Gavi: „Egészen kiskorom óta ez volt az álmom”

Ha úgy alakul, hogy Ronald Koeman az edzői pályája alatt nagyon sok kupát nem is nyerne a Barcelonával, arról akkor is sokáig emlékezni fognak rá, hogy hány játékosnak indította el a karrierjét a legmagasabb szinten. Ebben a szezonban három forduló alatt ezt már hárman mondhatják el magukról.

Vasárnap bemutatkozhatott  a Barcelonában Gavi, teljes nevén Pablo Martín Páez Gavira, aki középpályás, és inkább támadó középpályásként van számon tartva. Egyértelműen a La Masía most megérett generációjának kiemelt tehetségű tagjai közé tartozik, tehát olyan, akinek papíron lehet esélye arra, hogy megragadjon az első csapatban – persze ez nagyon sok futballistára igaz ez előtt a lépcső előtt.

Gavi a harmadik fiatal játékos, akinek lehetőséget adott Ronald Koeman három bajnoki forduló alatt. Az első Nico González volt – aki ezúttal is pályára léphetett -, majd az Athletic ellen jött Demir is, aki most kölcsönben játszik Barcelonából a Rapid Wien-ből, de 10 millió euróért vásárlási opciója van rá a Barcelonának jövő nyárra. És a harmadik fordulóra kapott lehetőséget a még mindössze 17 éves, 2004-es születésű Gavi.

Ebben a pillanatban én vagyok a világ legboldogabb fiatal sráca. Egészen kiskorom óta ez volt az álmom, hogy egyszer majd első osztályú meccsen bemutatkozhatok a Camp Nouban. És ma ezt elértem. Rengeteg dolog megy át most a fejemen, egy kicsit ideges is voltam, de a pályán aztán igyekeztem a lehető legjobban csinálni. Az ilyen pillanatokban emlékezem a családomra, a barátaimra, az összes edzőmre, akik a La Masíában képeztek, közöttük is elsősorban Sergi Milára, aki rengeteget segített a pályafutásom során.”

Gavival kapcsolatban az a meglepő, hogy már most kapott lehetőséget, mert ő még valóban nagyon fiatal, most augusztus elején ünnepelte a 17. születésnapját, idén nem is a Barcelona B, hanem csak az Ifi A csapat játékosa lenne. Az a Franc Artiga is későbbre várta a bemutatkozását, aki a nyáron a La Masía korábbi edzőjeként értékelte a most beérő saját nevelésű generációt. Gaviról így beszélt:

“Még nagyon fiatal játékos, tavaly még a Cadete-ben játszott, és nem kell rohanni vele. A maga tempójában kell átlépjen a következő szintekre. De az nyilvánvaló, hogy egy különleges játékos. Támadó középpályás, aki nagyon gyorsan képes vezetni a labdát, és gondolkozási sebessége is nagyon gyors. Őrült versenyző típus, de pontosan ezért nem kell kapkodni, türelemmel kell lenni vele. Játsszon csak sokat, és fejlődőn azzal, ahogyan játszik. Meg vagyok róla győződve, hogy két-három év múlva ott lesz az első csapat kapujában.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!