Erőtlen első félidő, úthenger második: Ceuta – Barcelona: 0-5 (0-1)

A Copa del Rey legjobb nyolc csapata közé jutott a Barcelona a harmadosztályú Ceuta legyőzésével. A mérkőzés eleje egyenlő erők küzdelme volt, a félidő végén azonban Raphinha egyéni megmozdulása és gólja megnyugtatta a gránátvörös-kékeket. A második félidőre elfáradt a Ceuta, Xavi cseréi viszont frissességet hoztak a katalánoknak, a vége nagyon sima győzelem lett.

Nyolc nap alatt három földrészt látogat(ott) meg a katalán csapat, vasárnap Szaúd-Arábiában (Ázsiában) győzte le a nagy rivális Real Madridot a Szuperkupáért, ma Ceutában (Afrikában) játszott a spanyol Királykupáért, következő vasárnap pedig a Getafét látja vendégül a Camp Nouban (Európában). Sok kilométert tettek és tesznek meg a játékosok, ráadásul mivel Ceuta autonóm spanyol terület Afrikában, ezért 30 percre helikopterre is kellett szállniuk. 2001-ben Xavi már megtette ugyanezt az utat játékosként, saját bevallása szerint nem érezte jól magát, mert az odafele járaton szédült.

Xavi talán emiatt is csak az utolsó edzést követően hirdetett csapatot, azt előre lehetett tudni, hogy Araújo biztosan nem játszik, őt pihenteti a mester, de a többiek bevethetőek lesznek, azonban inkább a második vonal játékára lehetett számítani, kivéve Lewandowskit, aki bajnoki mérkőzésen még nem szerepelhet eltiltása miatt, ezért felesleges a pihentetése. Xavi kezdője ennek megfelelően nagy meglepetést nem okozott, a 4-3-3-ban felálló katalánok induló tizenegye sokban hasonlított az Intercity elleni kezdőre. Hátul jobboldalon Bellerín örülhetett, hogy újra lehetőséget kapott, mellette hasonlóan érezhetett García is, segítője középhátvéd poszton Alonso, balra tőle Alba. Középpálya Roberto, Kessié, és Pablo Torre trióból állt, mindhármuk számára ez egy lehetőség volt, hogy bizonyítsák felkészültségüket. Elől Raphinha, Lewandowski és Ferrán Torres keseríthette a Ceuta védőinek az életét.

Az AD Ceuta edzője korábban úgy nyilatkozott, hogy minden játékosa nagyon fitt és egészséges, és csak az utolsó pillanatban dönt a kezdő tizenegyről, mert ez egy olyan meccs lesz, ahol sok az érzelmi tényező, ahol sokkal több szempontra kell majd gondolni, mint csak a futballra. Ahogy az előzetesben írtuk, a Ceuta eddig öt gólt szerzett a Copa del Rey 2022/23-as kiírásában, de csak ketten voltak eredményesek a csapatból (Rodri Ríos és Ñito González), az ő szereplésük várható volt, edzőjük 4-4-2 felállást álmodott meg, ami bátrabb játékot feltételezett.

A Barça az előző Királykupa meccsen szenvedett a szintén harmadosztályú Intercity ellen (4-3 hosszabbítás után), a sűrű menetrend miatt az újabb túlórát célszerű volt elkerülniük, de a meccs nem ennek szellemében kezdődött el.

Az első percek idegesen teltek, inkább a Ceuta lépett fel kezdeményezően, rendkívül keményen támadták a labdát. Az első negyedóra elteltével tiszta helyzete egyik félnek sem volt, kapura lövések száma 2-1 a Ceuta javára. A 28. percben jött a legveszélyesebb helyzet, Ceuta szöglete után Rodri a rövidre befutva élesen fejelt, de csak az oldalhálót találta el. Jól jelzi az erőtlen katalán próbálkozásokat, hogy nagyítóval kellett keresni azt, hogy Lewandowski hányszor ért labdához. Az első valamire való helyzet Raphinha nevéhez kötődik, a 34. percben egy baloldali elfutása után kapura lőtt (vagy beadott?), de alig tévesztett célt.

