 2. félidőben, ha szükséges lesz. A tréner így nélküle állította fel a kezdőcsapatot, helyet kapott viszont Gerard Deulofeu Luis Suárez mellett. Mögöttük négy középpályás játszott, miután a szokásos hármas mellé beállt Paulinho is. A védelemből egyedül Jordi Alba hiányzott, akit Lucas Digne helyettesített.

A Juve egyértelműen győzelemre játszott az első perctől kezdve, valamivel több veszély is volt az akcióikban, míg a Barcelona inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy tartsa a kezében a játékot, próbálja birtokolni a labdát, és ha éppen úgy adódott, persze támadott is, de erre azért nem sok példa volt sajnos. Egyértelmű fölénybe senki nem került, és túl sok helyzet sem alakult ki a roppant küzdelmes első félidőben.

A harc nagy része a középpályára összpontosult, de mivel egyik csapat sem volt elég gyors és pontos, az egyes hibákat nem sikerült góllal büntetni egyik kapunál sem. Ter Stegennek akadt néhány jelentősebb védeni valója, Gianluigi Buffonnak pedig a kapufa segített Rakitic eelőreívelt szabadrúgása után, amibe nem ért bele senki. Összességében a két csapat tudásához viszonyítva gyenge első félidőt láthatott a Juventus Stadium közönsége. Suárez még Higuaínnál is kevesebbet volt játékban, egyedül Iniesta és Paulinho voltak azok, akik próbáltak játszani és Semedónak volt egy-két ígéretes elfutása, amik végül pontatlan beadással végződtek. Busquets pedig megint Busquets volt:

 

A folytatásra egy fokkal talán jobb aktívabban érkezett ki a Barca, de a helyzetekben ez nem igazán mutatkozott meg, így Messit is beküldte Valverde az 55. percben, hogy mozogjon egy kicsit a hétvégi, Valencia elleni rangadó előtt. A meccs addigi legnagyobb helyzete aztán Cuadrado hibája után Digne előtt adódott, miután egy előreívelést elnézett a kolumbiai szélső, ám Digne ajtó-ablak helyzetben a passz mellett döntött, ami nem jutott el Suárezig.

A Barcelona a hajrában is kézben tartotta a meccset, de ziccerig nem igazán jutott el, és nagyon nem is törte magát, hogy ez összejöjjön neki. A végén Dybala majdnem megnyerte a meccset a Juventusnak, de a takarásból leadott lövését ter Stegen óriási bravúrral kiszedte a sarokból.

A döntetlennel a Barcelona csoportelsőként továbbjutott, így elérte a célját, amiért Torinóba érkezett. Messivel a pályán egy fokkal jobb volt a csapat játéka a második félidőben, de látszott, hogy a döntetlen tökéletesen elég Valverdének és nem akar semmilyen felesleges kockázatot vállalni. Hétvégén viszont idegenben, a remek szezont futó Valencia ellen már kevés lesz ez a játék – reméljük, fejben már arra készültek Messiék…

Juventus FC – FC Barcelona: 0-0
Torino, Juventus Stadium
41.000 néző
Vezette: Björn Kuipers (holland)

Juventus: Buffon; Barzagli, Benatia, Rugani – Cuadrado (Marchisio 71′), Pjanic (Bentancur 65′), Khedira, Alex Sandro – Dybala, Higuaín és Douglas Costa (Matuidi 85′).

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Umtiti, Digne – Busquets, Rakitic, Iniesta (Jordi Alba 82′), Paulinho – Deulofeu (Messi 55′) és Suárez.