Cruyff Pepnek: „Nem az a lényeg, milyen jó vagy. A terület az, ami számít.”

2015-ben, Berlinben vett részt egy konferencián az akkor még élő Johan Cruyff, és beszélt a fociról. A most sajtóba került videón csak egy téma részletről beszél, ezt dolgozzuk fel mi is: ahogy védekezni „tanította” Pep Guardiolát. 

A területek fontosságát persze sokan említik joggal, amikor a fociról beszélnek, de az nem biztos, hogy ha nekünk kellene megtanítani valakit védekezni, akkor úgy fognánk hozzá, mint Cruyff tette.

„Guardiola technikailag egy nagyon jó játékos volt, remekül látott a pályán, úgyhogy ilyen szempontból elég könnyű dolgom volt. De egy olyan pozícióban játszott, ahol védekeznie kellett. A védelem előtt játszott. Úgyhogy azt mondtam Pepnek: tudsz védekezni? Akkor add a labdát Romariónak vagy aki közel van hozzá és összejátszhat vele.”

“Ha rólam van szó, nos én sem vagyok egy védő játékos. Ha le kellene védekeznem ezt az egész kék területet (a nagy színpadra utalt, ahonnan beszélt – a szerk.), nagyon rossz védő játékos lennék. De amikor csak ezt a kis asztalnyi szakaszt kell levédekeznem, én vagyok a legjobb védő. Úgyhogy nem arról van szó, hogy jó védő vagyok-e vagy rossz. A területről van szó. A méterekről, amit le kell védekezned.”

“Úgyhogy azt mondtam Guardiolának: mint támadó felfogású játékos jobb vagy, mint bárki. De néha nincs nálunk a labda, és védekezned is kell. Az egyedüli feladatod az, hogy legyen a két másik középpályásod a két oldaladon. Az egyik itt, a másik ott. Te pedig védekezed az asztalnyi területet. És te egyike vagy a legjobb védekező játékosoknak. Ekkor nem arról beszélünk, hogy vágj fel valakit vagy szerezd meg a labdát, vagy bármi, amit mondhatunk a védőkről. Nem. Ez a terület, amit le kell védekezned.”

“Így pedig az egyedüli problémád igazából nem az, hogy védekezz, hanem hogy hogyan tudod magad mellett mind a két középpályásodat. És amíg itt tudod őket, soha nem lesznek problémáid.”

A legszebb Barçás labdát keresed? Itt és most megtaláltad!  Irány a shop!