Még nem látszik a fény az alagút végén: 3-0-s vereség a Benfica ellen

Még csak szeptember vége van, de már most egy komoly mélypontra jutott a Barcelona szezonja, miután a BL csoportkörének második fordulójában is vereséget szenvedett: ezúttal a Benfica otthonában kapott ki a katalán csapat, az első körhöz hasonlóan újra 3-0-ra, ráadásul teljesen megérdemelten. A csapat támadójátéka ismét csődöt mondott, a védekezése instabil volt, így nem sok esélye volt még a pontszerzésre sem…

Ebben a szezonban először küldte pályára Ronald Koeman a Barcelonát az előző szezonban sokat használt 3-5-2-es felállásban, ami eggyel kevesebb támadót jelentett a kezdőben. Ez Coutinho számára volt elősorban rossz hír, hiszen ezúttal csak a padról figyelte a kezdő sípszót, de annak fényében ez egy érthető lépés volt a holland vezetőedzőtől, hogy a brazil támadó idei teljesítményével aligha szolgált rá egyelőre a kezdőtagságra. Visszatért ellenben Pedri, Ansu Fati ezúttal is a hajrára készítette magát, a csatársorban pedig a holland Memphis-Luuk de Jong páros kapott helyet.

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba! 

A Barcelona számára alapvető fontosságú lett volna egy jó eredmény elérése a Benfica ellen, hiszen a csapat sima vereséget szenvedett az első fordulóban a Bayern Münchentől. A mérkőzés első félideje ennek ellenére egyáltalán nem hozott meggyőző játékot barcelonai oldalról, még ha helyzetek számában és a kötelezőnek számító labdabirtoklásban jobb is volt a csapat. Ráadásul hamar az eredmény után kellett futni, megint: egy kontrával David Núnez lépett meg a baloldalon, majd a valaha látott egyik leglassabb biciklicsellel verte meg Eric Garcíát és ütemtelenül a védő mellett a rövid sarokba lőtt.

Innentől kezdve a Benfica számára komfortos lett a meccs, be is rendezkedett a hazai csapat a várakozásoknak megfelelően védekezésre és kontrákra, ami a Barcelona nem túl acélos támadásai miatt egyáltalán nem volt rossz taktika a részükről. Az első félidőben a Barcelona a mezőnyfölénye ellenére nem tudott folyamatosan nyomást helyezni a Benficára, még ha egy-egy helyzete volt is. A Luuk-Frenkie de Jong páros a félidőben kétszer is elrontott egy nagyobb és kisebb helyzetet, amik a legnagyobb lehetőségei voltak a Barcelonának, ezen kívül pedig csak néhány kisebb helyzetecske volt, amit vendég oldalon fel lehetett jegyezni. A félidő krónikájához tartozik még az is, hogy Piquét a 33. percben le kellett cserélni – de nem sérülés miatt, hanem mert ennyi idő alatt is sikerült majdnem kiállíttatnia magát. A csere után Frenkie de Jong lépett vissza középhátvédnek, Gavi pedig a helyére állt be a középpályára, így maradt az addigi háromvédős hadrend.

A folytatásra a hátrány ellenére nem tudott nagyobb fölénybe kerülni a Barcelona, sőt, a Benfica sokkal agresszívabban és tudatosabban kezdett játszani, mint Koeman csapata és még helyzetekből is többet és nagyobbakat alakított ki. A Barcelona nem tudta mit akar játszani: beívelésekből megint rengeteg volt, viszont Luuk de Jong gyakorlatilag nem ért labdába, amikor pedig igen, sok köszönet nem volt benne – az 57. percben például egy méterről nem tudta kapuba tenni a labdát, de annyi szerencséje volt, hogy les miatt amúgy sem adták volna meg, ha mégis gólt szerzett volna.

A Benfica egyértelműen jobb teljesítményt nyújtott, ráadásul még jobbat is, mint az első félidőben, agresszív volt, tördelte a játékot, amikor kellett és támadásban is kezdeményező volt és remekül kihasználta az erősségeit, folyamatosan támadva a széleken lévő üres területeket az elmozgó csatáraival. A Barcelona próbált váltani, Koeman hármat is cserélt, beállt Fati és Coutinho, a csapat pedig visszaállt 4-3-3-ra, ám mielőtt bármit is tehettek volna az egyenlítés érdekében, a rendezetlen katalán védekezést megbüntette a Benfica. A 69. percben egy szép kényszerítő után még ter Stegen védte Joao Mario lövését, ám a kipattanót Rafa Silva lőtte a kapuba. A Barça egyértelműen megtört a kétgólos hátrányban, képtelen volt értékelhető támadást vezetni, a csapat sorsát pedig még egy Dest kezezése után megítélt tizenegyesből kapott gól pecsételte meg, amit Eric García kiállítása tett még kellemetlenebbé.

A Barcelona így végül újra 3-0-s vereséget szenvedett a Bajnokok Ligájában, az UEFA statisztikái szerint ismételten kaput eltaláló lövés nélkül hozott le egy találkozót, ami történelmi mélypont a csapat európai kupaszereplésében – pedig volt itt az elmúlt években több történelmi kudarc is, de ezeket most inkább nem idézzük fel.

A legnagyobb probléma továbbra is az, hogy Koeman egyértelműen nem tud mit kezdeni a kerettel, még ha a keret hiányosságai nem is az ő hibája. Mindenesetre az tény, hogy a jelenlegi csapatnak nincs karaktere, teljesen esetleges a támadójátéka és a mai mérkőzés alapján még az is kérdéses, hogy tudják-e a játékosok, mit kér tőlük az edzőjük, hogyan kellene megnyerniük a mérkőzéseiket. Kívülről ugyanis az látszik, nem…

Koeman távozása már eddig is a levegőben lógott, ez a vereség pedig könnyen lehet, hogy lépésre készteti Laportáékat, és nem várnak tovább az edzőváltással. Így pedig az is kiderülhet, képes-e ebből a társaságból egy másik edző többet kihozni, vagy ahogy Piqué nyilatkozta a minap, „most ez van”

És hogy ne unatkozzunk, a hétvégén érkezik az Atletico elleni meccs a Wandában…

SL Benfica – FC Barcelona 3-0 (1-0)
Estádio da Luz, Lisszabon
29.454 Néző

Vezette: Daniele Orsato

Benfica: Odisseas Vlachodimos – Veríssimo, Otamendi, Vertonghen – Lazaro (Gilberto 45′), Weigl, Joao Mário, Grimaldo (Almeida 75′) – Rafa Silva (Pizzi 86′), Yaremchuk (Taarabt 75′), David Núnez (Ramos 86′).

Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Piqué (Gavi 33′), Eric García – Sergi Roberto (Mingueza 88′), Frenkie de Jong, Busquets (Nico 68′), Pedri Coutinho (68′), Dest – Depay, Luuk de Jong (Ansu Fati 68′)

Gólok: David Núnez 3’, 79’ (11-esből), Rafa Silva 69’.

Sárga lapok: Piqué 12’, Otamendi 33’, Eric García 54’+87’, Rafa Silva 56’, Grimaldo 62’, Weigl 72’, Dest 78’, Nico 86’.

Kiállítva: Eric García 87’.

 

Az alábbi űrlapon pedig a játékosok teljesítményét tudjátok értékelni, ameddig mi is meghozzuk a döntést a pontok tekintetében!