Van élet Messi nélkül: 2-0

Rafinha és Jordi Alba góljaival megérdemelt siker az Inter ellen

Az FC Barcelona együttese 2-0 arányban legyőzte az Internazionale csapatát Rafinha Alcántara és Jordi Alba góljaival a Bajnokok Ligája B csoportjának harmadik játéknapján, így három meccsből három győzelmet számlál, és nagy lépést tett a továbbjutás bebiztosítása felé. A katalán csapat jól reagált Leo Messi hiányára, és ugyan nem sziporkázott, de ez bőven egy olyan teljesítmény volt, amire lehet építeni a jövőben. Arthur továbbra is szenzációs, a nyomás fogalmát nem ismeri, Luis Suárez és Jordi Alba pedig magukra vették azt a felelősséget, amit Messi sérülése miatt fel kellett vállalniuk.

Ernesto Valverde vezetőedző sokakat meglepett azzal, hogy nem a francia Ousmane Dembélét jelölte a kezdőcsapatba a sérült Leo Messi helyén, hanem a brazil Rafinhának szavazott bizalmat, aki eddig csak elvétve kapott lehetőséget. A klubhoz közeli források szerint Dembélé kihagyása mögött egyrészt az állhat, hogy már idén is elkésett számos edzésről, másrészt pedig a hétvégén a Sevilla ellen számos könnyelmű labdaeladása volt, ami a legrangosabb európai kupasorozatban nem fér bele. Ezen felül annyi változás történt a hétvégéhez képest, hogy Sergi Roberto foglalta el Semedo helyét a védelem jobb oldalán, a portugál csak a második félidőben szállt be, igaz, akkor ismételten jó teljesítményt nyújtott.

A mérkőzés egészére jellemző volt, hogy a Barcelona dominálta a játékot, Arthur labdabiztossága révén pedig a labdakihozatalok és járatások is sokkal gördülékenyebbek. Ugyan azt nem lehet leírni, hogy percenként kialakított egy helyzetet a katalán csapat, tehát a támadásokból azért jó néhány alkalommal hiányzott az átütőerő, de így is bőven megvoltak a lehetőségei a Barcelonának arra, hogy gólt, gólokat szerezzen. Suárez nem csak beszélt a felelősségről, de ténylegesen mindig kérte a labdát, és igyekezett megjátszható lenni, Jordi Alba a védekezésben régen látható módon fegyelmezett volt, Coutinho pedig igyekezett az ellenfél védelme és középpályája között kérni, valamint megjátszani a labdákat. Nem mindig volt minden játékelem optimális, de összességében jó színvonalon teljesített a csapat. Mindkét játékos előtt adódott  egy-egy lehetőség, de a legszebb akciót Rafinha puskázta el, aki Suárez visszakészítése után nem találta el jól a labdát.

Az első találatra a 32. percig kellett várni, amikor is az előbb még hibázó meglepetésember Rafinha szerzett gólt a korábbi klubja ellen. 1-0, egy szépen felépített támadás végén Luis Suárez emelte be lehelet finoman a labdát a védők mögé, a brazil érkezett, és átvétel nélkül a kapuba lőtt. Amint az ismeretes, Spalletti a nyáron nem akarta megtartani Rafinhát, aki stílusosan jelezte a trénernek, hogy ez nem a legjobb döntés volt a részéről. Rafinha egyébként jól szállt be a csapatba, nyilvánvalóan van még hova fejlődnie, de labdabiztos volt, labdát a veszélyes zónákban alig veszített, ráadásul gólt is szerzett. Az Internazionale az első félidőben csupán két alkalommal tudott veszélyes lenni, akkor sem került ziccerbe, szóval a Barça védelme végre stabilan állt a lábán.

 

 

A második játékrészt aztán váratlanul remekül kezdte az Internazionale, és a csereként beálló Politano kétszer is nagyon közel járt a gólhoz. Első ízben a hosszúra adta be a labdát a jobb oldalról, senki sem ért bele, ter Stegennek szögletre kellett tolnia a beadást, míg rá egy-két percre nagyjából 15 méterről lőhetett a kapura az olaszok támadója, ám hiába a jó szög és távolság, csúnyán célt tévesztett. Szerencsére a katalánok aztán magukra találtak, és visszavették a kontrollt a játék felett, ami ráadásul helyzetekben is megmutatkozott. Coutinho a kapufát találta el, Suárez lövését egy szép cselsorozat után fogta Handanovic, míg Rakiticnek is volt egy-két jó lövése, ami közel járt a gólhoz.

Mindezek ellenére a Barcelona nem tudta lezárni a meccset egészen a 83. percig, és ugyan különösen izgulnia ekkor már nem kellett az Inter támadásai miatt, mindenki tudja, hogy egy olasz csapat a semmiből is képes gólt szerezni. 2-0, az időközben csereként beálló Vidal és Alba összjátéka után Rakitichez került a labda, aki rögtön indította a tizenhatoson belülre beinduló spanyol szélsőt, Alba pedig kilőtte a hosszú sarkot. A spanyol balhátvéd a támadások segítésében eddig is világklasszis volt, ezen a meccsen a védekezést is első rangúan oldotta meg, így egyre több fejfájást okoz Luis Enrique szövetségi kapitánynak, hogy milyen indokkal hagyja ki őt a válogatott keretéből…

A hátralévő időben az eredmény már nem változott, a Barça tehát 2-0-ra nyert, és egy nagy lépést tett afelé, hogy a következő játéknapon akár a továbbjutását is bebiztosítsa a nyolcaddöntőbe. Valverdét joggal lehet néhány döntése miatt kritizálni, de Rafinha jól játszott, és gólt szerzett, a csapat pedig Messi hiányában futballozott összességében jól, és hozott le nullára hátul egy meccset – erre már hat találkozó óta nem volt képes a gárda.

Folytatás a hétvégén a Madrid elleni Klasszikuson a Camp Nouban, melyen hosszú idő után először nem lesz ott sem Leo Messi, sem pedig Cristiano Ronaldo…

FC Barcelona – Internazionale: 2-0 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou

86.290 néző
Vezette: Ovidiu Haţegan

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Arthur Melo (Arturo Vidal, 78′), Rafinha (Semedo, 72′), Luis Suárez, Coutinho (Munir, 88′).

Internazionale: Handanovic, D’Ambrosio, Skriniar, Miranda, Asamoah, Vecino, Brozovic, Candreva (Politano, 46′), Borja Valero (Martínez, 63′), Perisic (Keita Baldé, 77′), Icardi.

Gólok: 1-0, Rafinha (32′); 2-0, Jordi Alba (83′).

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is!