A cél teljesítve: győzelem az Old Traffordon

Suárez fejese után Shaw öngólja döntött

Igazi célfutballal teljesítette az angliai küldetését a Barcelona a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén: 1-0-ra nyert az Old Traffordon a Manchester United ellen, így előnyből várhatja a jövő keddi visszavágót hazai pályán. A Barcelona 15 percig futballozott a mérkőzésen, a korai gólja után azonban már semmi más célja nem volt, csak az, hogy ezzel az eredménnyel pörögjön le a 90 perc. A teljesen kockázatkerülő hozzáállás ezúttal nem ütött vissza, de ez legalább annyira volt a manchesteriek érdeme is, akik semmit nem tudtak kezdeni a labdával támadásban. A remek eredmény ellenére a párharc ugyanakkor még biztosan nem lefutott, mert egy gólt bármikor le lehet dolgozni – főleg, ha Camp Nouban is ilyen visszafogott lesz a Barça…

Nagy meglepetést a várakozásoknak megfelelően nem tartogatott Ernesto Valverde a Manchester United elleni kezdőcsapatban, az előzetesen tippelt tizenegyhez képest csak Semedo került be a jobbhátvéd posztjára Sergi Roberto helyett, a középpályán és a támadósorban a szokásos arcokat lehetett látni a kezdésnél. A Manchesternél Lukaku mellett Rashford is vállalta a játékot, a csapat pedig a szintén a vártnak megfelelően 5 védővel állt fel, ahol Dalot volt a balhátvéd, Shaw pedig Smalling és Lindelöf mellé húzódott be középre.

A játék képe is a tervezett forgatókönyvet követte az első negyedóra végig: a labda a Barçánál volt, a mérkőzés elején még 80% körül is, a Manchester pedig hol letámadott, hol visszaállt, de teljesen alárendelt szerepet játszott. Ez a szereposztás nem hozott óriási barcelonai helyzeteket, de a gól így is meglett egy gyönyörű támadás végén, Busquets védelem mögé ívelt labdáját Messi tette át a hosszúra Suáreznek, aki Shaw segítségével a kapuba fejelte azt, 0-1! A nagyon fontos idegenbeli gólt ezzel megszerezte a Barcelona és semmi jel nem utalt arra, hogy innentől kezdve megtörik a lendület, mégis ez lett a helyzet, ráadásul egyértelműen tudatos döntés volt ez a katalánok részéről.

A vezetés tudatában ugyanis a csapat teljesen leállt, Piqué és a társak jobbára hátul passzolgattak, a manchesteri letámadás ellen pedig sokszor egy-egy felívelés volt a „megoldás”, ami nyilván labdavesztéssel zárult. A Manchester magától nem igazán volt veszélyes, de a könnyelmű barcelonai passzolgatásra többször lecsaptak: Busquets már a 18. percre besárgázta magát, miután röviden elpasszolta magát, és a gól előtti – egyébként gyönyörű – kulcspasszát leszámítva többször is durván elszórta saját térfélen a labdát, néha olyan szituációban is, amikor nem is volt igazán nyomás alatt, ráadásul a sárgája után a piros laptól sem állt messze. A United célja egyértelműen az volt, hogy egy-két húzásból próbáljanak ter Stegen kapuja elé érni, a kapuval szemben pedig gondolkodás nélkül lőttek, és bár a barcelonai asszisztálás mellett egyre bátrabbá váltak, ennek a félidőben nem sok eredménye volt, mert a kapura már nem tudtak veszélyt jelenteni. Az első játékrész krónikájához még hozzátartozik Messi kisebb sérülése, akit Smalling úgy letarolt, hogy ömlött az arcából a vér, de szerencsére az argentinnak nem lett komolyabb baja.

Nagyon szokatlan volt egyébként ilyet látni a Barcelonától, hogy nem akarnak játszani és a labdatartásuk célja kizárólag a védekezés, támadásvezetés helyett pedig sokszor inkább hátra fordulnak a játékosok, nulla kockázatvállalás mellett. Ennek nyilván az volt az eredménye, hogy amikor végre megindult előre a csapat, nem volt meg a szokásos ritmusa és lendülete a játéknak, csak a sablon passzok mentek és sokkal több hibával játszottak Messiék – még ő is –, mint általában. A kockázatvállalás teljesen hiányzott a csapatból a második félidőben és ennyire kivárásra játszani általában nem kifizetődő, főleg nem a Barçának, mert nem ez a csapat játéka. Ráadásul amikor ez még kis időhúzással, színészkedéssel is meg van fűszerezve, azt nem csak rossz nézni, de még öngyilkos taktika is lehetett volna.

Végül nem lett belőle gond, mert szerencsére a Manchester játékában önerőből nem igazán volt meg a veszély, 10 lövésből kaput sem találtak, igaz, a 16-osra beívelt labdákból még lehetett volna helyzet, de Piquéék szépen eltakarítottak mindent ter Stegen elől – német kapusnak igazából 1-2 élesen belőtt labdán és kifutáson kívül csak annyi dolga volt, hogy a passzolgatásokból jól kivegye a részét. Solskjaer próbált váltani egyébként és a hajrára több támadót is behozott, de ennek sem lett eredménye, mert a labda nem igazán volt a csapatánál – az utolsó 5-10 perc gyakorlatilag  kizárólag barcelonai labdatartással telt el… A meccsről egyébként a fentieken túl tökéletes képet ad az is, hogy az egész második félidőben egy egész darab helyzete volt a Barçának, Suárez lőtt az oldalhálóba egy kiugratást követően, ezen kívül viszont semmi.

A győzelem tehát meglett, ami mindenképpen szép eredmény, pláne úgy, hogy az Old Traffordon még sosem győzött a Barça eddig, de ebben a meccsben egész biztosan több lehetett volna – és ezt nem csak a telhetetlen/elégedetlen énünk mondatja velünk. A Barcelona egyértelműen azzal a céllal lépett pályára, hogy egy gólt mindenképpen szerezzen, de többgólos győzelem, a látottak alapján, még csak terv sem volt. Ez pedig amiatt igazán fájó, mert hiába kétmeccses a párharc, el lehetett volna dönteni már most a továbbjutást egy ilyen, sérülésektől sújtott, nem túl erős Manchester ellen.

Jó kérdés az is, hogy egyszeri alkalom volt-e Valverdének az a kérése/döntése, hogy ennyire visszafogja támadásban a csapatot, mert biztosan tudatos volt, vagy a cél érdekében máskor is fog-e ehhez nyúlni. Ha utóbbi, akkor viszont erősen aggódunk, mi fog ebből kisülni, és hogy nem fog-e újra a tavalyi, Roma elleni hibába esni azzal, hogy csak az eredmény tartása a cél. Leghamarabb a visszavágón meglesz erre a válasz, mert pontosan ez a helyzet fog fennállni.

Manchester United – FC Barcelona 0-1 (0-1)
Old Trafford, Manchester
74.093 néző
Vezette: Gianluca Rocchi (olasz)

Manchester: De Gea – Young, Lindelöf, Smalling, Shaw – Dalot (Lingard 74’), McTominay, Fred, Pogba – Rashford (Pereira 85’), Lukaku (Martial 68’).

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Rakitic, Busquets (Aleña 93’), Arthur (Sergi Roberto 66’) – Messi, Suárez, Coutinho (Vidal 66’).

Gólok: Shaw 13’ (öngól),

Sárga lapok: Busquet 17’, Shaw 20’, Vidal 71’, Lingard 76’, Smalling 86’,

Statisztikák: whoscored.com