„A jelenlegi vezetőség politikája nem más, mint törölni Cruyff és Pep örökségét”

A korábbi elnök Joan Laporta kritizálta a klub vezetőségét

Az FC Barcelona egykori elnöke, Joan Laporta éles kritikát fogalmazott meg a minap a katalán klub első emberével, Josep Maria Bartomeuval szemben. Laporta beszélt még Griezmannról és Neymarról, szót ejtett Valverde személyéről is, illetve kifejezte, hogy ugyan továbbra is nagyra tartja Josep Guardiolát, de a múltkori kijelentésével nem ért egyet.

 

 

Griezmann

„Ha egy játékos olyat tett volna velem, amit Griezmann tett a Barcelonával, én soha többé nem próbálnám meg leigazolni. Persze, ha az én feladatom lett volna leigazolni, akkor már itt lenne… Sokféleképpen lehet ezt értékelni, de ha valaki egyszer a Barcelona játékosává válik, akkor természetesen a legjobbat akarod neki. Ennek ellenére én a leigazolása ellen döntenék már.”

Valverde

„A döntést Valverdéről a vezetőség hozta meg. Ha pedig meghozták ezt a döntést, azért tették, mert úgy érzik, ő az ideális jelölt a projektjükre, bár nem hiszem, hogy van sportprojektjük most. Botrányos a helyzet. Volt néhány igazolásuk, amire úgy tűnt, szükségük van. Egy csomó pénzt költöttek olyan játékosokra, akik nem dolgoztak elég keményen. Vannak olyan játékosok, akik nem passzolnak ehhez a futballstílushoz, amely megannyi sikert hozott a klub számára. Sokszor úgy érzem: csupán annyiból áll a politikájuk, hogy lerombolják azokat az elemeket, amiket én építettem fel, amikor elnök voltam, illetve hogy szétrombolják Guardiola és Cruyff örökségét.”

Neymar

„Neymar nagyszerű játékos. A PSG-nél nem jöttek össze neki a dolgok. Ő egy olyan játékos, aki Messi mellett sokkal többet dolgozott – mint mindenki más -, de sokkal inkább észreveszed ezt egy olyan jó játékosnál, mint Neymar. Minden játékos, akit elfogad Leo, folyamatosan fejlődik. Elment a PSG-be vezérnek, és ez valamiért aztán nem működött. Mielőtt visszahoznám, először a Johan Cruyff által tökéletesített stílus visszaállítására összpontosítanék.”

Guardiola

„Úgy érzem, hogy messzebb kerültünk attól a stílustól, amit ő használt a Barçánál. Az összes mérkőzést követem, és a gerincnek – Piqué, Busquets, Messi – ugyanaz a szerepe, de Messi góljain, valamint a BL-meccseken kívül nehéz élvezni a játékot. Nagyra értékelem Pepet. Többet tud a futballról, mint én, de most nem értünk egyet, mert szerintem már eltávolodtunk a stílusunktól. Pep mindig bátor volt, erős személyiséggel és karakterrel. Soha nem engedett volna olyan igazolásokat, amiket véghezvitt a klub az utóbbi években.”

Visszatérne az elnöki székbe?

„Tudomásomra jutott már korábban, hogy az elnökség terve a következő volt: triplázás esetén előrehozták volna a választásokat erre a nyárra. Ez esetben indultam volna, mert felkészültnek éreztem magam. Ugyanakkor egy nyárnál tovább nem tervezek, mert akkor már sok más tényezőtől is függ az indulásom. Ha nem lesznek választások idén nyáron, akkor kivárok, és remélem, hogy javulni fog a helyzet, bár meggyőződésem, hogy nem fog, mert az elnökség nem rendelkezik egy tiszta sportszakmai politikával, vízióval. Csapongó, ad-hoc módon vezetik a klubot, nincs meghatározva, hogy honnan és hova szeretnének eljutni.” 

Puyol és a Barcelona neve már összeforrt, a modernkori Barçát nem lehet nélküle értelmezni, így a nevével ellátott zokni kötelező darab minden katalán szurkoló számára 🙂