Megvan a Szuperkupa, 2-1 a Sevilla ellen!

Fordított a csapat | Több új arc is bemutatkozott

Lionel Messi csapatkapitányként első trófeáját emelhette magasba a Spanyol Szuperkupa döntője után, amit a Barcelona hátrányból fordítva, Piqué és Dembélé góljainak köszönhetően nyert meg a Sevilla ellen. A katalánok nem voltak ellenállhatatlanok, látszik még a csapaton, hogy tart az előszezon, de voltak már ígéretes támadásvezetések, ráadásul a látottak alapján Valverde sem ragaszkodik már a tavalyi szezonban megszokott 4-4-2-höz, ami sokat ígérhet az előttünk álló szezonra.

 

 

Az előzeteshez képest nem volt nagy meglepetés Valverde idei első kezdőcsapatában, de voltak új arcok a középkezdésnél. Kezdett Lenglet a védősorban, Arthur és Rafinha a középpályán, valamint friss VB-győztes Dembélé is bekerült Messi és Suárez mellé. A francia támadó többek között azért lehetett a kezdőcsapatban, mert hamarabb visszatért Barcelonába nyaralásáról a Világbajnokság után és gyorsan edzésbe állt, Valverde pedig a jelek szerint elégedett volt az előszezonbeli munkájával. Cillessen ellenben nem kapta meg a bizonyításra a lehetőséget Valverdétől, hiába lengette be a mérkőzés előtt a spanyol mester, hogy fontos játékosnak tartja, akit mindenképpen maradásra akar bírni – úgy látszik, nem feltétlen a játékpercekkel.

A mérkőzés elején jól kivehető volt, hogy a Barça újra elővette 4-3-3-as felállást, amiben Dembélé a tavalyi szezonnal ellentétben a baloldalon játszott, Messi a jobbon, míg Suárez középen. Ez alapvetően nem is működött rosszul, a Barcelona próbált hosszan támadásokat vezetni, fölényben játszva kereste a réseket a Sevilla védelmében, míg a sevillaiak kontrákra rendezkedtek be – csak a szokásos Barça meccs képét láttuk most is, amibe aztán a Sevilla hamar belerondított. A 9. percben ugyanis váratlanul szerezték meg a vezetést: Alba borzasztóan fejelt bele egy sevillai indításba, így Muriel gyakorlatilag egy-az-egyben vezethette Piquére a labdát, lekészítését pedig Sarabia értékesítette, 1-0! A gólt a játékvezető a videobíróval is visszanézette, de mivel nem volt lesállás, így jogosan mutatott a középkezdés felé.

A folyatásban Messiék egy fokkal feljebb kapcsoltak, az argentinnak voltak egészen zseniális labdái, de a kapuba sem ő, sem a társak nem találtak be egyelőre. Messi és Alba közelről, Lenglet fejjel próbálkozott, Suárez pedig két nagy helyzetet is elrontott, viszont a szünet előtt így is sikerült kiegyenlíteni. Arthurt a 16-os előtt felrúgták, Messi a kapufára tekert, majd kis flipperezést követően Piqué passzolta kapuba a kipattanót, 1-1! A második félidőre Rafinha már nem érkezett meg, aki nem alkotott igazán maradandót, de nagyon rosszul sem játszott – őt Rakitic váltotta –, majd érkezett Arthur helyett Coutinho is a középpályát és a támadójátékot feldobni.

Az erősítésre szükség is volt, mert a Barcelona támadójátéka nem volt túl pörgős, pontos meg pláne, az első komoly helyzet a második félidőben Messi jó 30 méteres szabadrúgása volt csak a 60. percben. A Sevilla ráadásul továbbra is veszélyesen kontrázott, az első szögletüket pedig majdnem gólra váltották – Vázquez a kapufára csúsztatott, majd neki volt egy ígéretes lövése nem sokkal később, ami éppen csak mellé ment. A túloldalon Dembélé szokás szerint igyekezett felpörgetni a játékot és sokat egy-egyezni, de a területe nem igazán volt meg ehhez a lassabb támadásépítések mellett. Gólt viszont így is lőhetett volna, Messi kiugratása után ugyanis ziccerbe került, de ballal csak Vaclikba rúgta a labdát.

A 77. percben óriási lehetőséget hagyott ki a Barcelona arra, hogy újra előnybe kerüljön, Coutinho kiugrása után előbb Suárez, majd Messi sem tudta berúgni Vaclik mellett. Egy perccel később aztán érkezett újra Dembélé, aki 17 méterről, ezúttal jobbal már szétbombázta a hosszú felsősarkot, 1-2! A gólt megelőző percekben egyébként újra felállást változtatott Valverde: Dembélé átjött a jobboldalra, Coutinho lett a balszélső, Messi pedig visszalépett Suárez mögé, a 4-2-3-1-szerű játékrendszer pedig a játékosok pozícióváltásával úgy látszott, kellően összezavarta a sevillai védekezést.

A barcelonai örömöt aztán a rendes játékidő végéhez érve majdnem sikerült elrontania a Sevillának egy érdekes szituáció végén. Aleix Vidallal szemben a játékvezető szerint ter Stegen szabálytalankodott a 16-oson belül, így hiába tűnt vétlennek a kapus, a Sevilla hosszabbításra menthette volna a meccset 11-esből. Ben Yedder gyenge büntetőjét viszont ter Stegen kivédte, a Barcelona pedig ezzel a tavalyi elbukott döntő után idén újra magasba emelhette a Spanyol Szuperkupát és jó hangulatban készülhet a jövő heti Gamperre és a bajnoki rajtra.

Az eredménytől függetlenül egyébként sok pontatlanság jellemezte a Barça játékát, Suárez különösen indiszponált volt mindkét félidőben – elpattanó labdák, kihagyott helyzetek, borzasztó passzok, de például Busquets is több olyan passzt elrontott, amit normális esetben nem szokott. Az újoncok közül Lengletnek volt egy-két jó megelőző szerelése és labdabiztosnak tűnt hátul, de kapott két látványos kötényt Murieltől 30 perc alatt, amiből az első a sevillai gól előtt esett. Arthur keveset tett hozzá ezúttal az ígéretes előszezonja után, a visszatérő Rafinha pedig valószínűleg nem ezzel a mérkőzéssel fogja meggyőzni Valverdét a nélkülözhetetlenségéről, Dembélé viszont ígéretesen játszott, gólja pedig a győzelmet jelentette – reméljük a hasonló folytatást tőle.

Sevilla FC – FC Barcelona 1-2 (1-1)
Spanyol Szuperkupa döntő
Tanger, Stade Ibn Batouta, Marokkó
Vezette: Del Cerro Grande

Sevilla: Vaclik, Mercado (Ben Yedder 85′), Kjaer, Gomez Sola, Navas, Mesa, Banega, Escudero, Vazquez, Sarabia (Aleix Vidal 71′), Muriel (André Silva 60’).

Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Lenglet, Alba; Busquets, Rafinha (Rakitic 46’), Arthur (Coutinho 53’), Dembélé (Arturo Vidal 86′), Messi, Suárez.

Gólok: Sarabia 9’, Piqué 42’, Dembélé 78’.

 

 

Mióta az eszed tudod, már igazi culé vagy, és a Barçának szurkolsz? Hiányzik egy közösség, ahol ezt a rajongásodat kiélheted? Akkor az első hivatalos magyar szurkolói klub, a Penya Blaugrana Budapest a te helyed! A belépés előtti teendőkről, valamint információ a penyáról az alábbi képre kattintva!