A 41. percben aztán gólt lőtt a Barcelona, a legagilisabb csatár, Raphinha most a jobb oldalon tűnt fel, 18 méterre a kaputól csinált egy cselt befelé, és kapura tekert, a Ceuta hálóőre csak beleérni tudott, szép egyéni teljesítmény: 0-1.

Az első félidőben ugyan a labdabirtoklás várható módon alakult, 71 %-ban a Barcelonánál volt a laszti, de minden másban kiegyenlített volt a meccs. Kapura lövésben egyenlő, szögletben azonos, veszélyes támadások száma is körülbelül ugyanannyi volt, viszont meglepő módon inkább a Barcelona volt a szabálytalanabb.

A második félidőben pályára lépett Gavi is, Pablo Torrét váltotta. Az első percek megnyugtatták a katalán híveket, az 50. percben Kessié szerzett labdát a tizenhatosnál, bepasszolta Lewandowskinak, a lengyel köszönte szépen, és a kapus lába között belőtte a második gólt: 0-2.

A Ceuta fáradni látszott, sorjáztak a helyzetek, például Kessié lövése alig kerülte el a kaput, nem csoda, ha hármas cserére szánta el magát a hazaiak edzője az 57. percben. A 60. percben Xavi újra cserélt, az erőtlen Torres helyett Ansu lépett pályára. A 70. percben meghálálta beállítását Ansu Fati, mert szimmetrikusan lemásolta Raphinha gólját, csak ő a baloldalon futott el, és jobbra tett egy cselt és tekert a kapu baloldalába: 0-3.

Újabb cserék következtek Xavi döntése alapján, a 73. percben jött Busquets és Christensen Roberto és Alonso helyére. A 77. percben újabb gólt szerzett a Barça, a második félidőben eltűnt Raphinha jól centerezett, és az egész meccsen aktív Kessié fejelhetett szabadon: 0-4.

A 80. percben Xavi ismét cserélt, a Barcelona B-ből Alarcon állhatott be balszélsőnek Raphinha helyett. A 85. percben Gavi remekül indította Ansut, aki egy cselt követően az elfekvő kapus lábába rúgta a labdát. A 90. percben Lewandowski lemásolta Ansu Fati gólját, amelynek előzménye Eric García labdaszerzése és indítása volt: 0-5.

A második félidőre elfáradt a Ceuta, amit jól mutat a kapura lövések nagy katalán fölénye: 3-13. Ezzel az eredménnyel a Barcelona bejutott a legjobb nyolc közé a Királykupában.

Legközelebb január 22-én folytatódik a bajnokság, a gránátvörös-kékek ellenfele a Getafe lesz a Camp Nouban.

És javítsuk tovább a hangulatot, a mai napon a Barcelona 3-1-re legyőzte a Real Madridot, nem tévedés, ez a női mérkőzésen történt, ezzel a katalán lányok a Szuperkupa döntőjébe jutottak.

AD Ceuta – FC Barcelona 0-5 (0-1)

Copa del Rey, nyolcaddöntő

Estadio Municipal Alfonso Murube, Ceuta, 20.00

Nézőszám: 6 500 fő

Vezette: José Munuera Montero

Ceuta: Mejitas – Ahmed (Redondo 57’), Jota (Iglesias 57’), Gutierrez, Reina – Gonzalez, Cuevas (García 57’), Rodri, García – Alfonso, Lafarge (Danese 68’)

Barcelona: Iñaki Peña – Bellerín, Eric García, Alonso (Christensen 73’), Alba – Pablo Torre (Gavi 46’), Kessié, Sergi Roberto (Busquets 73’) – Raphinha (Alarcon 80′), Lewandowski, Ferrán Torres (Ansu Fati 60’)

Gólok: Raphinha (41’), Lewandowski (50’, 90’), Fati (70’), Kessié (77’)