Ami az edzéstervek mögött van: mit és miért csinálnak a játékosok?

A Barcelona összes játékosa arra lett kötelezve, hogy a jelenlegi helyzetben otthon végezze el azt az edzésmunkát, amit normális körülmények között közösen tesznek meg. A cél az állóképesség és az általános állapot szinten tartása amennyire csak lehetséges.

A játékosok napi szinten dolgoznak, és jelentik le adatokkal, hogy hogyan ment az edzésük. Ezeket pedig megkapja Antonio Gómez és Andrés Martín, az első keret erőnléti edzői. Az edzéstervek célja az is, hogy hasonló ritmusban adjon terhelést a játékosoknak, mint normális esetben, így segítve azt, hogy ha egyszer újra lehet meccseket játszani, akkor a szervezetük hozzá legyen szokva ahhoz, ami akkor a normális, tehát a heti két meccses terheléshez.

„Annak ellenére, hogy mi nem voltunk igazán tudatában, hogy milyen döntéseket hoz a kormány, a klubnál igyekeztünk előretekinteni, és úgy megtervezni az edzéstervet minden játékos számára, hogy igyekezzünk modellezni a mindennapi közös munkát is egy megszokott héten.”

“A terhelés dinamikája, nagyon hasonló a mi megszokott mikrociklusunkhoz. Két csúcsot tervezünk minden hétre a terhelés szempontjából, egyet a hét közepére, egyet a hétvégére, amik a heti két meccsünket utánozzák le. És egy pihenőnappal számolunk.”

“Az erőnléti edzéseket szobabiciklin vagy futószőnyegen végzik. Az a célkitűzés, hogy a játékosok olyan változó intenzitású edzést végezzenek, ahol elérnek bizonyos gyorsaságot és szívritmust, ami jelen esetben modellezheti a meccsek egyes pillanatait. Mivel nem tudnak kimenni a szabadba, nem használhatunk GPS adatokat, ezért minden edzés végén elküldik nekünk az RPE értéket (rating of perceived exertion), magyarul az észlelt erőfeszítés mértékére vonatkozó adatot, a távolságot, a futások ritmusát, hogy ki tudjuk elemezni a munka terhelését, és így tudjunk változtatásokat kérni az edzéseken.”

És mik az értékek?

“A játékosok kicsit nagyobb értékeket jeleznek felénk (7-8-as érték az átlagos 5,5-es-hez képest), ami kapcsolatban lehet a termikus stresszel, mivel az edzéseket beltérben végzik, és az emberi szervezet nem képes ugyanúgy elpárologtatni a hőt, mint teszi a szabad ég alatt. De hozzájárul ehhez az a feszültség is, hogy nem a megszokott gyakorlatokat végzik, az érzelmi teher, hogy nem mehetnek ki otthonról, és hogy nincs jobban specifikálva számukra a szükséges erőfeszítés nagysága.”