Messi: „Egy nap szeretnék visszatérni Barcelonába”

Lionel Messi először nyilatkozott a Barcelonából való távozása óta. Az argentin klasszis a Marcának beszélt a nyáron történtekről, arról, hogy szerinte manapság igazságtalanul bánnak az edzőkkel és ez Koeman és Valverde esetében sem volt másképp.

Leo szerint amikor nem jönnek az eredmények a legegyszerűbb dolog edzőt váltani. Xavival kapcsolatban pedig azt mondta, hogy meggyőződése, a csapat fejlődni fog az irányítása alatt.

Nyolcszor kapta meg a spanyol bajnokság gólkirályának járó Pichichichi-díjat, ez abszolút rekord… És miért nincs még mindig ott?  Lehet, hogy még többször megnyerte volna

„Az igazság az, hogy őrület ennyi Pichichit megnyerni. Lehetetlennek tűnt, hogy elérjem Zarra hatosát ebben a tekintetben, nemhogy felülmúljam. Ez valami egészen különleges dolog.”

El kellett hagynia a La Ligát, de hátrahagyta ezt a rekordot és sok más rekordot is, amit talán soha többé senki nem tud megdönteni, mit gondol erről?

„Ma, Párizsban nem tulajdonítok nekik akkora jelentőséget, mint amekkorát valójában képviselnek. Háromnaponta van egy mérkőzésünk, és nincs időm ezen gondolkodni. A következő mérkőzésre és a magunk elé kitűzött kihívások és célok elérésére összpontosítok. Ha egy napon visszavonulok, megnézem az összes rekordot, amit volt szerencsém elérni, akkor fogom megadni nekik azt az értéket, amekkorát valóban jelentenek. Visszatekinteni rá rendkívüli lesz.”

Mit gondol a spanyol csapatokról, mennyi esélyük van a BL megnyerésére?

„A Real Madrid mindig versenyképes. Ugyanez vonatkozik az Atleticóra is, és mindketten ott lesznek a küzdelemben. Két nagyon nehéz ellenfélről beszélünk. Mindketten nagyon jól ismerik a sorozatot és tudják, hogyan kell játszani, ezért kétségkívül ők a két favorit. A Barcelona az újjáépítés időszakát éli, a csapatban rengeteg fiatal játékos van. Jelenleg úgy gondolom, hogy vannak jobb csapatok, mint a Barcelona, de még ha most ezt a benyomást keltik is, ez nem jelenti azt, hogy később nem lesznek képesek harcolni a trófeáért, mert figyelembe kell venni Xavi érkezését, a megújult reményeket és azt, hogy visszatérhet néhány olyan játékos, akik jelenleg sérültek. Tovább tudnak majd fejlődni és harcolni. A Sevilla most nehéz helyzetbe került a csoportjában, de még mindig van esélyük a továbbjutásra, amely szintén egy versenyképes együttes. Minden spanyol csapat versenyképes, és ezt az elmúlt években Európában is megmutatták, mind a Bajnokok Ligájában, mind az Európa-ligában. Mindig is ott voltak.”

Mondd meg az igazat, nem hiányoznak azok a párharcok Ronaldóval?

„Már régen nem egy ligában versenyzünk. Egyénenként és csapatként is ugyanazokért a célokért versenyeztünk. Nagyon szép időszak volt ez számunkra és az emberek számára is, mert nagyon élvezték. Ez egy szép emlék, amely örökké megmarad a futballtörténelemben.”

Neymar, Cristiano, Luis Suárez, Leo Messi… Miért veszít el a LaLiga minden szezonban egy nagy sztárt, és mit lehet tenni ennek elkerülése vagy új sztárok bevonzása érdekében?

„Remélhetőleg nagyszerű játékosokat tudnak a Ligába hozni, és a legjobb játékosok is olyanok lesznek, mint az elmúlt évtizedben vagy tizenöt évben. És ahogy ez történelmileg is volt. Mindig is a világ egyik legjobb ligája volt a spanyol, és remélem, hogy vissza tudnak kerülni erre a méltó helyre. Igaz, hogy sok sztár távozott különböző okokból, de bízom benne, hogy a jövőben ez változhat és a spanyol bajnokság továbbra is olyan lehet, mint amilyen mindig is volt.”

Mit adhat Xavi a Barcelonának?

„Sokat tud majd hozzátenni a csapathoz. Ő egy olyan edző, aki sok mindent tud, tökéletesen ismeri a klubot, és gyerekkora óta Barcelonában él. Képes lehet visszahozni azt a játékfelfogást, amellyel a Barcelona egykor oly sikeres volt. Ebben a segítségére lehet, hogy ő egy olyan személy, akit a szurkolók és a játékosok is nagyra becsülnek. Nagyon fontos edző lesz a fiatalabb játékosok számára, mert tanítani fogja őket. Vele sokat fog fejlődni a csapat. Ebben nem kételkedem.”

