Padlón voltak… de életben maradtak

Levante - Barça: 2-1

A Barça kikapott Valenciában a Kupa nyolcaddöntőjének odavágóján a Levante ellen, de egy 85. perces büntetőgóllal sikerült elfogadható helyzetbe kormányoznia az életét a párharcban. Az első félidőben elsöprően, a második félidőben szervezetten játszó Levante megérdemelten győzött, a Barcelona nem igazán tudott beszállni a meccsbe, de szerencséje volt, hogy kapott a hajrában egy jogos büntetőt, amit be is lőtt. Visszavágó egy hét múlva Barcelonában.

Azt lehetett látni előre, hogy a Barcelona felforgatott csapattal áll ki Valenciában, csak azt nem lehetett tudni, hogy mennyire. Messi, Suárez, Piqué, Alba és Rakitic nélkül elsősorban a védelem gyengült meg, ahol végül az újonnan igazolt Murillo párja a B keretből felhívott Chumi lett, a balhátvéd Miranda, a jobbhátvéd Semedo. A középpályán már ott volt Busquets, Alena és Vidal, a támadósorban pedig Coutinho, Malcom valamint Dembélé játszottak egyszerre.

Az első félidő egyértelműen megmutatta, hogy van egy csapat, amelyik úgy jött ki a pályára, hogy az életét is odaadná egy győzelemért, mely minden labdáért megküzd, villámgyorsan reagál és megpróbálja kihasználni az ellenfél hibáit. Ez pedig a Levante volt, mely már a 4. percben vezetett Cabaco fejesével, a 18. percben pedig megduplázta az előnyét Borja Mayoral közeli gurításával. A Barcelona nem tudott mit kezdeni a hazaiak mély letámadásával, és azzal a ténnyel, hogy így képtelen felépíteni a támadásait. A középpályáról kevés segítséget kaptak a védők, akik eleve nem az alap csapatból valók voltak. Így pedig borítékolhatóak voltak a labdavesztések, többek között egy ilyen eset előzte meg a második gólt is.

A középpályások közül egyedül Vidalt lehet felmenteni, aki egyedüliként felvette intenzitásban a harcot a Levante játékosaival. A többiek azonban inkább csak követő üzemmódban voltak, a Levante akarata érvényesült a félidő túlnyomó részében. A Barcelona kétszer jutott el igazán nagy helyzetig, egyszer Malcom került szembe a kapussal egy az egy elleni ziccerbe, de nem tudott ellőni mellette, majd a félidő végén Semedo került a védelem mögé, de a visszapasszát Dembélé sem kapura nem tudta lőni, sem átvenni.

A szünetben Valverde egyet cserélt, a védelembe hozott több rutint azzal, hogy beállt Sergi Roberto Miranda helyett, és később Chumi helyett beállította Lenglet-t is.

A Barcelona legfőbb problémája azonban ekkor már az volt, hogy a csapatrészek nem dolgoztak össze, nem segítették egymást, távol helyezkedtek egymástól. A labda járatása így darabossá vált, nem volt folyamatosság, és nem is nagyon sikerült helyzetekig elvinni a támadásokat. Később beállt Denis Suárez is, aki kicsit meg tudta nyitni a jobb oldalt – szemben Malcommal -, de átütő változást ez a játékot tekintve nem hozhatott. A támadásokban nem volt gólveszély, sokatmondó, hogy a második félidőben is Dembélé egyik elfutása hozott esélyt a gólszerzésre, de neki sem sikerült végül lövésig jutnia.

Aztán jött a 83. percben Denis Suárez, belekezdett a jobb oldalról betörve néhány cselbe, és volt olyan szerencséje, hogy hátulról buktatta Coke. A játékvezető büntetőt ítélt, amit a meccsen egyébként gyengén teljesítő Coutinho ha nem is magabiztosan, de értékesített. Ezzel pedig sokkal jobb helyzetbe hozta a Barçát a párharcban, hiszen sikerült gólt lőni idegenben.

A Barcelona így élve távozik a Ciutat de Valenciából, és minden esélye megmaradt a továbbjutásra a visszavágóra.

Levante UD – FC Barcelona: 2-1 (2-0)
Estadi Ciutat de Valencia, Valencia
17.614 néző
Vezette: Ricardo De Burgos

Levante: Aitor Fernández; Coke, Postigo, Cabaco, Chema (Jason, 69′); Prcic, Campaña, Rochina (Doukouré, 75′), Simon; Boateng (Morales, 62′) és Borja Mayoral.

FC Barcelona: Cillessen; Semedo, Murillo, Chumi (Lenglet, 58′), Miranda (Sergi Roberto, 46′); Sergio Busquets, Aleñá, Arturo Vidal; Coutinho, Dembélé és Malcom (Denis Suárez, 67′).

Gólok: Cabaco (4′), Mayoral (18′), Coutinho (85′, tizenegyesből).