2015 után először nem Messi: 1-1

Griezmann egalizált Mertens szépségdíjas találata után | Busquets és Vidal kihagyják a visszavágót

Az FC Barcelona együttese 1-1-es döntetlent játszott Nápolyban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján, miután a belga Mertens találatára a francia Griezmann válaszolni tudott a második félidőben. Sok-sok kérdőjel akad mind a játékosok egyéni teljesítményét, mind Quique Setién vezetőedző döntéseit illetően, de továbbra sem szabad feledni, hogy a körülmények messze vannak az ideálistól, ráadásul Busquets és Vidal kihagyják a visszavágót eltiltás miatt, utóbbit kiállították a mérkőzés vége felé közeledve egy fegyelmezetlenség után.

 

 

Setién mester vélhetően a kontrollra szavazott, amikor a pályára küldte a fiait, ami figyelembe véve azt, hogy a hétvégén Clásico, valamint azt, hogy a keret igencsak szűkös, nem éppen elvetendő stratégia. Ugyanakkor ezt a stratégiát nem segítette az, hogy a csapat számára már vajmi keveset nyújtó Ivan Rakitic a kezdőcsapatban találta magát. A horvát a labdakihozatalban abszolút nem ad semmi pluszt, labdával már nagyon lassú, márpedig Setién elképzelése alapján elsősorban a labdával találkoznak a középpályások, ha éppen nem támadnak le. Utóbbiban sem tud már azonban kiemelkedő lenni Rakitic az egyre gyengébb fizikai állapota miatt. A fenti gondolatok érvényüket vesztik, ha Arthur nem bír 90 percet, illetve ha nem bír kétszer 90 percet pár napon belül, minden egyéb esetben erősen kritizálható a horvát szerepeltetése.

Az első félidőben – ahogy azt az alábbi bejegyzés mutatja – a katalánok meddő mezőnyfölényt produkáltak, aminek az okát érteni lehet, de azért tartalommal nem ártott volna megtörteni azt a sok-sok labdajáratást. Ugyanakkor nyilvánvalóan nem arra van tervezve a játék, hogy Vidal jobbszélsőként húzza szét az ellenfél védelmét, szóval kritikát kaphat ismét Josep María Bartomeu elnök és Eric Abidal sportigazgató is, akik nem csak egy szűk keretet adtak a szakmai stábnak, de egyben egy olyat, ami több ponton is komoly sebből vérzik.

A második félidőben aztán erőteljesen javult a Barça, és írjuk ezt még úgy is, hogy azért ez távol volt az oktatófilmtől, de a döntetlen mindenképpen megérdemelt  a második 45 perc fényében. Amint azt az összecsapás statisztikája mutatja, itt már azért komolyan veszélyeztetett a Barcelona is, ebben a feljavulásban pedig erőteljesen benne volt Arthur Melo, aki röviddel a gól előtt szállt be.

A francia csatár találatánál kis területre csalta a Barça a Napoli védőit, vagyis lyuk keletkezett Semedo számára a jobb oldalon, Busquets zseniálisan látta meg a rést, Griezmann pedig középen befejezett. Apropó Griezmann, a gall az első, aki Neymar óta gólt szerzett a gránátvörös-kék mezben az egyenes kiesés szakaszban idegenben. A brazil még 2015-ben talált be a Bayern München ellen az elődöntő visszavágóján… Újabb kritika Bartomeu felé, aki évek óta ugyanazokat a hibákat követi el tehát a kerettervezésnél.

A végeredmény tehát összességében igazságos, és alapvetően jó kiindulási alapot ad a visszavágóra, de a Barça nem örülhet felhőtlenül: Busquets sárga lapos eltiltás miatt nem lesz bevethető a visszavágón, míg Vidalra sem számít majd Setién, miután a chilei könnyedén felült Mario Rui provokációjának, és kiharcolt magának két sárga kártyát is 10 másodpercen belül. Mi több, Piquét a végén le kellett cserélni, miután aláfordult a bokája, a sérülés súlyossága még erősen kérdéses. Nem nézett ki jól, az biztos.

Napoli – FC Barcelona: 1-1 ( 1-0 )
Nápoly, San Paolo Stadion

50.000 néző
Vezette: Brych (német)

Napoli: Ospina, Di Lorenzo, Manolas, Maksimovic, Mario Rui, Fabián, Demme (Allan, 79′), Zielinski, Callejón (Politano, 73′), Mertens (Milik, 53′) e Insigne.

Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué (Lenglet, 92′), Umtiti, Junior, Busquets, De Jong, Rakitic (Arthur, 55′), Vidal, Messi y Griezmann (Ansu Fati, 86′).

Gólok: 1-0, Mertens (30′); 1-1, Griezmann (57′).

Kiállítva: Vidal (88′).