Győzelem nincs, csak továbbjutás: Inter-Barça 1-1

Malcom első BL meccsén eredményes volt, Messi még pihent

Nem játszott kiemelkedő meccset a Barcelona Milánóban a BL csoportkör 4. fordulójában, de rengeteg helyzetet és lövést hozott össze, a hajrában az élete első BL meccsét játszó Malcom révén még a vezetést is megszerezte, így megérdemelten nyerhette volna meg az Internazionale elleni mérkőzést. Icardi azonban egy védelmi megingást az utolsó percekben kihasznált, az 1-1-es döntetlen azonban nem tragédia, hiszen a továbbjutást ezzel is elérte Valverde csapata.

Bár az előzetes hírek szerint Messi legalább a padra várható volt, végül csak a lelátóról figyelte társait az Inter ellen – ahogy egyébként 26 magyar szurkoló is a Penya Blaugrana Budapest segítségével a vendégszektorból. Az argentin hiányában eddig Rafinha kapott lehetőséget a korábbi meccseken, most viszont Valverde újra megadta Dembélének a bizalmat, ami a Barça mesterének konzervatívabb hozzáállását ismerve némileg meglepő volt.

A francia hamar rászolgálhatott volna a bizalomra, hiszen már a meccs kezdetén volt egy labdaszerzése, majd abból egy ígéretes távoli lövése, amit Handanovic védett, ám a folytatása borzalmasra sikerült. Több rossz döntést hozott és az összes csele sikertelen volt az első játékrészben (a whoscored.com szerint háromból semmi, csak egy lövőcsele jött be). Suárez ellenben láthatóan önbizalomtól duzzadva ment neki az Inter elleni meccsnek, neki ráadásul személyes motivációja is volt: 2015 szeptembere óta nem szerzett gólt idegenben a BL-ben, miközben a Camp Nouban azóta 11-szer is eredményes volt. Az urugayi csatár egymaga 6(!) lövéssel jelentkezett az első félidőben, közelről, távolról, lepattanóból, emeléssel, erőből, gyakorlatilag mindenhogy megpróbálta, de nem volt szerencséje. A legnagyobb lehetősége talán a 30. percben volt, amikor közelről törte el a labdát és lőtte el keresztbe, a kapu előtt.

A Barcelona taktikája egyébként jól kivehető volt egy félidő után: szoros letámadással minél közelebb az Inter kapujához labdát szerezni, majd lehetőleg gyors támadásokkal lövésig eljutni – Coutinhóék 13-szor próbálkoztak 45 perc alatt a szakadó esőben, mindannyiszor sikertelenül. Érdekes volt látni egyébként azt is, hogy az olaszok megpróbálják a megbecsülni a labdát hátul és kihozni azt a barcelonai letámadás ellenére, ám ebből több labdát is vesztettek és néha csak a szerencsén és Suarezék pontatlanságán múlt, hogy nem született belőle gól. Az Inter a mérkőzés elején úgy tűnt, hasonlóan agresszíven le fog támadni és megpróbálja megakadályozni a Barçát a labdakihozatalban, de az olaszok talán maguk sem hitték el, hogy ez lehetséges, vagy csak a kivitelezésük nem volt valami precíz, így Busquets és társai a középpályán könnyen tudták járatni a labdát és egyértelműen irányították a meccset.

Az olaszok támadásépítései hasonlóan pontatlanok voltak és elsősorban a kontrákra és beadásokra koncentrálódtak, de a katalán védelem sokáig egy Asamoah lehetőséget leszámítva hiba nélkül hozta magát. Lenglet aztán a második félidőben egy újabb beadásnál luftot rúgott, de szerencsére az érkező Vecino elkapkodta az adódó lehetőséget. Ahogy a 65. percben Politano fejesénél is kellett egy kis szerencse, mert egy sokadik Perisic beadás végül embert talált, ám az olasz játékos mellé fejelt.

A túloldalon a második félidőben is folytatódott a barcelonai lövések és a Handanovic védések sorozata, a Barça szempontjából továbbra is eredménytelenül, pedig a 60. percben sikerült gólig játszani egy akciót – dolog szépséghibája csak az volt, hogy Raktic az alapvonalon túlról adott gólpasszt Suáreznek, így a bírók érvénytelenítették a találatot, amit az urugayi őrjöngése ellenére sem változtattak meg. A vendégek játékában benne volt a gól, és a csapat szándéka is az volt, hogy meglegyen a három pont, emiatt beállt Vidal és Malcom – utóbbi pedig aztán meghozta várva várt áttörést. A brazil élete első BL meccsén lépett pályára és Coutinho lefordulása és megindulása után a 16-os szélén egy csel után, takarásból belőtte a Barça vezető gólját, bő egy perccel a pályára lépése után, 0-1! Az öröm sajnos nem tartott sokáig, mert az Inter egyből egyenlített: egy (újabb, ezúttal) lapos beadást Busquets vett le szerencsétlenül az ellenfélnek, a labda egy lepattanóból Icardihoz került, aki gyakorlatilag az első értelmes helyzetével befordult Sergi Roberto mellett és kiegyenlített, 1-1!

A Barcelona ezzel a döntetlennel még nem csoportelsőként, de biztosan továbbjutott, ami mindenképpen jó hír, ahogy az is, hogy a hétvégi, Rayo elleni játékot mindenképpen sikerült feledtetni. A csapat rengeteg gólhelyzetet dolgozott ki, a védekezés is sokkal stabilabb volt az idén megszokottnál, de a kapott gólt újfent nem sikerült elkerülni. A jó befejezések szintén hiányoztak: a meccset végül 27 lövéssel zárták Suárezék, egy jobb napon ebből minimum 2-3 gólt szereztek volna.

Érdekesség, hogy a Barça rossz szériája Itáliában viszont tovább folytatódott a döntetlennel – a legutóbbi 7 meccsén maradt győzelem nélkül a csapat Olaszországban, utoljára a Milan ellen, még 2011-ben sikerült nyernie.

Folytatás 3 hét múlva Eindhovenben, ahol be lehet biztosítani a csoportgyőzelmet.

Internazionale – FC Barcelona 1-1 (0-0)
Milánó, Giuseppe Meazza
70.915 néző
Vezette: Szymon Marciniak

Internazionale: Handanovic – Vrsaljko, Skriniar, de Vrij, Asamoah – Matias Vecino, Brozovic (Lautaro Martinez 85’), Politano (Candreva 81’), Nainggolan (Borja Valero 63’), Perisic – Icardi.

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic, Arthur (73’) – Dembélé (Malcom 81’), Coutinho és Suárez.

Gólok: Malcom 82’, Icardi 87’.

Sárga lapok: Rakitic 41’, Brozovic 85’, Perisic 88’.

***

Már tele vagy  Barçás tárgyakkal és azt gondolod, nem tudunk újat mutatni? Ezekkel a termékekkel talán még meg tudunk lepni. Siess, hogy ne maradj le róla!