A Barça újra megtanult játszani, de nyerni még nem: 0-0 a Benfica ellen

Érdekes és izgalmas meccset játszott a Barcelona a Benfica ellen a BL csoportkör 5. fordulójában, helyzetekben és játékban is abszolút jobb volt ellenfelénél, ám a legfontosabb elem hiányzott a játékából: nem tudott gólt szerezni, így nagyon nehéz lesz a továbbjutása a BL csoportból. A csapat ezúttal egész meccsen fölényben játszott, megvoltak a helyzetei is, ám ezek kimaradtak és a végén még az egy pontnak is örülni kellett a Benfica üres kapus kihagyott helyzete után. A továbbjutás kérdése két hét múlva dől el: amennyiben az utolsó körben nyer a Benfica, a Barçának Münchenből kellene három ponttal távoznia…

A korlátozott lehetőségeinek megfelelően nem hozott sok meglepetést Xavi kezdőcsapata az első BL meccsén, hiszen a felnőtt csapatban először kezdő Yusuf Demir neve lehetett csak szokatlan a szemünknek, de előzetesen a hiányzók sora miatt őt a pályára várta mindenki. Araújo is bekerült a csapatba és Lenglet is megkapta a bizalmat, de kettejük közül egyértelűen az uruguayi volt az, aki élni tudott vele.

A hétvégi, Espanyol elleni meccshez hasonló dominanciával és lendülettel kezdett a Barça és érdekes volt látni, hogy visszaköszön egy régi taktikai elem. A csapat alapvetően 4 védővel állt fel, ami védekezésben szépen kirajzolódott, támadásban viszont ez már csak 3 volt, amiről Xavinak erről első kézből van tapasztalata, hogy működhet: még 10 évvel ezelőtt Abidallal és Dani Alvessel két oldalon nézett ki hasonlóan a Barcelona felállása, amiben a francia kevésbé támogatta a támadásokat és inkább hátul maradt, ellenben Alvessel, aki gyakorlatilag jobb támadót játszott. Most ugyanez volt a helyzet, fordítva, Alba a bal oldalon a befelé mozgó és beljebb helyezkedő Gavi helyett játszott sokszor szélsőt, Araújo pedig a jobb oldalon játszott óvatosabban előre – bár a lelkesedése sokszor felülírta a fegyelmezettségét – jó értelemben.

A szakadó eső ellenére mozgalmas félidőt játszottak a csapatok és csak apróságokon múlt, hogy végül 0-0 maradt a félidő végéig. Memphis kétszer is gólpasszt adhatott volna, ha pontosabban hozza helyzetbe a meccs elején társát – mindkétszer hosszú labdát adott. Az első – veszélytelen – lövés Demirtől érkezett a meccsen, az első ziccer pedig a 27. percben Albától: Nico cipelte a labdát a 16-osig, lekészítette Albának jó helyzetben, aki viszont nem helyezte túl jól a lövését, így Vlachodimos védeni tudott.

Barça nagyon lelkesen és dominánsan játszott, nagy intenzitással támadott le labda nélkül és jól láthatóan sokkal több a direkt előre passzal játszott, mint tette azt Koemannál bármikor. Gyorsabban járt a labda, sok beindulás volt, amikre érkezett is a passz, de még persze nem kiforrott a játék, az is egyértelmű volt, mert sokszor jöttek korán a passzok vagy éppen késtek – utóbbinak köszönhetően magához képest sokszor futott lesre is a csapat.

Az első félidei helyzeteket illetően az izgalmas pillanatok az utolsó tíz percre maradtak: egy vendég szöglet után Lenglet maradt le Yaremchukról, a közeli fejesét kellett bravúrral védenie ter Stegennek, aztán a következő szögetből Otamendi ragasztott kapufás gólt a rövid felsőbe, ám a lövése előtt a labda az alapvonalon kívülről jött be, szerencsére… Katalán oldalról pedig Demir mutatkozhatott volna be góllal, a 42. percben Busquets csodálatos indítása után csavart a hosszú kapufára.

Mivel a Barcelonának nem volt túlságosan jó a döntetlen, így nem csak igyekezett fenntartani a mezőnyfölényét a második játékrészben, hanem próbálta nagyobb nyomás alá helyezni a Benfica kapuját. Volt lehetősége újra Memphisnek is, de az igazán nagy lehetőség Frenkie de Jong előtt adódott: a percekkel korábban a közönség éljenzése mellett beállt Dembélé beadását fejelte kapura, ám Vlachodimos óriási bravúrral kiszedte a kapufa alól a labdát.

A Barcelona kereste az üres területeket az iszonyatosan jól védekező Benfica játékosok között (Otamendi szinte tökéletes meccset játszott) és hiába játszottak – magukhoz, a szezon eddigi részéhez képest – tényleg jól Busquetsék és hiába voltak egyértelmű fölényben, nehezen érkeztek a helyzetek. Dembélé megmozdulásaiban ugyan folyamatosan ott volt a veszély, de sem saját maga, sem mások számára nem tudott helyzetet teremteni, és Araújo ugyan lőtt egy gólt – ám lesről és még bele is sérült. Xavi becserélte még Eric Garciát és Destet is a hajrára, a csapat pedig mindent egy lapra feltéve támadott a 3 pontért, ám ez nem jött végül össze. Piqué a hosszabbításban fejelt éppen csak mellé, ami az utolsó nagy helyzet volt, ráadásul, hogy végül egy pont legalább meglett, az csak Seferovic „érdeme” volt, aki az utolsó percben üres kapura lőtt mellé…

Ha a Barcelona kikapott volna, gyakorlatilag lemondhatott volna a továbbjutás esélyéről, a döntetlennel viszont „csak” nagyon nehéz helyzetben lesz a csapat: az utolsó fordulóban a Benfica a Dinamo Kijevet fogadja hazai pályán és az ő eredményüknél a Barça sem érhet el rosszabbat Münchenben. Vagyis jó eséllyel három ponttal kéne távozni a Bayern otthonából, mert a mai Benfica meg fogja verni az ukránokat…

A küldetés nem lehetetlen, mert játékban már két meccs után elmondható, hogy előrébb lépett Xavival a gránátvörös-kék csapat és a müncheniek is már biztos csoportelsőként mennek tovább, ám így is borzasztóan nehéz lesz a feladat, mivel a Bayern nem fog feltett kézzel játszani, barcelonai oldalon pedig nagyon gyorsan megoldást kéne találni a kapu előtti határozatlanságra…

FC Barcelona – SL Benfica 0-0
Bajnokok Ligája csoportkör, 5. forduló
Camp Nou, Barcelona
Vezette: 
Karasev S. (orosz)

Barcelona: Ter Stegen – Araújo (Dest 86’), Piqué, Lenglet (Eric Gárcia 86’), Jordi Alba – Busquets, Frenkie de Jong, Nico – Demir (Dembélé 66’), Memphis, Gavi.

Benfica: Vlachodimos – Almeida, Otamendi, Vertonghen – Gilberto, Weigl, Joao Mário (Taarabt 59’), Grimaldo (Seferovic 81’) – Everton (Pizzi 70’), Rafa (Lazaro 70’) – Yaremchuk (Núnez 59’).

A whoscored.com statisztikái: