A cél előtt buktak el – az Athletic Club nyerte a Szuperkupát

Kiegyenlített meccs, gyenge támadójáték

Közel volt hozzá, mégsem sikerült trófeával indítania az évet a Barcelonának, miután a Spanyol Szuperkupa döntőjében 2-1-es előnyből, hosszabbítás után, 3-2-es verséget szenvedett az Athletic Club ellen. A Barça nem játszott jól, támadásban nagyon enervált és gyenge volt, mégis vezetést tudott szerezni Griezmann révén kétszer is, és végül csak pár perc választotta el a trófeától, mivel az Athletic csak 90. percben egyenlített a rendes játékidőben. A hosszabbításban, hátrányba kerülve aztán már nem sikerült a büntetőket kiharcolni, Messit pedig a legvégén még ki is állították.

A mérkőzés előtti legnagyobb kérdésre a kezdősípszó előtt választ kaptunk, hiszen Lionel Messi – kisebb sérülése ellenére – bekerült a kezdőcsapatba, hiszen mégiscsak egy döntőt játszott a Barcelona, onnan pedig nem hiányozhatott a csapat kapitánya. Messinek ez volt egyébként a 30. kupadöntője gránátvörös-kékben – a korábbi 29-ből 22-t húzott be -, de ezúttal nem igazán róla szólt a mérkőzés, hiszen nem tudta trófeához segíteni a Barçát.

A találkozót óvatosan kezdte mindkét csapat, egyik fél sem támadta le a másikat, ráadásul a Barcelona magához képest is meglepően visszahúzódó volt és sokkal több teret engedett az ellenfelének, mint szokott. A Barça támadásépítéseit Araújo és Lenglet közé visszalépve segítette Busquets, ám ez inkább csak a labdakihozatalokra volt érvényes, mert a csapat, talán tudatosan, talán mert csak ennyi ment ma, nem igazán akart támadólag fellépni. Koeman csapata teljes nyugalommal játszott előrefele, ami gyakorlatilag egyenlőt jelentett a teljes veszélytelenséggel, védekezésben pedig szépen felvett két négyes védővonalat, mélyen visszazárva és várta, mihez kezd a labdával a baszk ellenfél.


A barcelonai támadésépítés és a védekezés

Az Athletic Club a félidő közepére már próbált magasabban fellépve labdát szerezni és az is egyértelműen látszott, hogy az elsődleges játéka Inaki Williamsre épült, akit igyekeztek minél több hosszú labdával futtatni – szerencsére aztán nem sok sikerrel, bár Lenglet-t 10 perc alatt sikerült kisárgáznia.

A félidő így elég eseménytelenül zajlott, a 25. percben érkezett az első kapu felé tartó lövés a baszkoktól, míg a Barcelonánál egészen a 37. percig kellett várni, hogy végre valaki (Messi, fölé) lőjön egyet. Aztán amikor már majdnem azt kezdtük el leírni, hogy nem igazán látszik, hogy fognak itt a csapatok gólt lőni, akkor két perc alatt mindkét oldalon született egy-egy találat. A sort a Barça kezdte, miután az első alkalommal sikerült úgy ritmust váltania, hogy szabad embere legyen: a balszélen Messi labdájával kiugró Jordia Alba szokás szerint a feladónak készített le, a lövését blokkolták, labda így Griezmann elé gurult, aki 11 méterről simán a kapuba lőtt, 1-0! A középkezdés után is Alba volt az egyik főszereplő, hiszen az ellentámadó baszkok védelem mögé betett labdájáról ő maradt le: Williams indította De Marcost, aki 5 méterről kiegyenlített, 1-1!

A félidőben cserélt egyet Koeman, Mingueza érkezett Dest helyére, ami a csapat játékára nem igazán lett hatással pozitív értelemben – de azért bízunk benne, nem is ezzel akarta megnyerni a meccset a holland mester. Mingueza pályára lépése aztán majdnem maradandó emlék lett, mert egy rossz labdalevétel utáni szabálytalansága szabadrúgást jelentett az Athletic számára, amit Raúl Garcia befejelt, de a VAR végül megmentette a csapatot – a Garcia – orra – milliméterekkel a védők előtt volt a beíveléskor.

