Casemiro „visszaszólt” Xavinak

Igaz a mondás: néha jobb hallgatni...

A Real Madrid brazil labdarúgója, Casemiro visszaszólt Xavi Hernándeznek, aki még egy januári interjújában azt mondta, hogy a dél-amerikai középpályás nem lenne képes a Barcelonában futballozni. Xavi szavait vagy kiforgatták az újságírók vagy Casemiro önmagától reagált erre úgy, ahogy, mindenesetre jobb lett volna kivárni.

„Mindenki azt mondhat, amit akar,  de a negyedik éve vagyok itt, és a negyedik Bajnokok Ligája-döntőmre készülök… Nem írhatok alá a Barcelonához, mert nem tudnék úgy játszani, ahogy Xavi szeretné. A végsőkig madridista vagyok” – így a brazil, aki tehát csípősen visszaszólt a Barcelona legendás irányítójának.  Alább láthatjuk, miért is nem volt ez feltétlenül jó döntés.

Xavi eredeti, teljes nyilatkozata

A Barçában úgy fogjuk fel a játékot, mint a tér és az idő függvényét. Ki dominálja azt? Busquets, Messi, Iniesta: ők a tér-idő mesterei. Mindig tudják, mit kell tenniük, lényegtelen, hogy egyedül vannak a labdával, vagy éppen körbevették őket. Vannak olyan középpályások, akik ezt nem értik, mint például Casemiro. Cserébe viszont Busquets nem lenne képes úgy fedezni a csapatát, mint ahogy azt Casemiro teszi. Ez egy kicsit fej vagy írás játék is, hiszen a Madrid ilyenkor ketté válik: heten támadnak, Casemirónak pedig egyedül kell a középső területet biztosítania. Ez a fej vagy írás. Erre Busquets nem lenne képes, mert még én is gyorsabb vagyok nála, Casemiro pedig túltesz mindkettőnkön, fürge, mint egy nyúl. Viszont ezen kívül mindent nehezebben tud megcsinálni, mert nem gyakorolta be. Másféle játékos. Sokkal védekezőbb, több labdát szerez és sokat fut. Ugyanakkor a tér-idő függvényt nem dominálja. Ha Casemirónak ezt megtanították volna 12,13 vagy 15 évesen, meg tudná csinálni. Miért tud így játszani Kroos? Mert Németországban megtanították erre. Miért képes erre Thiago Alcántara? Mert Barcelonában nőtt fel, ahol ez a játékmodell. Nem ők a meglepetések. Az a meglepő, hogyan van ez a képesség meg például Cazorlában? Egyszer megkérdeztem őt: „Ember, te honnan jössz?” Erre ő elmondta, hogy az Avilés, az Oviedo és a Recre csapatában tanult meg focizni. Vannak született tehetségek. Én azt kérdezem: miért nem igazolta le őket a Barcelona? Mert bizony ez a Barça-stílus! David Silva! Kroos! Modric! Hogyhogy nem szerződtette őket a Barcelona? Vannak olyan labdarúgók, akikről lesüt, hogy szinte ide születtek. Az egész karrierem során volt egy játékos, akit le kellett volna igazolnunk, én pedig mindig azt kérdeztem magamtól, hogy miért nincs még mindig itt. Ő Philipp Lahm. Mindent látott a pályán.