Xavi azt mondta, hogy viccelődve üzentél neki, amikor aláírt, így volt ez?

„Gyakran beszélek Xavival. Barátok vagyunk, sok mindent megosztunk egymással, és mióta elment, tartjuk a kapcsolatot. Nem emlékszem, mit mondtam az üzenetben, de gratuláltam neki ehhez az új fejezethez, és minden jót kívántam neki. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fog teljesíteni, mert sokat tud, keményen dolgozik és jól ismeri a klubot.”

Ön szerint a Barcelona igazságtalanul bánt Koemannal, és ön szerint az edző felelős azért a helyzetért, amibe a csapat került?

„Mindig igazságtalanok az edzőkkel az én meglátásom szerint. Koemannal szemben is igazságtalanok voltak, ahogyan Valverdével is. Amikor rossz eredmények születnek, a legkönnyebb az edzőre mutogatni, őt leváltani, nem pedig új játékosokat igazolni. Koeman egy nagyon nehéz időszakban érkezett a klubhoz, amikor fontos játékosok távoztak, de sok fiatal játékost be tudott építeni. Ahogy mondtam, mindig a legkönnyebb az edzőt hibáztatni. És ezt ők is pontosan tudják, mert ez a szakmájuk.”

Meglepte Önt Alves visszatérése, és mit gondol, hozzá tud tenni a csapat játékához?

„Az az igazság, hogy a visszatérése meglepett, mindenekelőtt az időzítés miatt. Szerintem jó kiegészítő ember lehet, ahogy Xavi mellett ő is fontos példa lehet a fiatalok számára. Segíteni fogja őket a fejlődésben, mert ő egy győztes karakter, és sok mindent át tud adni a fiatalabb generációnak. Ezt fogja tenni a fiatalokkal, mind a mérkőzéseken, mind az edzéseken. Mert a pályán kívül is sokat fog hozzátenni ehhez a mindennapi munkájával, az elkötelezettségével és a mindig győzni akarásával.”

A Barcelona messze van az élmezőnytől a Ligában, és komoly veszélyben van, hogy továbbjusson a csoportjából. Mit gondolsz, elszomorít a dolog?

„Igen, nyilvánvalóan igen. Mindig a legjobbat akarom Barcelonának. Rajongok a csapatért, még akkor is, ha most nem ott játszom. És vannak volt csapattársaim, barátaim is a csapatban. Azt akarom, hogy jól menjen nekik. Igaz, hogy pontokat hullajtottak a La Ligában, de még hosszú út áll előttük, és nincs kétségem afelől, hogy a Barcelona vissza fog térni és feljebb fog jutni.”

Amikor elhagyta a klubot, arról volt szó, hogy ennek a fizetési maximumokra vonatkozó szabály volt a fő oka. Visszatekintve, úgy gondolja, hogy volt más ok is, mint amit Laporta elnök úr említett?

„Nem tudom. De ennyi, távoznom kellett, és az idő eltelt. Azt mondták nekem, hogy nem tudnak velem hosszabbítani, és nem maradhatok. Nem kell feltétlenül mindig bűnöst keresni, vagy pontosan megnézni, mi történt. Maradok annál a verziónál, amit mondtak nekem, és ennyi.”

Laporta a minap azt mondta, hogy bízik abban, hogy te és Iniesta visszatérhettek. Valóra válhat ez az álom? Játékosként?

„Mindig is azt mondtam, hogy egyszer majd visszatérek Barcelonába, mert ez az otthonom, és mert ott fogok élni. És nyilvánvalóan, ha hozzájárulhatok a klub fejlődéséhez valamilyen formában és ezzel segíthetek, akkor egy nap szívesen visszatérnék.”

Örülni fog, mert Argentínával már kvalifikálták magukat a világbajnokságra, és ez egy hihetetlen év befejezése

„Látványos és hihetetlen volt ez az esztendő válogatott szinten. Sikerült elérnem az egyik célt, amiért olyan keményen dolgoztam, a Copa América megnyerését, mert már többször nagyon közel voltam hozzá, de nem sikerült. A világbajnoki selejtezőn kitűzött célunkat pedig ragyogóan elvégeztük. És most még többet akarunk.”

Milyen szerepet játszhat Argentína a világbajnokságon?

„Jelenleg nagyon jól állunk. A Copa América megnyerése sokat segít, mert a csapat másképp dolgozik, és nagyobb az önbizalma. De tudjuk, hogy még hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy a nagy esélyesek közé kerüljünk. Megpróbálunk a lehető legjobb formában odaérni, hogy továbbra is versenyben maradjunk, ahogyan azt minden mérkőzésen tesszük.”

Aláírna egy  Spanyolország-Argentína döntőt a 2022-es VB-n?

„Nyilvánvalóan igen. Spanyolország vagy akárki ellen is. Szeretnék egy újabb döntőbe jutni és egy új célt elérni. A siker iránti vágy és az álom mindig megvan az emberben.”

***