Xavi „Messinek még 5-6 nagyon jó éve lesz”

Xavi Hernández ezúttal rendhagyó interjút adott, a kérdező ugyanis a korábbi csapattársa, Samuel Eto’o volt. A beszélgetés Instagramon zajlott, és több érdekes kijelentést hozott.

Ilyen volt például, hogy milyen típusú támadók passzolnak Xavi szerint a Barcelonához, vagy az, hogy Messinek még aránylag hosszú pályafutást jósol, pusztán azért, mert nagyon jól tud vigyázni magára az argentin. De szóba került újra az is, hogy bár a Barcelona vezetői jelenleg tagadják, de ő most is állítja: ajánlatot kapott januárban, amit nem fogadott el.   

A Barcelona ajánlata

“Januárban nem volt még adott a pillanat. Voltak beszélgetések Abidallal és Grauval, és egy jelentős ajánlat is, de nem ez volt a megfelelő pillanat. Egy kicsit több tapasztalatra van szükségem. A Barçát edzeni az álmom, egyszer szeretném is, ha bekövetkezne, ezt már sokszor mondtam.”

Xavi ezzel újfent ellentmondott Eric Abidal sportigazgatónak, aki a Mundo Deportivónak adott interjújában határozottan tagadta, hogy ajánlatot tettek volna, vagy tárgyaltak volna Xavival. “Nem tettünk ajánlatot Xavinak” – mondta.

Mindenesetre az interjús-beszélgetésben Eto’o azt ajánlotta Xavinak, hogy még azelőtt menjen vissza a Barcelonához, mielőtt Messi visszavonulna.

“Ez valóban egy plusz lenne. Messinek még 5-6 nagyon jó éve van, nagyon jól vigyáz magára, folytatni tudja majd a játékot a 37-38-39 éves koráig. A Katari Világbajnokságon még biztosan játszani fog.

Neymar visszatérése jó ötlet?

“Sportszakmailag nincs semmit kétség, hogy ott van a világ 3-5 legjobb játékosa között, és meghatározó ha a pályán van, meccseket dönthet el. Bár visszatérne a Barçához. Én Barcelona szurkoló vagyok, és szeretném a legjobbakat a csapatban tudni. Játszottam vele egy csapatban, és pozitív karaktere van, sokat adna ennek a Barcelonának. Elképesztő igazolás lenne.“

Játékfelfogás

„Azokat a csapatokat szeretem, akik nem spekulálnak. Akik dominálják a mérkőzéseket. Én szórakozásnak tartom a focit. Az elképzelésem az, hogy mindig támadni kell, szeretem a labda birtoklását, és hogy főszereplő legyél a játékban.”

A Madridban elért 2-6 egy varázslatos időszak volt. Jobbak voltunk, mint a Real Madrid. Úgy mentünk oda a Bernabéuba, hogy tudtuk, le tudjuk győzni őket. De más korszakokban nagyon sokat szenvedtünk mi is, mert akkor ők voltak jobbak. Át kellett élnünk rosszabb időszakokat is, mint például amikor Zidane és Ronaldo játszottak a csúcson náluk.”

Miket beszéltek Eto’óval a Madrid elleni meccsek előtt?

“Emlékszem, hogy nagyon fárasztó voltál azokon a heteken, amikor közeledett a Madrid elleni meccs. Már hétfőtől melegítettél fejben. Csak annak éltél, hogy borsot törj a Real Madrid orra alá. Minden nap azt mondtad: ‘Maki, figyelj rám mindig, nem lesz rajtam ember.'”

A Barçához való támadók

„Ha van területük, akkor Mané vagy Aubameyang gyilkosak lehetnek, de a Barcelona számára olyan játékosok szükségesek, akik ügyesen tudnak mozogni szűk területeken is. Gondolkozom játékosokon, akik jól be tudnának illeszkedni a Barçába, és nem könnyű találni akár csak egyet is. Samuel Eto’o tökéletes volt, ahogy most Luis Suárez is.”

Edzői pálya, avagy hogyan éli meg a meccseket?

“Kétszeresen szenvedek. Akkor különösen, amikor nincs nálunk a labda. Az a legfontosabb, hogy legyenek vezéregyéniségeid is a pályán, önbizalommal, és legyenek maximálisan hűek a szakmai csapathoz. A te nyelvedet beszéljék.”

„A Barcelona egy plusz lenne, ha ott dolgoznék. Megérteni, hogyan működik és mit gondol a játékosod… ez talán a legfontosabb, hogy vezess egy csapatot.”

Xavi még nem tér vissza, de készül rá – a legendájának emléket állító zokni viszont csak arra vár, hogy beszerezd az EuroBarça Shopból! 🙂