Csapatmunka és Messi, megérdemelt továbbjutás: 5-1

Messi két gólt és két gólpasszt jegyez | A második félidőben nyomott a Lyon, de a Barça stabil maradt

Az FC Barcelona együttese 5-1-re legyőzte a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének a visszavágóján az Olympique Lyon csapatát a Camp Nouban, így megérdemelten váltotta meg a jegyét a negyeddöntőbe. A találkozón mindvégig hatékonyabban futballozott a Barcelona, és ugyan a második félidőben a harmadik találatáig nem tudott dominálni, összességében teljesen megérdemelten jutott tovább a végig bátran futballozó Lyon ellen. A földönkívüli Messin kívül nehéz kiemelni bárkit is, mert mindenki koncentráltan és hasznosan játszott, hozzátéve a magáét az egészhez. 

Ernesto Valverde vezetőedző végül nem vállalt rizikót Ousmane Dembélével kapcsolatosan, és a sérüléssel bajlódó francia csatár helyett a formán kívül futballozó Coutinho kapott lehetőséget a kezdő sípszótól fogva. „Ernesto nem csinált belőle titkot: nem fogjuk kockáztatni Ousmane egészségét. Ha kell, bejön majd az utolsó percekre, de Coutinho is bizonyította már a képességeit, most pedig itt egy újabb esély előtte, hogy megmutassa ismét, mennyire jó futballista” – így Jon Aspinazu, a Barça másodedzője a ‘Movistar’ mikrofonjainak nyilatkozva a mérkőzés előtt. Más „meglepetés” nem volt, a védelemben Sergi Roberto és Lenglet, míg a középpályán Arthur Melo kezdett.

 

 

Az első játékrészt egyértelműen a Barcelona dominálta, a francia együttesnek nem volt kaput eltaláló lövése a félidő alatt, és összességében a Barça védekezése is rendben volt mind a letámadások, mind a visszarendeződések területén. Egy-két labdavesztés alkalmával meg tudott ugyan indulni a Lyon, de a katalánok igyekeztek villámgyorsan visszazárni, így csupán egy Dembele-lövést lehetett feljegyezni, amit Lenglet tudott még szögletre menteni, ezen kívül azonban nem volt nyilvánvaló gólhelyzete a gall csapatnak. Apropó Lenglet: a francia bekk nem tud leszokni a nagy mentésekről, a Real Madrid ellen is szinte minden egyes testrészével volt egy-egy mentése, ezt a jó szokását a nyolcaddöntő visszavágójára is megtartotta.

A fenti francia helyzet egyébként 1-0-ás vezetésnél adódott, tehát kisebb szerencsével a Lyon rögtön visszajöhetett volna a mérkőzésbe, ám ez talán kissé igazságtalan is lett volna, mert a Barcelona kontrollálta a játékot, ami helyzetekben is megmutatkozott, tehát nem volt steril a katalánok játéka. Rögtön az első percekben Messi és Suárez előtt adódtak ígéretes helyzetek, ám vagy Lopes kapus, aki később végül megsérült, és le is kellett cserélni, vagy a védők még menteni tudtak az utolsó percben, illetve néhány esetben az utolsó döntések nem voltak hatékonyak a Barcelona részéről. A vezetést végül a 18. percben szerezte meg a hazai gárda Messi révén. 1-0, Suárez ütközött ellenfelével a tizenhatoson belül, a játékvezető a büntetőpontra mutatott, az argentin pedig egy Panenka-tizenegyest végrehajtva előnyhöz juttatta a katalánokat. A büntetőt illetően lehetnek értelmezésbeli különbségek, de alapvetően megadható tizenegyesről volt szó.

A játék képe az első félidőben már nem változott, és csak a Barcelona pontatlanságán múlt, hogy nem alakult ki nagyobb különbség a szünet előtt. 2-0, Arthur Melo adott szenzációs labdát Suáreznek, az uruguayi remekül vette át a labdát, helyzetbe hozva magát már egy érintéssel, majd önzetlenül a krónikus önbizalomhiányban szenvedő Coutinho elé tálalt, akinek már csak az üres kapuba kellett helyeznie a labdát. Két dolog kiemelendő: Arthur meccsről meccsre bontakozik ki – azt a passzsávot másodpercek tört része alatt megtalálni és a passzt kivitelezni nem egyszerű – , Suárez pedig nagy játékkedvvel és hasznosan futballozott mind a mezőnyben, mind a kapu előtt, a saját térfelén megejtett átlépős csele és az azzal adott kötény pedig egész egyszerűen élményszámba ment. Sokszor kritizáljuk, most viszont dicsérni kell.

