Font: „Valverde? Ennyi hatalom nem lehet az öltöző kezében…”

Az elnökjelölt számos témát érintett: igazolások, klubvezetési struktúra, mandátum hossza...

Víctor Font már 2018 nyarán elkezdte a kampányát a 2021-es elnökválasztásra, és alapos munkát végez, hogy mindenkihez eljusson az üzenete. Az elnökjelölt, akiről itt írtunk részletesebben, programjáról egy könyv is készült már Antoni Bassas tollából „Víctor Font, építsük együtt a jövő Barçáját” címmel, melynek bemutató rendezvényén Font beszélt is a klub aktualitásairól. 

Újabb bizalmatlansági indítvány?

„Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás, ezért nem támogatom. Két éven belül választásokat tartanak. Nem lenne helyes, ha pillanatnyi érzelmek alapján mozdulnánk meg.”

De Ligt

„Ha én lennék az elnök, ezeket a döntéseket a sportági szakosztály vezetésért felelő személyek hoznák meg, akik a labdarúgás legfelkészültebb szakemberei lennének. A sportszakmai alelnök ugyanis egy korábbi játékos lesz. Pártoló tagként viszont azt mondom, hogy mindent megtennék azért, hogy De Ligt nálunk folytassa. Korszakos tehetség, aki óriási jövő előtt áll. Ha nem a Barçát választja, akkor az azért lesz, mert nem menedzselték jól a leigazolását, illetve azért, mert nem kínáltak neki megfelelő sportszakmai perspektívát.”

Griezmann

A tavaly nyáron történtek után én már nem igazolnám le. Tudom, hogy sok pártoló tag is így gondolkozik. Szerintem számos alternatíva lenne a piacon a francia helyett. Ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy hol is lenne az ő helye a jelenlegi csapatban.”

Neymar

„Nem szerződtetném újra. A tehetség és a technikai képzettség ugyanis nem elég, más tényezőket is figyelembe kell venni, amik arról árulkodnak, hogy egy játékos versenyképes lesz-e vagy sem. Úgy vélem, nála már rég nem adottak ehhez a feltételek. Már amikor távozott, akkor is azt gondoltam, hogy nem lesz nagy veszteség, mert nem csak a futballra koncentrál.”

Messi

„Senki sem lesz képes pótolni őt. Egész egyszerűen helyettesíthetetlen. Ugyanakkor helyet és lehetőséget kell majd adni az őt követő korosztályoknak. Tudatosan kell tervezni a jövőt. Nagyon remélem, hogy Messi még évekig ezen a szinten játszik majd, de az idő senkit sem kímél, így 10 éven belül valószínűleg már vissza fog vonulni. Ha pedig már nem lesz itt velünk a pályán, akkor is hűek kell maradnunk a stílusunkhoz – ahhoz a stílushoz, amely megannyi sikert adott nekünk az elmúlt évek, évtizedek során.”

Xavi Hernández

„Beszélünk, kapcsolatban állunk egymással, és együtt dolgozunk. Egy nap a Barcelona vezetőedzője lesz. Mi azonban azt akarjuk, hogy a sportszakmai vezetés tagja legyen majd, ahol nem egy-egy eredménytől függ az állása.”

Klubmodell

„El kell kerülni azt, hogy a klub és a pártoló tagok túlzottan az eredményekre figyeljenek. Nem szabad, hogy az eredmények megléte vagy hiánya határozza meg a döntéseinket, valamint a hangulatunkat. Jelenleg két óriási problémával küzd az egyesület: a financiális kihívásoknak nem tud megfelelni, illetve nincs az elnökségnek jelenleg sportszakmai víziója.”

A mandátum hossza

Az én szememben a négyéves periódus ésszerűbb, mint a jelenlegi, hatéves rendszer.”

Bértömeg

„A Barcelona eladó klubbá vált az elmúlt években. A mi tervünk gazdasági tekintetben az lenne, hogy világszerte értékesítenénk termékeket és szolgáltatásokat a szurkolóknak, aminek köszönhetően jelentős bevételi összegeket tudnánk generálni.”

Valverde

Azért folytathatja, mert a klubvezetés tehetetlen – csakis az a vezérlő elve, hogy minimalizálja a kockázatokat, amik esetleg negatív színben tüntethetnék fel a jövőben.”

A játékosok támogatták a vezetőedzőt…

„Ennyi hatalom nem lehet a kezükben. Elengedhetetlen, hogy a végső döntés ne az öltözőben szülessen meg.”

A Camp Nou modernizációja

„Ahogy azt mindenki láthatja, ez csak egy ígéret.”

Miért is akar elnök lenni?

„Mert szenvedéllyel szeretem a Barcelonát, mert a vérem gránátvörös-kék, és mert nagyon motivált vagyok, hogy hozzájáruljak a klub sikeréhez. Ezen felül pedig rendelkezem azzal a tudással, mellyel a klub vezetési struktúráját modernizálni tudjuk. Ebben a tekintetben a Barcelona ugyanis még nem érkezett meg a 21. századba.”

Xavi Víctor Fontot támogatja. Ha fele olyan jó az ítélőképessége ezen a területen, mint amilyen a pályán volt…