Xavi: „Jobban fogunk játszani”

A spanyol bajnokság 14. fordulójában győzelemmel mutatkozott be Xavi az FC Barcelona kispadján a városi rivális Espanyol ellen. A rangadón Depay büntetőjével nyert a gránátvöröskék egyesület, amivel fontos három pontot zsebelt be a frissen kinevezett edző és csapata. Az összecsapást követően Xavi állt az újságírók rendelkezésére. Gondolatai alább olvashatóak.

A mérkőzésről

„Szenvedtünk, ez egyértelmű. Az Espanyol nagyszerű csapat, szervezetten és jól játszanak. Nehéz ellenük helyzetet kialakítani. Őszintén szólva nehéz volt a számunkra. Még nagyon az elején járunk a közös munkának, még csak pár dolgot volt lehetőségünk gyakorolni. Örülök a játékosok hozzáállásának és elégedett vagyok az eredménnyel, de sokat szenvedtünk. Manapság senki sem nyer könnyen, fejlődnünk kell. A szurkolók lelkesedése segített minket. Örülök a csapat által mutatott értékeknek. A fiúk kiadtak magukból mindent. Jobban fogunk játszani. Még sok mindent meg kell értenünk, de fontos három pontot szereztünk.”

Szenvedés

„Az Espanyol nyomott és sok jó támadójuk van. Szenvedtünk. Értékelni kell az erőfeszítést és figyelni a mérkőzésre. Nehéz dolgunk volt. Nem könnyű legyőzni egyetlen csapatot sem.”

Mutatott játék

„Időnként egy jó Barçát láttam, de nem hiszem, hogy megértettük, hogyan kell támadni az üres területeket. Ez egy jó nap volt arra, hogy a szélsők mozgására a második hullámban reagálhassanak a középen érkezők. Ha elkezdesz nyerni, minden könnyebb lesz.”

A játék olvasása

„Tetszett a védelem, a taktikai fegyelmezettség. Jól nyitottuk a széleket úgyis, hogy nincsenek egészséges szélsőink. Két fiatal játékost vetettünk be és úgy gondolom, hogy remekül játszottak mindketten. Javítunk kell a támadások befejezésén és a labdabirtokláson is, nyugodtnak kell lennünk a labdával. Az utolsó 15 percben pozíciós játékra volt szükség, de ez nem volt meg.”

Fiatalok a szélen

„A szélek megnyitását és egy az egy elleni szituációkat szerettem volna látni. Nem volt könnyű feladat, de jól megoldották. Nehéz öt védőből álló védelmet támadni. A széleken is veszélyesnek kell lennünk, nem csak középen.”

A stadion

„Nagyon boldog vagyok. Hat évvel ezelőtt nem volt ilyen hangulat. Csodálatos érzés volt így látni Camp Nout. Nagyon hálás vagyok.”

A tizenegyes

„Azt mondták nekem, hogy tizenegyes volt. Első ránézésre én is befújtam volna.”

Visszaesés a második félidőben

„Ez nem fizikai probléma, hanem a játék értelmezésének hibája. Az ellenfél térfelén kell birtokolnunk a labdát és egyénileg is megvillanni. Ez játékbeli, nem pedig kondícionális hiba. Nem hiszem, hogy ez fizikai jellegű probléma lenne.”

Fontos győzelem

„Ez egyértelmű. Most kezdtünk egy projektet és a három pont megszerzése lelkesítő érzés, ami lendületet adhat nekünk. Azt hiszem, hogy 70 percig jók voltunk, de még fejlődnünk kell. Az egyenlítéshez feljebb kellett jönniük, ami területeket nyitott meg a számunkra.”

Védelmi hibák

„Jól védekeztünk. Sokszor szereztük vissza az elvesztett labdákat. A védekezés kulcsfontosságú és ezen még dolgoznunk kell, mert képesek voltak feljebb jönni, de ezt nem szabad hagynunk. Ez koncentráció kérdése is. A mérkőzés végének képe inkább az Espanyol érdeme és nem a mi hibánk volt. Nagyon jó játékosaik vannak.”

Agüero

„Beszéltem vele a minap, de nem tudok semmit. Ami kiderült, az nem igaz.”

Még három sérülés

„Niconak kificamodott a bokája, de nem tűnik súlyosnak. Busquets a vádlijában érez fájdalmat, de valószínűleg nem komoly. Mingueza a végén görcsöt kapott a túlerőltetés miatt.”

A kispadon

„A pályán jobban lehet élvezni, ez egyértelmű. Ma szenvedtünk. Manapság nehéz könnyen nyerni. Mindenki szervezett és taktikailag is felkészültek. Az elmúlt években a futball megváltozott. Ma nyertünk, ez egy nagyszerű nap a számunkra. A Barçának győznie kell és ma a culék boldogok lehetnek.”

Harc a LaLigáért

„Messze van még a vége, vannak még bőven meccsek, szóval miért ne? Van tapasztalatunk a korábbi évekből, amikor sok pont hátrányból is visszajöttünk. Csak megfelelő hozzáállással, komoly erőfeszítéssel és áldozatvállalással lehet előrébb jutni. Optimista vagyok, de majd meglátjuk. Ez volt az első győzelmem edzőként. A csapat megérdemelte és szüksége volt erre a győzelemre”.

Benfica

„Nyugodtabb vagyok, de a keddi meccs egy újabb feladat lesz. Fel kell épülniük a sérülteknek, mert ez döntő fontosságú mérkőzés lesz. Otthon játszunk és itt nem vallhatunk kudarcot. A játékot tekintve javulnunk kell.”

Atmoszféra

„Ez érezhető volt. Nagyra értékeljük a lelkesedést. Hat éve nem voltam a Camp Nouban és hatalmas változást vettem észre. A szurkolók akkor is szurkoltak, amikor szenvedtünk. Lelkesedést váltottunk ki. Köszönöm nekik és reméljük, hogy kedden is mindent beleadnak. Azon fogunk dolgozni, hogy büszkék legyenek ránk.”

65% labdabirtoklás

„Az elvárás 60 és 80 között van. A mai ellenfél magas szintet képvisel. A labdabirtoklást – amivel egyébként elégedett vagyok – szeretném, ha arra használnánk, hogy felülkerekedjünk az ellenfelen és gólhelyzeteket alakítsunk ki. Sokkal több lehetőséget tudunk teremteni. Többet kell mernünk, többet kell kockáztatnunk, de ez önbizalom és idő kérdése.”

Akik nem léptek pályára

„Nekem kell döntenem a kezdőről és ez a legnehezebb pillanat. Rosszul érzem magam, amikor játékosokat kell a padon hagynom. A legtöbbjüknek vagy szinte mindegyiküknek lesz lehetősége pályára lépni. Játszani fognak.”

***