A Barcelona játéka a második félidőben sem javult sokat, a csapat egyáltalán nem akart / tudott (a megfelelő aláhúzandó) nyomást helyezni az ellenfelére, így elvétve forgott veszélyben a baszk kapu, ennek ellenére újra sikerült megszerezni a vezetést: a 77. percben egy gyors kényszerítővel a baloldalon meg tudott lógni Alba, akinek a beadására Griezmann érkezett úgy, ahogy egy csatárnak kell és pörgetett a kapuba, 2-1! A csapat és Koeman valószínűleg már zsebben érezte a győzelmet, hiszen a 84. percben sikerült elszórakozni egy kontrát, majd Koeman kettős cseréje is erre utalt, ám egy újabb, már érvényes góllal végződő Bilbao pontrúgás a hajrában ismét egyenlítést és hosszabbítást jelentett a mérkőzésen.

Eredeti, FCB termékek egyenesen Barcelonából – nézz körül a Shopban! 

Ez a hosszabbítás valószínűleg nem volt betervezve, de minimum nagyon rosszkor jött, hiszen már szerdán is hosszabbítás és tizenegyesek után jutott tovább a csapat és amióta Koeman megtalálta győztes csapatát a bajnokságban, nem igazán változott a kezdőcsapat összeállítása – a frissesség alapvető hiánycikk volt az egész mérkőzés során barcelonai oldalon. Az pedig még kevésbé jött jól, hogy az újrakezdés után Williams pályafutása egyik legszebb, de biztosan legfontosabb gólját lőtte: 18 méterről védhetetlenül lőtt ter Stegen kapujába.

A hátralévő percekre maradt a kapkodás: Araújo felment csatárnak, beállt még Trincao is, de igazából így sem sikerült a kapuja elé szegezni Marcelino alakulatát, így maradt a 3-2. A 110. percben még Griezmann (sajnos jobb) lábában ott volt az egyenlítés, de kapásból fölé lőtte Alba beadását, a csapat frusztrációjára pedig végül Messi tette fel a pontot, miután ütésért kiállította őt a játékvezető.

Az őszi pontvesztésekkel teli borzasztó meccsek után a csapat megtanult jól játszani és nyerni az elmúlt hetekben, az alapcsapat egész jól össze is állt, azonban annyira még nem elég erős, hogy sorsdöntő pillanatokban is győzzön – főleg úgy, ha 3 naponta csak ők játszanak. A sikerhez kellenek a többiek is, de ha a csereemberek továbbra is csak perceket kapnak sorozatban, úgy nehéz lesz, és úgy is nehéz lesz, ha ennyire enervált és hozzáállásban is gyenge teljesítményt nyújt a csapat nagy része. Akár tudatos volt a fék behúzása, akár a fáradtság miatt alakult így, egy döntőt így nem lehet megnyerni…

Érdekesség egyébként: az Athletic Club edzője, Marcelino az edzői pályafutása során 22 alkalommal találkozott a Barcelonával és az egyetlen mérkőzés, amit megnyert korábban, az a 2019-ben a Copa del Rey döntője volt még a Valencia vezetőedzőjeként. Most sikerült a második és igazából ez sem volt érdemtelen.

FC Barcelona – Athletic Club 2-3 (2-2, 1-1)

21:00
Sevilla, La Cartuja
Zárt kapuk mögött
Játékvezető:
Jesus Gil Manzano

FC Barcelona: Ter Stegen – Dest (Mingueza 46’), Araújo, Lenglet (Trincao 105’), Alba – Busquets (Riqui Puig 96’), De Jong – Messi, Pedri (Pjanic 88’), Dembélé (Braithwaite 88’) – Griezmann.

Athletic: Simón – Capa (Alex Berenguer 81’), Álvarez, Inigo Martínez (Unai Nuñez 95’), Balenziaga (Lekue 83’) – Vencedor (Vesga 81’), Dani García, De Marcos, Muniain – Raúl García (Villalibre 83’), Williams (Moncirro 105’).

Gólok: Griezmann 40’, 77’ ill. De Marcos 42’, Villalibre 90’, Williams 93’

Kiállítva: Messi 120’.

 

A whoscored.com statisztikái: