Koeman: „A kezdetektől éreztem, hogy nem én vagyok Laporta első számú választása a kispadra”

Ronald Koeman most nyilatkozott először, amióta menesztették a Barcelona kispadjáról. A holland mester elmondta, hogy már a kezdetektől fogva érezte, hogy nem vele a kispadon terveznek Laportáék hosszú távon és kiemelte, hogy nem kapott annyi támogatást és időt, mint most Xavi. Koeman természetesen örül annak, hogy a csapat kezd visszatalálni a helyes útra, ugyanakkor rosszul érintették a történtek és még abban sem biztos, hogy Messi távozásához csupán a nem túl jó gazdasági helyzetnek volt köze.

„Laporta ezerszer elmondta nekem, hogy Xavi érkezését ő nem részesíti előnyben, mert még nincsen meg a kellő tapasztalata. De szüksége volt egy pajzsra, valakire, aki mögé elbújhat.” Ez alátámaszthatja azt a feltételezést, miszerint a klubelnök első számú választása akkoriban nem Xavi volt erre a posztra.

A holland szakember keserűen panaszkodott a történtekről és elmondta, hogy soha nem kapott akkora bizalmat és támogatást Laportától, amelyre szüksége lett volna, egyszerűen azért, mert még Bartomeu nevezte őt ki a kispadra. „Nem én voltam Laporta első számú választása a kispadra. Ezt már az első pillanattól kezdve éreztem. A választások után csendes volt minden. Ez a felülről érkező támogatás hiányzott. Nagyon szerettem volna sikeres edző lenni a Barcelonánál, mindent meg akartam tenni, amit csak tudtam, de rájöttem, hogy Laporta meg akart szabadulni tőlem, mert nem ő választott engem, nem én voltam az, akit ő szeretett volna a csapat élén látni” – mondta. Koeman azt is hozzátette, hogy nem tud úgy tekinteni az eseményekre, mintha semmi sem történt volna: „Egy ideig nem fogtok látni a Camp Nouban, ezt még nem tehetem meg. Nem járhatok el úgy az elnökkel szemben, mintha semmi sem történt volna.”

Koeman a Messi távozásával kapcsolatos kételyeket is kiterjeszti, szerinte nem biztos, hogy csupán gazdasági okok miatt nem maradt Barcelonában az argentin klasszis: „A klub vezetőségének nyomására beleegyeztem néhány játékos távozásába, hogy egyensúlyba hozzuk a könyvelést. De amikor azt látod, hogy 55 millió euróért szerződtetnek valakit (Ferran) nem sokkal azután, hogy elengedték Lionel Messit…, akkor elgondolkodsz, hogy nem állhat-e valami más a háttérben és hogy egyáltalán miért is kellett Messinek távoznia?”

Végül örül annak, hogy a Barça kezd formába lendülni az új igazolásoknak (is) köszönhetően, de bánja, hogy nem kapott több időt: „Nem adtak nekem annyi időt, mint amennyit az új edzőnek, Xavinak adnak most. Még mindig fájdalmas ez számomra. Sok sérült játékossal dolgoztam. Most Pedri újra nagyszerű fizikai állapotban van, ahogyan Ousmane Dembélé is…. Mindent láthatsz. Minden edzőnek időre és türelemre van szüksége a vezetőség részéről. Én is szerettem volna olyan igazolásokat, mint Ferran, Adama, Aubameyang…. De örülök a klubnak, mert most már jobban mennek a dolgok, és a játékosok is remek formában vannak. Jó látni, hogy Frenkie de Jong ilyen jól teljesít az elmúlt időszakban, remek képességekkel rendelkezik.”

***