Suárez gólja döntött: 1-0

Minimális előnyt harcoltak ki a visszavágóra | Szervezett Valencia, a játékot kontrolláló Barça

Az FC Barcelona 1-0-ra legyőzte a Király Kupa elődöntőjének első felvonásán a Valencia csapatát a Camp Nouban az uruguayi Luis Suárez találatával, így minimális előnyből várhatja a jövő heti visszavágót. A találkozó az előzetes várakozásoknak megfelelően kiegyenlített küzdelmet és katalán dominanciát hozott, ám kiemelendő a Valencia szervezett védekezése. Az eredmény a katalánoknak kedvez, hiszen a Mestallában a Turia-parti alakulatnak ennél sokkal bátrabb játékot kell majd prezentálnia, így pedig területek nyílhatnak majd meg a Barça előtt.  

Ernesto Valverde közel a legerősebb csapatát küldte pályára a Valencia ellen, egyedül Aleix Vidal szerepeltetésével húzott meglepőt, mert vele tette teljessé a középpályáját. Mellette ott volt Iniesta, Busquets és Rakitic is, Coutinho tehát a kispadra került.

A Barça mindent beleadott, hogy hamar meg tudja szerezni a vezetést és előnyt tudjon felépíteni a maga számára, de az erőfeszítések nem hozták meg a várt eredményt. A katalán csapat nagy tempóban, dominálva kezdett, igyekezett helyzeteket kidolgozni, de a Valencia rendkívül stabilan állt a lábán és különösen rendezetten védekezett. A vendégek 4-4-2-es felállása védekezésben is könnyen kivehető volt, és a Barcelona egyszerűen nem talált szabad területet, hogy a fölényéből helyzetet alakítson ki.

Mindig volt egy belépő láb, egy váratlan közbelépés, és az utolsó passzok nem ültek. A Valencia így képes volt gólnélküli döntetlennel lehozni az első 45 percet. Hogy mi hiányzott? Több játék a széleken, mert a középső területek teljesen le voltak zárva, és több váratlan beindulás nagyjából üresen hagyott területekre. De az tény, hogy a Valencia olyan stabil védekezéssel állt ki a Camp Nouban, amivel nagyon nehéz volt mit kezdeni.

A játék képéről mindent elmond, hogy a Barça az első félidőben 324-gyel több átadást hajtott végre, és a labdavesztés utáni letámadásai is többnyire a tökéletességet súrolták, ennek köszönhetően pedig hiába nem tudott sok nagy helyzetet kialakítani Valverde együttese, a találkozót így is dominálta. A meccs a második játékrészben sem változott gyökeresen, a Valencia védekezése itt is működött, és a hazaiak csak Messi néhány, a tizenhatos közeléből eleresztett lövései által alakítottak ki veszélyesebb helyzeteket illetve egy alkalommal a már becserélt Paco Alcácer lövését tolta nagy bravúrral szögletre Jaume.

A Barcelona azonban egy pillanatra sem adta fel, Valverde is már viszonylag hamar, az 58. percben beküldte Coutinhót, ami tisztán jelezte a célt, és ennek a hozzáállásnak végül meg is lett az eredménye. 1-0, a 67. percben Messi varázslatosan emelte át a játékszert az ötös széléről a hosszú oldalon üresen álló Suáreznek, aki be is fejelte azt a kapuba a menteni igyekvő vendég védők ellenére is. A gól után beállt a brazil Paulinho is Rakitic helyére, ezt a januári terhelést másképpen nem lehet bírni. A vezető találat megszerzése után nem esett össze a Valencia, ugyanakkor a Barcelona is odafigyelt, és továbbra is a kezében tartotta a találkozót. Igaz ez még úgy is, hogy a lefújás pillanata előtt, már a hosszabbításban a csereként beálló Santi Mina nagy helyzetben hibázott.

A szerencsére is szükség volt tehát, de a Barça okos játékkal valamint kitartó hozzáállásával tett is érte, illetve hatékonyabb is volt, így előnnyel utazhat a visszavágóra, melyet egy hét múlva rendeznek majd a Mestallában.

FC Barcelona – Valencia CF: 1-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
50.959
Vezette:
Sánchez Martínez

Barcelona: Cillessen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Busquets, Rakitic (Paulinho, 68′), Iniesta (Alcácer, 72′), Aleix Vidal (Coutinho, 58′); Messi és Suárez.

Valencia: Jaume; Montoya, Paulista, Vezo, Gayá; Soler (Ferran Torres, 76′), Parejo, Coquelin, Andreas (Maksimovic, 46′); Rodrigo (Santi Mina, 81′) és Vietto.

Gól: 1-0, Suárez (67′).