Ott folytatták, ahol abbahagyták: Granada-Barcelona 0-4

Messi és Griezmann is duplázott

Az előző mérkőzésen mutatott jó játékot láthatták ismét a Barcelona szurkolói: az Athletic Club felett aratott siker után Granadaból is megérdemelten hozta el a három pontot a katalán csapat. Messi újra főszerepet vállalt a győzelemben, de a meccs legjobbja a francia világbajnok, Antoine Griezmann volt, aki két gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott. A tabellán így visszaelőzte a Barcelona a Villarealt és 2 pontra megközelítette az egy meccsel kevesebbet játszó Real Madridot.

Az előjelek pedig nem a Barcelona számára kedveztek: a bemelegítés során sérülést jelentett Ronald Araújo, akinek a helyére Samuel Umtiti került. A francia védőnek a térdsérülése óta a hozzáállása mellett a mutatott teljesítményével is komoly problémái voltak, ezért nem lehettek teljesen nyugodtak a katalán csapat hívei. A hirtelen jött lehetőséggel viszont élt Umtiti, aki az egyik legjobb barcelonai teljesítményével hálálta meg Ronald Koemannak a bizalmat.

Ez az első percekben még nem volt ilyen nyilvánvaló, bár nem az ő hibái miatt volt nagy a nyomás a kezdő sípszót követő 5 percben a katalán védelmen. Ehhez elsősorban az kellett, hogy a Granada által alkalmazott magas presszing nem ízlett a vendég csapatnak, aminek eredményeképpen de Jong passzolta el magát 20 méterre a saját kapujától: az adódott lehetőségre az ellenfél tízese, Antonio Puertas csapott le, de lövését ter Stegen szögletre ütötte.

A nehéz pillanatok után viszont magára talált a Barcelona és folyamatosan átvette a mérkőzés irányítását. Ez a fölény a 12. percben érett góllá: Busquets próbálta meg Messit megjátszani, de a passz kivágását megpróbálkozhatott Soldado. A spanyol csatár viszont sípcsonttal találta el a labdát, ami így az üresen álló Griezmann elé került, aki köszönte a lehetőséget és higgadtan kilőtte a hosszú alsót. A szituációt a VAR szobában is visszanézték, hisz a francia támadó lesen tartózkodott a passz pillanatában, de mivel ellenféltől érkezett a labda, így érvényesnek minősítette azt Bengoetxea: 0-1.

A 25. percben egy pillanatra megfagyott a levegő Ronald Koeman körül: az egyébként is hideg időjárás mellett azért is érezhetett így a holland tréner, mert egyszerre kért ápolást Sergino Dest és Samuel Umtiti is. Szerencsére mindketten folytatni tudták a mérkőzést, de a bevethető védők számát tekintve biztosan kellemetlen pillanatok élt át a holland tréner. A szerencsésen alakuló szituáció után még inkább megnyugodhatott a Koeman, mikor egy gyors kontra végén Griezmann tálalt Messi elé, aki egyet igazított a labdán és a kapuba lőtte azt: 0-2.

A 42. percben tovább növelte előnyét a Barcelona: Dembélé megindulása közben Pedrit bodycheck segítségével állította meg a Granada bal hátvédje, Dimitri Foulquier. Mivel ez nem egy jégkorong mérkőzés, így a spanyol játékvezető szabadrúgást ítélt a hazai csapat kapujától nagyjából 17 méterre. A nagyjából középen, de enyhén jobbról elvégzendő pontrúgást Messi laposan a hosszú alsóba lőtte el. A kiválóan kivitelezett lövésből Silva nem láthatott sokat, így esélye sem volt a védésre: 0-3.

Az első félidőben több egyéni hiba – de Jong mellett Pedri is könnyen adta el a labdát a saját térfelén – ellenére is kézben tartotta a mérkőzést a katalán csapat. A negatívum talán az előbb említett fiatal spanyol és Sergino Dest teljesítménye volt, mivel mindketten a képességeikhez mérten gyengébb produkcióval rukkoltak elő, de a csapat többi tagjai tettek azért, hogy ennek ne legyen komoly következménye a pályán.

A második félidő eleje kevesebb feljegyezhető eseményt hozott, Frenkie de Jong szólója viszont kiemelendő. A kezdőkörben már mezét rángatva próbálták meg szerelni, de nem adta fel és egészen az ellenfél tizenhatosáig tolta maga előtt a védőjét, majd onnan egy erőteljes lövést küldött meg Silva kapujára. Bár a lövés fölé szállt, a holland játékos egyre bátrabban jelentkezik hasonló megoldásokkal, ami egy újabb fegyver lehet a csapat repertoárjában.

Egy rövidebb „üresjáratot” követően a 63. percben Busquets ívelt át jobbra Dembélének, aki az átvételt követően a védő feje felett löbbölte be labdát a tizenhatoson belül üresen álló Griezmannak. Ballábas játékosnak enyhén kiszorított helyzetben vette át jól a passzt Griezmann, aki pattanást követően jobbal újra a hosszú alsót vette célba, sikeresen: 0-4. Két perccel később megint Busquets passza után alakult ki helyzet, de Jordi Alba pontatlanul célzott.

Az ezt követő két legfontosabb esemény egy-egy csere volt: Lionel Messi a 65. percben hagyta el a pályát, amit az argentin zseni a lehető legnyugodtabban vett tudomásul annak ellenére, hogy a lecserélése nem egy megszokott történés számára. 8 perccel később pedig Dembélé helyére a sokat mellőzött Puig állt be, aki eddig a bajnokságban két meccsen lépett pályára, amelyeken összesen 4 percet kapott. Itt viszont még volt lehetősége megmutatni, hogy mire képes: a 78. percben tökéletes ütemű passzal ugratta ki Braithwaitet, akit – bár a labdát rosszul vette át – csak szabálytalanul tudott megállítani Jesus Vallejo, amiért kiállította a játékvezető.

Összességében egy remek mérkőzést játszott a Granada és a Barcelona, ahol a vendégek szinte végig komoly fölényben játszottak. Több jó egyéni teljesítmény is akadt, Griezmann és Messi a góljaikon kívül is remekeltek, de fontos kiemelni a Samuel Umtitit, aki a védelemben rég nem látott higgadtsággal és eleganciával oldotta meg a kényes helyzeteket. Rajta kívül a 600. meccsét játszó Sergio Busquets és Frenkie de Jong is dicséretet érdemel, előbbi több remek passzal, utóbbi pedig egy-egy veszélyes megindulással emelkedett ki a mezőnyből.

Granada – FC Barcelona 0-4 (0-3)
La Liga, 18. forduló,
18:30, Nuevo Los Cármenes Stadion, Granada
Zárt kapuk mögött
Vezette: Ricardo de Burgos Bengoetxea

Granada: Silva – Neva, Sanchez, Duarte, Foulquier – Brice Eteki, Montoro, Machis, Herrera, Puertas – Soldado

Barcelona: ter Stegen – Dest (Firpo 81′), Umtiti, Mingueza,  Alba – Busquets, De Jong (Pjanić 65′), Pedri (Trincão 73′) – Dembélé (Puig 73′), Messi (Braithwaite 65′), Griezmann

Gólok: Griemann 12′, 63′ Messi 35′, 42′

***