A második félidő ellenben nem úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt, és a Lyon átvette a kezdeményezést, többet birtokolta a labdát, és bizony sikerült is eljutnia a Barcelona kapuja elé. Ter Stegennek ugyan továbbra sem kellett megizzadnia a vetődésektől, de a Barcelona sokszor nem tudott kijönni a saját térfeléről, és ez érezhetően kellemetlenül is érintette a csapatot. 2-1, az 58. percben vissza is jött a párharcba a vendég együttes Tousart révén, aki egy rögzített játékhelyzet utáni lecsorgót vágott a kapu jobb oldalába. A videóbírós asszisztens (VAR) vizsgálta az esetet leshelyzet miatt a lövést megelőző játékhelyzetnél, de Marcelo nem volt előrébb az utolsó előtti védő játékosnál.

A következő húsz percben egy ki-ki mérkőzés alakult ki, ahol a Lyon birtokolta a labdát, és inkább a franciák akarata érvényesült. Hangsúlyozandó: továbbra sem volt szó futószalagon érkező vendég helyzetekről, ezt a mérkőzés végi statisztika is alátámasztja, hiszen a Lyon összesen tíz alkalommal kísérletezett, ebből pedig csak kétszer találta el a kaput, míg a Barcelona húsz esetben próbálta meg bevenni a vendégek kapuját, és kilencszer kaput is talált. Ugyanakkor a Lyon megmutatta, miért is volt veretlen eddig a Bajnokok Ligájában, mert képes volt nyomás alá helyezni, és kellemetlen perceket okozni az első félidőben kifejezetten jól futballozó Barcelonának.

Leo Messi azonban Leo Messi, őt egyetlen egy pillanatra sem lehet szabadon hagyni. 3-1, amikor a Lyon megindította volna az utolsó hajrát, az argentin kapott egy labdát Busquetstől, megforgatta a védőit egy cselsorozat végén, majd a kapu jobb oldalába helyezett. Gorgelin kapus kis híján kapu mellé tudta tolni a játékszert, ám ezúttal a szerencse elpártolt tőle – itt megjegyzendő, hogy a második félidő elején Messi emelését követően a gólvonalról mentettek a védők, szóval úgy is lehet fogalmazni: Fortuna istenasszony ezúttal a katalánoknak csepegtetett a szerencse faktorból.

A Lyon nem csak egy jól felépített, tehetséges csapat, de a hozzáállása is kiváló, még ekkor sem adta fel, próbálkozott az utolsó leheletéig, ám ez azzal is járt, hogy a gyors ellentámadásoknál egyre sebezhetőbbé vált. 4-1, a franciák rúgtak szögletet, a Barcelona felszabadított, gyorsan átlendült támadásba, aminek a végén Messi középre adását a felfutó Piqué segítette a kapuba. A saját nevelésű hátvéd világklasszis formában játszik már hónapok óta, ráadásul rettentően gólerős is, amit ezúttal ismét bizonyított. A végeredményt  végül a csereként beálló Dembélé állította be. 5-1, ismét gyors ellentámadás, ismét Messi, a remek lekészítés után pedig Dembélé lőtt a tizenhatoson belülre érve, a közelről leadott lövésbe pedig Gorgelin csak beleérni tudott.

Az FC Barcelona összességében teljesen megérdemelten jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután két mérkőzésen egyértelműen jobbnak bizonyult a Lyon csapatánál. Ez még úgy is kijelenthető, ha a második félidő elején bekapott gól után nem feltétlenül uralta a mérkőzést Valverde együttese, ám a két találkozót figyelembe véve minden kétséget kizáróan jobban teljesített az ellenfelénél. Messi ismét földöntúli üzemmódban játszott, hiszen két gólt és két gólpasszt jegyzett, de alapvetően az egész csapat dicséretet érdemel.

FC Barcelona – Olympique Lyon: 5-1 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
92.346 néző

Vezette: Szymon Marciniak 

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto (Semedo, 83′), Piqué, Lenglet, Alba, Busquets, Rakitic, Arthur Melo (Arturo Vidal, 73′), Messi, Suárez, Coutinho (Dembélé, 70′).

Lyon: Lopes (Gorgelin, 34′), Dubois, Denayer, Marcelo, Marçal, Mendy (Cornet, 76′), Tousart, Ndombele, Fekir, Depay (Traore, 73′), Dembele.

Gólok: 1-0, Messi ( 18′ – tizenegyesből); 2-0, Coutinho (31′); 2-1, Tousart (58′); 3-1, Messi (78′); 4-1, Piqué (81′); 5-1, Dembélé (87′).

*A hétköznapokon is bárhol felvehető, elegáns v-nyakú pólót keresel, és ráadásul Barçásat? Íme az egyik tippünk!